Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Sanat herkesi iyileştiriyor

Yan yana gelip oyun oynamaya başlayana kadar hiç görüşmemiştik Ali ile. 40 dakikanın sonunda ise epeyce tanışıyorduk. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Metin Sabancı Merkezi’ndeki yaratıcı sanatlar terapisi seansında bir araya geldik. O, Elvan ve ben vakıfta yaratıcı sanatlar terapisi programını kuran, atölyeler düzenleyen Nilgün Türkcan ile birlikte oyun oynadık. Ali, 8 yaşında, cerebral palsyli bir çocuk (cerebral palsy, ‘hareketi programlayan, başlatan ve düzenli olmasını sağlayan beyin ve beyincikteki bölgelerde meydana gelen hasar’ nedeniyle görülen bozuklukları anlatıyor). Tanışma faslının ardından Ali’nin hem sosyalleşmesi hem de kendini daha rahat ifade edebilmesini sağlayacak oyunlardan örülü bir terapi seansına katıldık. En az onun kadar mutlu idik Elvan da, ben de. Seans sonunda, gökten hep birlikte indirdiğimiz sihirli sandığa önce istemediğimiz şeyleri koyduk, ihtiyacımız olanı da ondan aldık. Ali maç yapmak için bir top aldı hayal sandığından, ben yorgunluğu bırakıp daha çok enerji aldım. Elvan da hayalet korkusunu bırakıp bir ‘hayal’ oyuncak seçti oradan.

Nilgün Türkcan, vakıfta hem Metin Sabancı Okulu’nun öğrencilerine hem de dışarıdan gelen özel gereksinime ihtiyaç duyan çocuklara ve yetişkinlere yönelik terapiler düzenliyor. Bu terapilerden elde edilen gelir vakfa bağışlanıyor ve ihtiyaç sahibi olanlara daha çok ücretsiz hizmet verilebilmesi için kullanılıyor. Üstelik, bugünlerde yeni başlayan bir terapi, kadınlara yönelik oluşuyla daha da dikkat çekici. Ancak bu konuya girmeden önce, yaratıcı sanatlar terapisinin ne olduğunu öğrenelim ondan: “Herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın uygulanabilen; drama, sanat, dans-hareket, müzik gibi çeşitli sanat dallarının kullanılmasıyla insanların psikolojik, kişisel-duygusal gelişim ve iyileşmelerine hizmet eden bir çeşit terapi.”

KİM OLDUĞUNUZU UNUTMAYIN

Türkcan bu terapilerden gelişimsel engellerden ruh hali rahatsızlıklarına (mood disorders-depresyon, bipolar), kaygı bozukluğundan (panik atak, fobiler) çeşitli travmalara, öğrenme güçlüğünden tıbbi rahatsızlıklara (kanser tedavisi, Parkinson, romatizma) ve bağımlılıklara ya da sadece kişisel gelişim amacıyla isteyen herkesin faydalanabildiğini söylüyor. Burada amaç, kişinin duygu ve düşüncelerini sanat yoluyla ifade etmesi, bireylerin yaşamlarına farklı perspektiflerden bakarak güç ve cesaret kazanması...

Kadınların günümüzde farklı beklentileri karşılamaya çalıştığını ve bunun da rol karmaşasına yol açtığını anlatan Türkcan, ‘iyi anne’, ‘iyi kız kardeş’ ‘vefalı arkadaş’ etiketlerinin, kadının gerçekte kim olduğu ya da olmak istediği gerçeğini bazen göz ardı etmesine yol açtığını vurguluyor ve “Eğer yaşamdaki yerinizi yeniden keşfetmek, kendinize daha çok güvenmek istiyorsanız” diyerek herkesi yaratıcı sanatlar terapi atölyesine davet ediyor. Malum, bu sayfada yerimiz belli. Ancak siz hem vakıf çalışmaları hem de atölyeler hakkında daha ayrıntılı bilgi için (0850) 220 07 07 numaralı telefonu arayabilir ya da www.tscv.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nilgün Türkcan kimdir?

