Sanal Alemin En İyileri

İki senedir geleneksel hale gelen 9 kişilik bu listeyi yemekle ilgilenen instagramcılar merakla bekliyor. Yüzlerce hatta binlerce blok içinde sadece dokuz isim... Listemiz iyi işlere vesile olsun...

Instagram yıldızlarını bulmak öyle kolay olmuyor. Her gün yeni bir hesap açılıyor. Yüzlerce, binlerce hesap. Dürüstü var, sahtekarı var, iyisi kötüsü var. Kolaysa çık işin içinden. Listeyi hazırlamak için bir ay evvel çalışmaya başlasan da olmaz. Son güne bırakılacak iş hiç değil. Liste için 365 gün hesaplarınızı tarıyorum. Hangi kriterlere önem veriyorum? Elbette yemekle ilgisi olmalı ve hesap ‘düzgün’ olmalı. Bundan kastım sabah dokuz-on, akşam sekiz-on arası düzenli post atmak değil. Tıklama, yorum, takipçi sayıları falan hiç değil. Baksanıza artık yorumlar bile satın alınıyormuş! Türkiye’nin tek mega starı milyon sayıya ulaşamamışken, yüzbinleri aşan hatta milyon takipçisi olan sıradan instagram hesapları size mantıklı geliyor mu? Bana gelmiyor. İş paraya gelince, yalan dolan elbette instagramda da oluyor. Varsın firmalar şaibeli rakamlara itibar etsin. Zaten sayfa ticaret koktuğunda sihir de bozuluyor.

Kısaca oltama takılma sebebiniz; samimiyetiniz ve kendi pencerenizden iyi bir kadrajla fotoğraf çekmeniz. Listeye geçmeden instagram’da yemek tarifi veren hesaplar için küçük bir uyarı yapmak istiyorum: Tariflerinizin kaynağını paylaşın. Bu sizi daha güvenilir yapacaktır. Bazı hesaplar ‘ilham’ almakla ‘intihal’ etmeyi karıştırıyor. Ayrıca ‘Tariften Tabağa’ isimli ticari bir şirket instagram’da da hesabı olan bazı blogerlara şef diyerek (gerçekte hangi yemek yazarının veya şefin tarifi bilinmez) yaptıkları tarifleri alıp müşterilerine pazarlayan ticari bir yapı oluşturmuş durumda. Listelerindeki bazı blogerların yaptıkları işleri gerçekten severim. Ama bu işte bir terslik var gibi ne dersiniz?

HER DAİM İZLENESİ HESAPLAR

@aysemoztas

Derinlikli, özgün ve takdir edilesi

@mutfak21

Müthiş fotoğraflar, nitelikli bir hesap

@midyeustuwasabi

EN ÇALIŞKAN

@foodiefoodbaker

‘Woody Wood Paker’ çizgi filmini benden çok seven biri! Hesap ismi beni etkiledi itiraf ediyorum! Seval Hanım genç bir anne, Türkçesi çok kuvvetli. Anlatımı, fotoğraflarından da fazla dikkat çekiyor. Ayrıca yurtdışından plaketlerle dolu, başarılırı profesyonel iş hayatı var. Evlenince kariyerini bırakıp “Aşk benim temel direğim. Onun olduğu her şeyin başımın üzerinde yeri var” demiş. Seval Hanım’ın böylesi başarılı bir kariyerden sonra boş oturması olamazdı sanırım. Sayfası cetvel gibi düzgün. Tarifler fotoğraf kareleriyle anlatılıyor. Her tarifin kaynağını yazıyor. İnsanları sayfasına ortak etmek belki de en önem verdiği şeylerden biri. Mutfağa korktuğu için giremeyenlere “Cesaret, hayatın anahtarı” mesajını veriyor.

EN TARZ

@agrobacter

“Bu minik kabakları nereden bulabilirim” diye bir mesaj düştü hesabıma bir gün. Mesajı almadan iki gün önce bir video yayınlamıştım. Orada kullandığım mankenlerden bahsediyordu. Bana yurt dışından gelmişlerdi, muhtemelen bulamayacaktı çünkü mevsimi bitmek üzereydi. Galerisini inceledikten sonra o balkabaklarını paketleyip ona gönderdim. Sağlam bir galeri arıyorsanız işte size iyi bir fotoğraf arşivi. Tonları, kadrajı ve ışığı çok doğru kullanıyor Mert Can Doğan. Zaten bu işte o kadar iyi ki, 2016 yılında digital fotoğraf marketlerine fotoğraf çekmeye de başlamış. Meğer balkabaklarını da onun için istemiş. Doğan’ın farklı dünyasını keşfe çıkmak isterseniz galerisini tıklayın.

TAKİP EDİLESİ HESAPLAR

@sercancam_

@askvetereyagi

@senays_kitchen

@mutfaktamimarvar

@shootbright

@almostkitchen

@about myitchen

@sezen.enderoglu

@budakahmet

@mybeautifulcookbook

@bulutagaci

@iraokur

@asfoodco

@styeandberry

@bergüzarerdem

@zerrin giverrecipe

@mutfakpsikopatlari

EN DİKKAT ÇEKİCİ

@_zuleyha_terzi

Züleyha Terzi, dikkat çeken fotoğraf ve videolarla nitelikli bir hesap yönetiyor. Instagramı ilk keşfettiğinde burası tam bana göre demiş ve tarifler paylaşmaya başlamış. Bakmış ki istediği kaliteyi telefonla yakalayamıyor kendisine yarı profesyonel bir makine alarak,  fotoğraf çekmeyi öğrenmiş. “Yemek yapmak kadar fotoğraflamak da benim için bir tutku” diyor.

