Þarkýlarla yeni Türkiye...

Ekran baþýna geçip “Gel gel sarýþýným gel...” diyemedik bir zamanlar Sezen Aksu’yla beraber... Bugün bestecisi Ermeni diye bir þarkýnýn TRT’de sansürleneceðini düþünmek mümkün mü? Böyle bir durum kimsenin aklýna gelmez, birinin aklýna gelse, ülke baþýna yýkýlýr, gereði hemen yapýlýr...

***

Aman ormancý, caným ormancý” diye baþlayýp, herkesin mýrýldandýðý o þarký var ya... Bir zamanlar “devlet memurunu yeriyor” gerekçesiyle sansürlenmiþ. Ne tarih 1 Nisan ne de bunun þakasý yapýlýr. Neyse ki devletin vatandaþýna üsten baktýðý, kaþlarýný çattýðý, devir neyse ki geride kaldý.

***

Cem Karaca “Düþme maphus damlarýna, öðüt veren çok olur” dediði için mi acaba bu ülkede töre cinayetleri iþlendi.  O unutulmaz Namus Belasý’na þarkýsý meðer kötü örnek olduðu için sansürlenmiþ yýllar boyu.  Ýzleyip, okuduðumuz töre cinayeti haberlerinin sayýsý o þarkýnýn çalýnmadýðý zamanlardakinden çok deðil oysa. Ýlla bir fark arayacaksak, bugün kadýna þiddete en aðýr cezanýn verildiði ülkelerden biri Türkiye...

***

Siz hiç Adnan Þenses okuduðu için alkolik olan birini tanýyor musunuz? Adnan Þenses’in “Doldur be meyhaneci” þarkýsý insanlarý içki içmeye özendiriyormuþ. Peki ya Barýþ Manço’dan “Ölüm Allah’ýn emri” þarkýsýný dinlediði için intihar eden birini gördünüz mü? Sözlerinde karamsarlýk var diye “yassah” demiþ birileri bir zaman, bizim adýmýza karar vermiþ. Peki Özdemir Erdoðan’ýn Ýkinci Bahar þarkýsýný dinlediði için ilk baharýndan boþanan kimse var mýdýr acaba? Türk aile yapýsýna ve ahlaka aykýrý  bulunmuþ bir þarký Ýkinci Bahar iyi mi?

***

Bir zamanlar TRT’nin denetimine takýlan þarkýlar ve gerekçelerinden bir bölüm yazdým bugün. Ýçinde daha çok gýrgýr var mesela “Arkadaþým Eþek” þarkýsý için demiþler ki “eþekten insana arkadaþ olmaz ancak kuzudan olur” TRT bir dönemin yasaklý þarkýlarýný program haline getirerek sadece yayýncýlýk deðil kiþisel ve toplumsal tarihimiz açýsýndan da son derece önemli bir iþ yapýyor. Zira bugün güldüðümüz, saçmalýða bak dediðimiz yasaklar bir zamanlar herkese normal geliyordu. O yüzden “Yeni Türkiye” tanýmlamasý son derece doðru ve karþýlýðý olan bir tanýmlamadýr.