Sanatçı muhalif olmak zorunda mı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu en son Hülya Avşar’la polemiğe girdi.  Polemiğin ana konusu CHP Genel Başkanı’nın “sanatçı muhalif olur” düşüncesi.

Sadece Kılıçdaroğlu değil toplumda böyle düşünen bir kesim de var. İşte televizyonlarda uzun uzadıya tartışılabilecek harika bir konu bu.

***

Mesela Türkiye’de bir konserde Ermenice, Kürtçe şarkılar seslendirdiği için ölüm tehditleri alan, dönemin egemenleri tarafından alenen tehdit edilen Sezen Aksu örneğine bakalım.

Anayasa değişikliklerine evet diyeceğini açıkladığı için CHP’li bir yönetici tarafından Sazan Aksu diye anılmıştı. Kılıçdaroğlu’nun sanatçılar muhalif olur inanışıyla ne kadar uyumlu değil mi bu isim oyunu?

***

Televizyonlarda bu konu tartışılmalı. Mesela geçen Cuma CNN-Turk’te, Cumhurbaşkanlığı ödül töreninde yaptığı konuşma nedeniyle Alev Alatlı’yı doğramaya çalıştılar.

 Elbette genel kültür yetmedi ama sanatçılar muhalefet kalıbına sokulamazlar.

Don Hikayeleri, Durgun akardı Don gibi eserlere imza atan ve Batı değerlerini temsil eden Nobel Ödülü’ne sahip biridir Şolohov. Buna karşın aynı zamanda Komünist Parti üyesidir ve Kruşçev’in ABD gezisinde resmi heyette de yer alır. Şimdi sanatçı değil mi diyeceğiz Şolohov’a?

***

Muhalif sanatçılar çoğunlukta mıdır, evet öyledir ama eksik bilinen şey şu, muhalif sanatçılar sisteme karşı olurlar, aynı sistemde hükümet ya da partilere değil.

Vaclav Havel örneğini vermenin tam zamanıdır şimdi. Çekoslavakya’nın Varşova Paktı tarafından işgaline karşı çıktığı için 4 yıl hapis yatar, yazı yazması yasaklanır.

Sonra Kadife Devrim’in öncüsü oldu, ülkesinin başına da geçti ama derdi sistemdi Havel’in hükümetler değil...

***

Hülya Avşar popüler kültürün önemli yüzlerinden biridir, yaptıklarını sanat diye değerlendirip değerlendirmemek kişisel kararınızdır. Ama sizin partinizin görüşlerinin aksini savunduğu için sanatçı değil derseniz o zaman ayıp etmiş olursunuz. Bir de hatırlatma da bulunayım. 

Necip Fazıl’ın Sabır Taşı piyesi 1947 yılında CHP Sanat Mükafatı’na layık görülmüştü ama Parti Genel Kurulu jüri kararını kabul etmedi ve siyasi nedenlerle ödülü iptal etti...