Listemiz, yemekle ilgilenen sosyal medya hesaplarýný kapsýyor. Malum konumuz yemek. Elbette bu yýldýzlarý bulmak hiç kolay olmuyor. Yüzlerce, binlerce hesap. Dürüstü, sahtekarý, iyisi, kötüsü var. Listeyi hazýrlamak son güne býrakýlacak iþ deðil. Bir yýl boyunca hesaplarý taramam gerekiyor. Bu hesaplarý fark etmeme sebep, samimiyet, özgün paylaþýmlar ve iyi kadrajlar. Peki bu listeyi neden hazýrlýyorum? Sosyal medya, televizyon gibi deðil. Televizyon ekranýnda olabilmek için birilerinin size þans vermesi, keþfetmesi gerekiyor. Fakat sosyal medya herkese birden bu þansý tanýyor. Artýk bir çok insan, kendi ekranýndan yaptýðý ya da yapamadýðý iþlerle “meþhur-muþ” gibi yaþýyor. Müthiþ bir kalabalýk ve gerçek bir savaþ var. Tüm bu itiþ kakýþ arasýnda da gerçekten kaliteli iþler yapanlar kendi halinde kalabiliyor. Amacým iþte bu yeteneklerin fark edilmesini saðlamak. Zaman zaman bana mesajlar geliyor, “Tam da hesabýmý kapatmak üzereydim ama beni fark ettiniz” diyorlar. Evet, sosyal medyanýn acýmasýz dünyasý sizi küstürebilir. Ama bir iþi tutkuyla yapmak, zaman ayýrmak ve istikrarlý olmak gerçekten önemli. Ýyi iþler öyle ya da böyle, günün birinde mutlaka fark edilir. Belki, bu listede olmadýðýn için sen de hayal kýrýklýðý yaþayacaksýn. Söyleyebileceðim tek þey þu; iyi bir þey yaptýðýna inanýyorsan asla pes etme!
En iyi styling ve fotoðraf
@fundacake
Funda Asan, kendini o kadar geliþtirdi ki, 2017’de eskisinden de iyi bir ‘fundacake’ izledik. Sosyal medya hesaplarýný ayný dinamikte bile devam ettirmek güçken onun bu baþarý dolu yükseliþini takdir etmemek mümkün deðil. Tatlý ve pastalarý için ciddi zaman ve emek harcaðýný rahatlýkla fark etmek mümkün.
En tatlý
@mutfaktamimarvar
Mimar Gülen Yýldýz Üçler’in hesabý oldukça iyi kurgulanmýþ pastalar ve kurabiyelerden oluþmakta. Týpký mesleðinde olduðu gibi muhtemelen ciddi bir tasarým yapýp hatta belki ölçüp biçip bu kurgularý hazýrlýyor. Hesabýnda tariflere de yer veriyor, canlý ve parlak renkleri tercih ediyor.
En maskülen
@mutfakpsikopatlari
Melih Susal iki yýl arayla tekrar listede. Bundan iki yýl önce þef deðilim, fotoðrafçý da diyordu. Sanýrým yaptýklarýyla artýk bu iki ünvaný da hak ediyor. Yemeklerinin ne kadar lezzetli olduðu telefon ekranýndan bile belli. Yaptýðý, fotoðrafladýðý her yemek içinizi açýyor, bir çatal da ben alayým hissi uyandýrýyor.
En çalýþkan
@senays_kitchen
Þenay Özbilgin dokuz yaþýnda mutfaðý keþfetmiþ. Profesyonel mesleði finans, genelde hafta sonlarý iþin stresini mutfakta atýyor, farklý lezzetler denemeye devam ediyor. Ancak þunu gördüm ki, fotoðraflama iþinde sýnýfta kalýyordu. Kendisine tavsiyem fotoðraf konusunda kendisini mutlaka geliþtirmesi.
En lezzetli
@ferahustunel
“Mutfak evin ritmidir. Ev kokusu diye tabir edilen bence mutfak kokusudur” diyor Ferah Üstünel. Onun için yemek yapmak, sadece sofraya konan tabak deðil. Yemek yapmayý ruhen güçlendiren, hayata artý baþlatan ritüel olarak görüyor. Lezzetli görüntüler, yemeklerinin renkli dünyasýyla izleyicisini bol tarifle besliyor.
