Sanal dünyanın sanal kahramanları

Bir Alman filmi olan Ben Kimim, Avrupa sinemasının Hollywood’a  cevabı. Dövüş Kulübü, Sihirbazlar Çetesi gibi filmlerin Avrupa versiyonu.

Hollywood ile Avrupa sinemasının arasındaki en büyük fark, izleyicilerini ne kadar ciddiye aldıkları. Hollywood sineması, senaryodaki mantık için filmin kurgusunu asla zorlamaz. Daha çok seyircinin hoş görüsüyle olayları halletmeye çalışır. Avrupa sineması ise senaryonun gerçekliğini ve mantıklı bir işleyiş üzerine oturmasını önemser. Bu da filmlere daha fazla gerçeklik ve derinlik katar. Bu hafta vizyona giren Ben Kimim filmi, yükselen Alman sinemasının bir ürünü. Çok başarılı bir örnek mi, tartışılır.

Filmin yönetmeni Baran Bo Odar özellikle filmlerinin kurgularında ABD sinemasının peşinden giden bir isim. 2010 yılı yapımı bir suç filmi olan Büyük Sessizlik’te de bu tarzını hissettirmişti. Ben Kimim ise bu anlamda daha ileriye atılmış bir adım. Filmin hikayesi ve kurgusu özellikle Dövüş Kulübü’ne göndermeler veya benzerliklerle dolu. Filme Hollywood’un kokusu sadece Dövüş Kulübü ile de sinmemiş. Mesela Sihirbazlar Çetesi’ni de benzerlikler açısından anabiliriz.

BİR HACKER’IN ÖYKÜSÜ

Eleştiriye başlamadan önce filmin konusuna değinmekte fayda var... Küçüklüğünden itibaren uyum sorunu olan Benjamin bu yanının farkındadır. Çevresindeki çocuklar tarafından ucube, garip, anormal sözcükleriyle tanımlanan Benjamin gerçek hayattaki bu ezikliğini internet sayesinde başka bir kimliğe taşır. Temelde kendini tanımlamasına izin veren bilgisayar ve internet dünyasında diğerlerinden daha büyük bir kabiliyete sahiptir. Okul sonrası çalıştığı pizzacıda bir paket teslimi sırasında yıllardır gizliden gizliye hoşlandığı Mary ile karşılaşır. Konuşmalarına kulak misafiri olur ve Mary’yi endişelendiren sınav sorularını çalmayı kafaya koyar. Okulun sistemini hack’ler ama yakalanır. Cezası ise şehrin sokaklarını temizlemektir. Bu sırada Max ile tanışır. Max, Benjamin’in tam tersidir. Hareketli, kendine güvenen, girdiği her ortamda ışık saçan bir yapıdadır. Bu iki zıt kutup arkadaş olurlar. Ortak noktaları ise interneti kullanıp kendilerini yıldız yapmaktır. Hacker’lar arasında üne ulaşmak isterler. Max’in iki arkadaşı ve Benjamin ‘Clay’ adlı bir hacker grubu kurarlar. İlk işleri ise Neonazi bir partinin sistemini hack’lemek ve onlarla dalga geçmektir. Esprili yaklaşımları ve protest tavırları zamanla beğeni kazanır, kendilerine hacker’lar arasında bir yer edinmeye başlarlar. Ama bütün hacker’ların en iyisi olduğunu düşündükleri bir grubun takdirini kazanamazlar. Artık hedefi büyütmek gerekir. Benjamin, Alman Gizli Servisi BND’yi hack’lemek ister. Olaylar bambaşka sonuçlar doğurur.

DÖVÜŞ KULÜBÜ’NE ÇOK BENZİYOR

Filmin finalini açık etmemek için konuyu burada keseyim. Filmin öyküsünün kurgusunun, müzik kullanımının Dövüş Kulübü’ne benzediğini söylemeliyim. Öykünün kahramanı Benjamin’in ise Dövüş Kulübü’nde Edward Norton’un canlandırdığı Jack karakterinin bir izdüşümü olduğunu göreceksiniz. Ama bütün bu benzerlikler aslında seyirciyi yönlendirmek için yapılmış. Bu noktada devrimci bir tavırla karşı karşıyayız. Şimdiye kadar başka bir filmin arkasına saklanıp izleyiciye sürpriz hazırlayan bir yapıma rast gelmemiştim. Bu ne kadar etik bilemiyorum. Ama hedefine ulaştığını söyleyebilirim.