Concordia Üniversitesi Yaratıcı Sanatlar Terapisi Bölümü’nden mezun olan Nilgün Türkcan, İnsan Gelişimi için Sanatlar Merkezi ve Montreal Çocuk Hastanesi’nde görev yaptı. Montreal’de UQAM Üniversitesi’nde psikoloji yüksek lisansı yapan ve halen Boston’da Lesley Üniversitesi’nde dışavurumcu terapiler programında doktora öğrenimine devam ediyor. Türkcan, bu alanda birçok dernek ve topluluğa da üye.

ANNENİN AJANDASI

Yeni annelerin içi rahat

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mobil sağlık sektörü hızla büyüyor. Acıbadem Mobil Sağlık tarafından sunulan bir hizmet de özellikle yeni annelerin ve bebeklerinin hayatını kolaylaştırıyor. Bebeğimle İçim Rahat adını taşıyan bu hizmet, doğumdan sonraki 15 günde annelerin uzman hemşireler tarafından evde ziyaret edilmesi ve bebek bakımına dair her türlü konu hakkında bilgilendirilmelerini kapsıyor. Emzirme tekniklerinden bebek banyosuna kadar pek çok konuda bilgi verilen anneler, bu pakette yer alan birçok avantajdan da yararlanıyor.

Yağmurlar başlayınca çocukların gözü de su birikintilerinde oluyor. Ayaklarda çizme olunca, su birikintisi üzerinde zıplamak kolay tabii. Çocukların ayaklarının sağlıklı gelişimi için her çeşit ayakkabının bulunduğu Shoe City Kids mağazası Suadiye’de hizmet veriyor. Shoe City Kids’te; ayak ölçümü ve özel ‘shoe fitting’ sistemiyle ayak-ayakkabı uyum kontrolü yapılan, dünyanın en sağlıklı anatomik çocuk ayakkabı markaları sunuluyor. Çocukların ayaklarına uygun en özel çizmeler soğuk ve yağmurlu günlerde küçük hanımların ve beylerin ayaklarını koruyor.

HAYALDEN GERÇEĞE

Geleneksel Doğtaş Çocuk Resim Yarışması başlıyor. 6-11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik resim yarışmasında son başvuru tarihi 21 Aralık. Ünlü ressam Mehmet Güleryüz’ün başkanlığında gazeteci-yazar Nora Romi, tiyatrocu-çocuk hikayeleri yazarı Görkem Yeltan, fotoğraf sanatçısı Tamer Yılmaz ve Doğtaş Tasarım Ekibi Yöneticisi Yılmaz Seber’den oluşan jüri, Türkiye’nin yedi bölgesinden yedi birinci seçecek. Birincilere beğendikleri çocuk odası hediye edilecek. Ayrıntılar www.dogtas.com.tr adresinde ve Doğtaş satış noktalarında.

Trump Towers Mall, size 14 Ekim’e kadar gökyüzüne çıkma fırsatı sunuyor. Çocuk katında yer alacak Planetarium kubbesine gelen herkes, yıldızlara yaklaşmanın keyfine varıyor. Özel bir projektör aracılığıyla gökyüzü simülasyonlarının bir kubbeye üç boyutlu görüntüleme sistemleriyle yansıtıldığı Planetarium’da, izleyenler, uzayın esrarlı dünyasında gezegenler arası bir yolculuğa çıkacak.

Bir bebek beşiği, salıncak ve mama sandalyesi olabilir mi? Olursa, güzel olmaz mı? Ürünleri ile annelerin hayatını kolaylaştıran Baby2go tarafından tasarlanan beşik sayesinde bu sorulara “Evet” demek mümkün. Uzaktan kumandalı Mona beşikle birçok özelliği birleştiren baby2go, bebekleri hem uyutuyor, hem besliyor hem de eğlendiriyor.