Tam 22 kurþun. Öldürmeye tam teþebbüs. Murat Sancak’ý Allah korumuþ. Tabii ki bu bireysel bir hadise deðil. Star medya grubuna yönelik ikinci saldýrý. Teröre, þer odaklarýna karþý kararlý duruþun bedeli ödetilmek isteniyor. Ülkeye bedel ödetilmek istenirken vatan savunmasý safýnda yer tutan Star medya grubunun da buna hedef olmasý yadýrgatýcý deðil. Bu saldýrýlar kimseyi yolundan çevirmez. Gün, yürek bütünlüðünü koruma ve vatan savunmasýný tahkim etme günüdür. Ben Murat Sancak’a çok çok geçmiþ olsun diyor, Rabbim’den kalbi sekinet lutfetmesini niyaz ediyorum. Zor zamanlardayýz ama ülke olarak bu zoru aþacaðýz. Türkiye çok önemli. Sancaklar düþmez.
Aidiyet bilinci ne olacak?
Terörle mücadelenin sanýldýðýndan daha girift (komplike) bir hadise olduðunu kabul etmek lazým. Ýþin nihayetinde en özen gösterilmesi gereken konu, aidiyet bilincinin nasýl evrileceði ile ilgilidir.
Terör örgütünün iki þeyi baþarmaya çalýþtýðý öngörülebilir:
Bir: Kürtlerde ayrý bir devlete zemin olmak üzere ayrý bir etnik aidiyet bilinci oluþturmak.
Ýki: Bu aidiyet bilincinin örgüt temsiliyeti ile birebir örtüþmesini saðlamak.
Örgüt, Kürtler üzerinde terörü de bunun için kullanýyor. Hani sonunda stockholm sendromu gereðince, tahakküm altýna alýnanlar, tahakküm edenlere aþýk olurlar, mantýðý ile.
Örgütün Kobani’yi bu aidiyet bilincini inþa ve onu PYD-PKK paralelliði ile örgüt temsiliyetine irca yolunda nasýl kullandýðý bir laboratuvar netliðinde gördük.
HDP’nin aldýðý oy, acaba “Türkiyelileþme”yi, yani aidiyet bilincinin Türkiye’ye doðru akmasýný mý besliyor, yoksa oy verenlerin farkýnda olamadýðý bir katakulli ile etnik aidiyet bilincine güç veren bir niteliðe mi bürünüyor? Burada “Emanet oy” tartýþmasý boþuna deðil.
Genel Türkiye kamuoyunun “Türkiyelileþme” söylemine kredi açmasý, HDP’nin Meclis’te bu boyutta temsilini önemsemesi, Kürt etnisitesi ekseninde siyaset yapan bir hareketin, ayrý bir yol tutmasý yerine, Türkiye bütününe entegre olabilme potansiyeli sebebiyledir. Ama þu kýsa zamanda görüldü ki HDP, gerçekten “Türkiyelileþme”ye yönelme zorluðu çekiyor. Bunu örgütün zoruyla mý yapýyor yoksa, HDP’li aktörler de Türkiye kamuoyuna karþý rol yapýp, gerçekte terör örgütünün stratejisi içinde mi hareket ediyor, bu net deðil.
Þu an her gün dozu yükselen terör hadisesi yaþýyoruz. Belli ki Doðu-Güneydoðu ateþin içinden geçiyor. Ölümler, ölümler var.
Bu ölümlerin, genel Türkiye kamuoyunda nasýl bir travma gerçekleþtirdiðini tahmin edebiliriz.
Acaba olan bitenler, sade Kürt insanýnýn ruh dünyasýnda nasýl bir yansýma oluþturuyor? Acaba Kobani duygularýna bir eklemlenme mi söz konusu, yani süreç etnik bilinci mi besliyor, yoksa “Bu böyle gitmez, terör örgütü çok oldu, örgüt zulmünün bitmesi lazým. Örgüt en çok Kürtlere zarar veriyor. Çocuklarýmýzýn örgütün elinden kurtarýlmasý lazým” tarzýnda bir duyguyu mu geliþtiriyor?
Örgütün “Þehitlik” vs kurarak, Kürt toplumunun farklý ve yeni dönemde dini renklerini içine alarak, çatýþmalarý sivil alana çekerek, insanlarýn devlet kurþununa hedef olmasýnýn kumpasýný kurarak ve çok yoðun propaganda desteði ile hele iç-dýþ medyanýn ortak cephe dilini yedeðine alarak etnik ayrýmcýlýk ateþine benzin taþýdýðýnda kuþku yok.
Devlet, Hükümet buna mukabil ne yapýyor?
Bir þey yapmasý gerekir mi?
Bunun cevabý net:
Elbet bir þey yapmasý gerekir. Ve bunu gerçekten çok profesyonelce planlanmýþ boyutta yapmasý gerekir.
Silvan, Varto dünyaya nasýl yansýyor, sorusu yabana atýlýr bir soru mudur?
Erdoðan karþýtlýðý sebebiyle örgütü dinlemeye hazýr bir küresel kamuoyu varsa, nasýl bir Silvan fotoðrafý satýn alýrlar? Fotoðrafýn altýna ne yazarlar?
Devlet þu anda ne yapýyor Doðu-Güneydoðu’da?
Kürtleri mi vuruyor, Kürtleri cehennem ateþi kadar yaman bir terör ortamýna sürükleyecek örgüte karþý Kürtleri mi koruyor?
Eðer bu ikincisi ise ki ben de öyle olduðuna inanýyorum, bunu bütün dünyaya böyle anlatacak bir iletiþim imkanýný devreye sokmak gerekiyor. Bunu hem bölge insanýna anlatmak, hem dünyaya anlatmak gerekiyor.
Baþbakan Davutoðlu Bahçeli ile görüþmesini deðerlendirirken “Ýnsanlarýmýzdaki aidiyet bilincini geliþtirecek nitelikteki demokratik reformlardan taviz verilemeyeceði”nin altýný çizmiþti.
Devlet, aidiyet bilinci hassasiyetini asla ýskalamamalý. Ýþin düðüm noktasý odur. Ýnsan kaybý da çok can acýtýyor kuþkusuz ama aidiyet kaybý olursa onun telafisi nerede ise imkansýz. O Türk için de Kürt için de yeni bir yýkým hadisesi olur. Allah korusun.