EN SPESİFİK

@fundacake

Pasta ve kek canavarı! Yaratıcı, samimi ve iç açıcı işte Funda Asan’ın galerisini tanımlayan üç kelime! Yemek yapmaktan çok heykel yapar gibi şeker hamuru ile oynamak, şekillerle kendine bir dünya kurmak üzere bu işlere giren bir bankacı Asan. Kurumsal bankacılığın stresli ve çok yoğun tempolu olduğunu söyleyen Asan, biraz nefes almak için pastacılığa başladım diyor. “Sanırım içimde bir yerlerde bu işlere inanılmaz bir potansiyel varmış, işin içine girdikçe daha iyi şeyler yapmak için çalıştım, çalışıyorum. Beni çok mutlu ediyor” diyor. Monitor ekranından bile sizi harika hissettirecek enerjisiyle tanışmak için sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

EN İYİ EL BECERİSİ

@kucukceycey

İlginç bir isim değil mi? Hesabın adı annesinin Kübra Düzçekiç’e seslendiği lakabı. Düzkeçik, Endüstriyel ürünleri tasarımı bölümü mezunu. Le Cordon Bleu’da bir sene pastacılık eğitimi almış. Ayrıca ciddi bir ekmek tutkunu, bu nedenle artizan ekmek denemelerine yer veriyor. Fotoğrafları size sıradan gelebilir ama içerik oldukça özel. Hayali kendi atölyesini açmak. Farklı tatlara yöneliyor. Bu yüzden okuyor, araştırıyor ve denemeler yapıyor. Tüm bunları yaparken başkalarına da öğretmek amacıyla sosyal medya hesabını açmış. Şu an 12 bin gerçek takipçisi var. 100 binin üzerinde sahte takipçilerle ilgilenenler bu hespta daha iyi şeyler bulacak o kesin,

EN İYİ LIFESTYLE

@aylinsenceylan

Aylin Şen Ceylan, İngilizce öğretmeni ve akademisyen. Dikkatimi Ceylan’ın başarılı galerisi çekiyor. Amatör fotoğrafçı olarak kendini konumluyor ancak oluşturduğu kompozisyonlar ve aldığı kadrajlar fazla başarılı. Galeriyi açtığınızda dikkati Audrey Hepburn’ü anımsatan profil fotoğrafı çekiyor. Hoş bir kadın duruyor karşınızda. Çektiği fotoğraflara iyice baktığınızda da kendinizi ‘iyi’ hissettiren karelere yoğunlaşıyorsunuz. Her bir fotoğraf sizi başka bir dünyaya taşıyor, gerçekten izlenilesi bir galeri. Önümüzdeki günlerde bu yeteneğini life style çekimlerde profesyonel olarak kullanması çok olası, tüm yayıncılara şiddetle öneririm.

EN MASKÜLEN

@canxmete

Konya Meram'lı Can Mete, Gökçeada’da gastronomi bölümünü bitirmiş ve İstanbul'da fotoğarfçılıkla uğraşıyor.

Kısa ve anlamlı cümlelerle buluşturduğu fotoğrafları samimiyet yüklü. “Çoğu bloggerı samimi bulmadığım için o dünyaya girmek istemedim. Yemek fotoğrafçılığını üniversitede merak ettim ve meslek olarak seçtim. Klasik reklam fotoğraflarından çok, estetik olarak beni keyiflendirecek fotoğraflar, yemek çekimlerimleri yapıyorum.” diyor.

EN LEZZETLİ

@bilokma

Hesabı tıklayıp galerisini incelemeye başladığınızda acıkabilirsiniz. Hazal Benli, psikoloji mezunu. Keşfetmeyi ve paylaşmayı sevdiğini söylüyor; “Profesyonel değilim, aşçılık eğitimim de yok. İçimden gelen deneyimlerimi sayfamda bulabilirsiniz” diyor. Geleneksel ve postmodern olarak tanımladığı tabakları, yemek yemeği özel bir yere koyanlarla paylaşıyor. Basit malzemeler kullanıyor, çarpıcı renklerle sunuyor. Onu “En lezzetli” yapan çeşitliliği.

EN TATLI

@blondychef

Çalışkan ve güzel bir genç İzem Armağan. Kolej eğitiminden sonra Oxford Kings College’da İngilizce eğitimi almış. Akademik eğitim için Viyanaya giderek ‘University of Wien’de İngiliz Dili ve Edebiyatı okumuş. Üzerine bir hayali gerçekleştirmek icin Londra’da Le Cordon Bleu’de ‘Diplome de Cuisine “Hospitality and Management” okumuş, diplomalı bir şef. Blondiechef olarak sosyal medyada açtığı hesabında estetik değeri yüksek işler yapıyor. Hazırladığı tabaklar sofistike ve yaratıcı. Fotoğrafları Can Mete (Burada da @canxmete karşıma çıkıyor) veya kendisi çekiyor.