Sanal gündemler manidar tepkiler

Genel af konusu zorlama çabalarla yeniden gündemde tutulmaya çalýþýlýyor. AK Parti’li bir milletvekiline atfen yapýlan haberler siyasi partilerin tepkileriyle bir ‘af polemiði’ne dönüþtü.

Meselenin gerçek boyutlarýna baktýðýmýzda þöyle bir tablo görünüyor: AK Parti milletvekilleri gruplar halinde Doðu ve Güneydoðu’da illeri dolaþýyor, STK ve kanaat önderleriyle görüþerek bölgenin meselelerini deðerlendiriyorlar. Bu çalýþmaya katýlan Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdað’ýn Mardin Ýl Kongresinde yaptýðý bir konuþma ‘Baþbakan’ýn bilgisi dahilinde af’la ilgili bir çalýþma yapýlýyor’ þeklinde yansýtýldý. Akdað ise konuþmasýnýn çarpýtýldýðýný ifade etti.

Akdað, konuþmasýnda þunlarý vurguluyordu: “Paradigma deðiþti. Türkiye’nin her tarafýnda sorunun çözümüne dair güçlü bir idare var. Sonuca ulaþmak için PKK’nýn silah býrakmasý gerekir. Bazý Kürt liderler bu yönde çaðrýlar yaptý. Türkiye’nin ulaþtýðý demokratik olgunluk ortamýnda silahýn gereksizliði ortaya çýkmýþtýr. Silahýn býrakýldýðý ortamda hükümet ciddi reformlar yapabilir. Anayasa deðiþikliði, ceza kanunu, terörle mücadele kanunu. Bunlar Meclis zemininde konuþulan tartýþýlýr, ortak iradeler, ortak akýl ile sonuca baðlanýr”. Akdað, barýþ ortamýnýn tesisi halinde af gibi konularýn tartýþýlabileceðini vurguluyor. 

 

Ýlginç olan husus, af haberlerinin ardýndan en sert tepkinin MHP ve BDP çevresinden gelmesi.

MHP’nin yazýlý açýklamasýnda haberlere sert tepki gösteriliyor: “Hükümetin yaptýðý iddia edilen hazýrlýklarýn merkezinde de, PKK militanlarýnýn baðýþlanmasý, elebaþlarýnýn baþka ülkelere gönderilmesi ve siyasi afla taltif edilme hedefleri maalesef kamuoyuna yansýmýþtýr. Terörün affedilmesi için tertibat içinde olan gafiller, yeni yetme ihanet erbabý ve BOP kartvizitli yýkým memurlarý bunlarý asla aklýndan çýkarmamalýdýr”.

MHP’nin bu konudaki tavrý zaten biliniyor. Ýlginç olan DTK Eþbaþkaný Aysel Tuðluk’un tepkisi... Tuðluk, “Kürt meselesi bir af meselesi deðildir. Kim kimi af edecek?  Af deðil, toplumsal barýþ ekseninde siyasi tutsaklarýn, rehine olan siyasetçilerin serbest býrakýlmasý gerekiyor” diyor.

***

 

Terörle mücadelede bugüne kadar birçok yöntem devreye konulmuþ, ‘Piþmanlýk veya Eve Dönüþ Yasasý’ gibi düzenlemelerle örgütün çözülmesine yönelik adýmlar atýlmýþtýr. Genel af ise çok tartýþýlmakla birlikte farklý þartlarda ve baðlamý oluþmasý halinde nihai çözüm için gündeme taþýnan bir konu olmaktan öteye gidememiþtir. Bugün hükümetin bu yönde bir çalýþmasý olmadýðý açýk þekilde bilinmesine raðmen böyle bir polemik baþlatýlmasý hiç anlamlý görünmüyor. Terör eyleminde 3 þehit verdiðimiz günün sabahý gazetelere yansýyan bu konu üzerinden toplumsal hissiyatý kaþýmak son derece yanlýþ olur. AK Parti’nin ilgili kurullarýnýn veya hükümetin gündeme getirmediði, çalýþma yapmadýðý, herhangi bir tavýr deklare etmediði bir ortamda hükümeti suçlayýcý mahiyette deðerlendirmelerde bulunmak hakkaniyetle örtüþmez.

Her konuyu ihanetle, vataný satmakla iliþkilendirerek gözü dönmüþ þekilde kin kusmak ise demokratik olgunluktan nasibini alamamaktýr. Hoþa gitsin gitmesin demokratik ülkelerde her konu konuþulur, tartýþýlýr. Bize en aykýrý olan, hiç hoþumuza gitmeyen konular da gündeme getirilebilir. Nitekim BDP üstelik toplumu ajite eder tarzda en aykýrý düþünceleri sürekli gündeme taþýyabiliyor.

Demokratik özerklikten PKK muhipliðine kadar her konuda ateþli þekilde konuþan BDP’lilere sessiz kalan MHP yöneticilerinin AK Parti sözkonusu olunca zehir zemberek açýklamalar yapmasý doðrusu hiç inandýrýcý olmuyor. Meclis TV’yi izleyen vatandaþlar BDP’lilerin konuþmalarýna kimin hangi tepkiyi verdiðini iyi tahlil etmelidir. BDP’ye güvercin olanlarýn AK Parti’ye þahin kesilmesi çok manidardýr.