En tarz
@maya.kitchen
Özlem Arýkan, artýk bankacýlýk yapmýyor, beþ yýl öncesine kadar doðru düzgün mutfaða da girmemiþ. Oðluna saðlýklý yiyecek yedirmek adýna baþladýðý bu serüven, onu adeta fethettmiþ. Özellikle ekþimayalý ekmek ve vegan tatlýlar baþta olmak üzere glütensiz ürünler üzerine denemeler yapýyor.
En farklý
@busraoktr
Büþra Oktar, ilginç bir hesabý yönetiyor. Hesabý kendisinin de söylediði gibi karanlýk fotoðraflardan oluþuyor. Ýlginç kompozisyonlarla yemek kareleri çekiyor. Her biri için ciddi bir emek harcýyor. Söylediðine göre bu fotoðraflar için kullandýðý aksesuarlarla þimdiden dolaplarý dolmuþ.
En saðlýklý
@styeandberry
Tuba Yarluð Kasap’ýn galerisi iç açýcý yemeklerle dolu, beyaz zeminde sunduðu saðlýklý yemeklerinde eðer ilham kaynaðý varsa mutlaka paylaþýyor. Hesabý, kýsa sürede hazýrlanabilen, pratik, malzemenin besin deðerini kaybetmeyerek hazýrlanan yemeklerden oluþuyor.
En iyi el becerisi
@berguzarerden
Mevlude Özkan, benim için ekmeðin kraliçesi. Ekmek sanatýnda olaðanüstü bir yeteneðe sahip. Ekþi mayasýný iþleyiþini adým adým paylaþýyor. Baþýna gelen aksilikleri de çekinmeden söylüyor. Ekmek kadar iyi yaptýðý dondurmalarý, samimiyeti, dürüstlüðü, ahlaklý duruþu ile benim için bambaþka bir yerde.
Instagram’da yemek tarifi veren hesaplar için küçük öneriler
- Yemek meselesi ilhamla ve yetenekle ilgili. Sizde yoksa yok, dert etmeyin. Ýlla yemekle ilgili hesap yönetecekseniz o halde en iyi tarifleri bulup, isim ve adres vererek “Denedim, oldu/olmadý” tarzýnda hesap açýn. Siz de bu iþi farklý bir açýdan ele alýn. Ýnanýn herkes o kadar “Ben yaptým” demenin derdinde ki, bu alanda ciddi açýk var.
- Temel tarifler etrafýnda kurgulanan her yeni tarifiniz dünyanýn diðer ucundan birinin aklýna da gelebilir. “Piþti” olmak dünyanýn sonu deðil. Sadece ne kadar sýklýkla piþti olduðunuzu kontrol edin.
- Tariflerinizin kaynaðýný paylaþýn. Bu sizi daha güvenilir yapar. Bazý hesaplar “ilham” almakla “intihal” etmeyi karýþtýrýyor.
- Kanaat önderi olmak sosyal medyada bir hesap açmakla olmuyor. Buna kendinizi inandýrabilirsiniz ama akýllý insanlarý asla. O sebeple cümlelerinizi kurarken sanki evinizde tahlil laboratuvarý varmýþ gibi kurmayýn.
- Artýk biliyoruz ki takipçi satýn almayan hesap neredeyse yok. Çoðunluða uymak istemiyorsanýz, yapmayýn.
Hangi kriterler önemli?
- Elbette yemekle ilgisi olmalý.
- Hesap ‘düzgün’ olmalý. Çalýntý post olmamalý, taklit etmemeli. Alýntýlarý da mutlaka belirtmeli.
- Aktif olmalý, uzun aralýklý paylaþým bu liste için uygun deðil.
- Týklama, yorum, takipçi sayýlarý ile ilgilenmiyorum. Bunlarýn tümü artýk satýn alýnabiliyor. Önemli olan hesabýn niteliði.
- Fotoðraf kalitesi iyi olmalý.