Sarı-kırmızı-yeşil bir yazı

Eskiden böyle bir başlık atmak biraz riskli olurdu. PKK’nın kullandığı renkleri yazıya başlık yaptın mı en iyi ihtimalle canın sıkılırdı, ortalama ihtimal terörle mücadele kapsamında ifadeye çağrılır, dava açılmazsa şanslı sayılırdın.

Oysa trafik ışıklarında hep gördüğümüz renkler bunlar. Amerika’da bir üniversite araştırmış, ülkede yaşayanlar her yıl 38 saatini trafikte araç içinde bekleyerek geçiriyorlarmış. Bu rakam İngiltere’de yaklaşık 50 saat.

Paris, Roma, Los Angeles ve Tokyo gibi şehirlerde durum daha da vahim İşte bu veriler bilim dünyasını yeni bir arayışa itmiş.

***

New Jersey’deki Midownlads bölgesi pilot bölge seçilmiş. Günde 400 bin aracın geçtiği bölgede 100 kilometrelik bir alanda, 120 trafik lambası sistemi, 13 milyon dolar harcanarak, dinamik sinyal sistemi kurulmuş. Adı karışık ama trafik ışıklarını kameralara göre ayarlayan bir sistem bu sözünü ettiğim.

Sonuç mu, yolculuk araç başına 5 saniye azalmış. Süre bir araç için çok düşük olabilir ama bir de toplu rakamlara bakmak gerek. Araç başı, günde 5 saniyelik tasarruf demek, yılda 406 bin saat ve 4,5 milyon litre yakıt tasarrufu sağlamış. Havaya bırakılan ve küresel ısınmaya neden olan sera gazları da bu sistem sayesinde 5 bin ton azalmış. 

***

İstanbul’da trafik ışıkları üzerinde çok çalışıldı. Hem enerji tasarrufu hem de trafiğin daha iyi akması için bir sürü proje uygulamaya konuldu. Büyükşehir’e bağlı İSBAK kendi 
geliştirdiği yazılımlarla hem enerji tasarrufu hem de daha iyi akan bir trafik için uğraşıyor.

Doğrusunu isterseniz, Amerika’da denenen bu sistem,istendiği takdirde İstanbul için de uygulamaya sokulabilir. Maliyet az buz değil, 120 trafik lambası sistemi için harcanan para 13 milyon dolar ama sağladığı fayda çok daha büyük.

***

Gelelim yazının son bölümüne.

Medya insan hayatına dokunduğu, onların sorunlarını daha fazla dile getirdiği zaman daha güçlü olur.

Bir süredir varsa, yoksa siyaset üzerinden bakılıyor hayata. Sarı, kırmızı, yeşil başlıklı bir yazının akla önce PKK değil de normal trafik ışıklarını getirdiği gün normalleşmiş olacağız.