Gelelim filme göndereceğimiz en büyük eleştiriye. Avrupa sineması, Hollywood’un parıltısının peşinde koşarken değerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Mesela film finalinde bütün problemler çözülmeden ortada bırakılıyor. Rus siber çetesi olay örgüsünde yer alırken finalde yok oluyor. Nerede kaldı Avrupa sinemasının senaryo çözümünde sahip olduğu titizlik! Underground havasına hiçbir şey diyemeyeceğimiz Ben Kimim ne yazık ki sadece bu sebeple kimliğini bulamamış bir yapım olarak hafızalarımızda yer alacak.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Who am I

Yönetmen: Baran bo Odar Senarist:Jantje Friese 

Oyuncular: Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring

Yapım: 2014, Almanya, 102 Dak.

VİZYONDAKİLER

Taşıyıcı: Son Hız

Frank Martin, Fransa’nın güneyinde yaşamakta ve sadece bazı çok gizli teslimatlarla ilgilenmektedir. Ancak yaptığı son teslimat başına büyük iş açacaktır. Üç kadına şoförlük yaptıktan sonra, onu ziyarete gelmiş babasının Rus mafyası tarafından kaçırıldığını öğrenir. Babasını kurtarabilmek için Anna önderliğindeki kadınlarla tehlikeli bir işbirliğine girişir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The Transporter: Refueled  Saverio Yönetmen: Camille Delamarre

Senarist: Adam Cooper

Oyuncular: Ed Skrein, Loan Chabanol, Ray Stevenson, Gabriella Wright

Yapım: 2015, Fransa, Çin, 96 Dak.

Minyonlar

Tek hücreli sarı organizmalar olarak doğan Minyonlar her zaman efendilerin en çılgınına hizmet eder. Efendilerini elde tutma konusunda sürekli başarısız olan Minyonlar hizmet edecekleri kimseleri kalmayınca büyük bir depresyona girer. Ama Kevin adlı minyonun bir planı vardır. Hizmet edeceği kötü bir patron bulmak üzere işe koyulacaklardır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Minions

Yönetmen: Pierre Coffin, Kyle Balda

Senarist:  Brian Lynch

Seslendirenler: Beren Saat, Kenan Doğulu

Yapım: 2015, ABD, 91 Dak.

Üç kafadarın öyküsü

Üç arkadaş Tarık, Kadir ve Ediz, tiyatrocu Savaş Usta’nın babadan kalma tiyatro salonunda oyunlar sergilemektedir. Tiyatronun organizatörü Sadri, başarısız biri olduğundan oyunlara seyirci gelmemektedir. Çaresizlik içindelerken yönetmen arkadaşlarından teklif gelir. Dizi çekeceklerdir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ekin Akçay

Senarist: İzzet Başlak

Oyuncular: İzzet Başlak, Ali Yiğit San, Rabia Tutal, Ali Rıza Kara

Yapım: 2015, Türkiye

Şeytanın Gecesi

Bir grup genç, terk edilmiş bir akıl hastanesinde şehirden ve polislerden uzak bir parti düzen. Gece boyunca her şey yolunda gider fakat sabaha karşı eğlenmek için ruh çağırma seansı düzenleyen grup başına büyük bir bela alır. Gizemli bir güç, içlerinden birinin vücudunu ele geçirir ve kolay kolay bir yere gitmeye niyeti yoktur.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:  Exeter

Yönetmen: Marcus Nispel

Senarist: Kirsten McCallion

Oyuncular: Kelly Blatz, Brittany Curran, Brett Dier, Gage Golightly

Yapım: 2015, ABD, 91 Dak.

Robinson Crusoe & Cuma

Issız adadaki Robinson Crusoe ve Cuma, ada sahiline yanaşan bir gemi görür. Bu gemiden Viktor isminde bir adam iner. Viktor, gemisine doldurduğu hayvanlarıyla yaşayabileceği yeni bir dünyanın arayışına girmiştir. Üstelik bu adaya yalnız da gelmemiştir. Biri öz, biri evlatlık iki güzel kızı da onunla birliktedir. Robinson ve Cuma’nın yaşamları renklenir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Gürcan Yurt

Senarist: Gürcan Yurt

Oyuncular: Serhat Kılıç, John Nyambi, Beyti Engin, Damla Debre

Yapım: 2015, Türkiye