Concordia Üniversitesi Yaratýcý Sanatlar Terapisi* Bölümü Dans/Hareket ve Drama Terapisti ayný zamanda ödüllü belgesel yönetmeni Prof. Dr. Yehudit Silverman, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfý’nýn davetlisi olarak Türkiye’deydi. Metin Sabancý Merkezi’nde “Kendi Ýçinde Hikaye-Terapide Mit ve Masal” konulu seminer ve atölye çalýþmasý, benim için çocukluðuma dönmek, oradan önemli olan bir arkadaþý yanýma almak gibiydi.
SÝHÝRLÝ HALIYDIM
Biz, dans ederek, resim yaparak, yazarak, göstererek, dinleyerek ve müzik yaparak kendimize dair yepyeni parçalarý bulduk, üzeri birazcýk tozlanmýþ anýlarýmýzý gün yüzüne çýkardýk. Çocukluðumdaki Sinbat masalllarýndan sihirli halý oldum ben. Onun maskesini yaptým, sesini hayal ettim, düþmanlarýný resmettim... Bilinçaltým bana ne söyledi, tam olarak anladýðýmdan emin deðilim. Ancak hiç bu kadar keyif alacaðýmý düþünmemiþtim. Beni, belki bunlardan daha fazla etkileyen ise diðer katýlýmcýlarla olan paylaþýmlardý. Onlarýn yaptýðý maskeleri takýnca ruh halimin deðiþmesi etkiledi beni. Oysa hiçbir þey bilmiyordum hakkýnda. Çok sevdiði ve kaybettiði bir yakýný için yaptýðý maskeye dokunmanýn bana niye huzur verdiðini hala anlayamýyorum mesela... Çocuklarýmla birlikte resim yaparken de keyif alýyordum ama onlarýn kendilerini bu yolla anlatabilmelerinin nasýl önemli olduðunu yeni anladým! Kendimi görsel öðrenen biri diye bilirdim, meðer sesler daha önemliymiþ benim için. Bir de yavaþ hareket etmeyi sevmiyormuþum. Ritmimi karþýmdaki kiþiye göre ayarlamam gerektiðini öðrendim çocuklarým sayesinde...
Elvan’ýn birlikte yapmayý çok sevdiði etkinliklerden biri kitap okumak, diðeri resim yapmak. Bir keresinde benim þaheser niteliðindeki özgün çalýþmamý Hakan’a gösterip “Bak bana, annem yaptý bunu!” demiþti. O da alaylý bir ses tonuyla “Hýmm, annen gelecek vadediyor!” deyince yan odadan yetiþtirmiþtim cevabý, “Ben gelecek deðil, geçmiþ vadediyorum!” diye. Meðer söz konusu sanatla kendini ifade olunca, önce hepimiz geçmiþ vadediyormuþuz... Ýyi hafta sonlarý!
* Yaratýcý Sanatlar Terapisi, Down Sendromu gibi genetik bozukluklardan depresyon, yeme bozukluklarý, travmalar gibi hemen her türlü durumda ve her yaþtan kiþiye uygulanabiliyor. Kuzey Amerika’da 12 yýlý aþkýn zamandýr bu alanda çalýþmalarýný sürdüren ve Boston Lesley Üniversitesi Dýþavurumcu Terapiler (Expressive Therapies) Programý’nda doktora çalýþmalarýný sürdüren Yaratýcý Sanatlar Terapisti Nilgün Türkcan tarafýndan TSÇV çatýsý altýnda koordine edilen terapiler hakkýnda ayrýntýlý bilgiyi (0850) 220 07 74 numaralý telefondan alabilirsiniz.