Savaş çıkar mı?

Orta Doğu çok ısındı. İsrail, silah naklettiği iddia edilen bir Suriye konvoyunu bombaladı. Bombalama Suriye sınırları içinde yapıldı. İsrail'in iddiası o silahlar Hizbullah'ın eline geçmesinden korkmuş. Aslında İsrail o silahların (varsa)nereye gittiğini kendi istihbarat örgütü vasıtası ile biliyordu. Suriye topraklarını İsrail çoktandır bombalamıyor bunun karşılığında. Esed de Hizbullah'a topraklarında yer vermiyordu.

İsrail'in bu hamleyi yapmasının ana sebebi, İran'ın Suriye'ye verdiği garantinin nereye kadar çalıştığını görmek içindir. İran, yaptığı blöfü görürse, İsrail'e saldıracak, İsrail de ABD'nin desteği ile İran ile hesaplaşacak. İran Suriye ye destek çıkmayıp İsrail'e füzelerle saldırmaz ise, İran'ın Şii dünyasındaki prestijini aşındıracak. Suriye ordusuna İsrail saldırısını Türkiye sessizce karşılıyor. Sessiz karşılayan sadece Türkiye değil, özgür Suriye ittifakı da "düşmanımın düşmanı dostumdur" diyor, ve İsrail'i kınamıyor.

İran yaptığı orta menzilli füzelerine güvenir, nükleer silah da üretmiş ise, İsrail'i vurabilir. Bir nükleer saldırı Telaviv üzerinde kurulan "çelik kubbe"nin zafiyet göstermesi halinde İsrail'i pratikte yok eder. İsrail böyle bir hamlede bulunması halinde İran'a çok pahalıya ödetir. İran'da yıllarca kendine gelemez, mevcut iktidarda, ona diş bileyen yabancı ülkelerde faaliyet halinde olan muhaliflere geçer, mollaların iktidarı sona erer.

Resim böyle gelişirse, ABD Orta Doğu'da sınırların değişimini sağlamış olur. Ancak, Rusya bu işe nasıl bakar bir muammadır. Bana göre Rusya bu devirde ABD de Batı ile bir bilek güreşine girmez. Girecek olursa Çin'i ihtilaf içine çekmeye çalışır. ABD de Hindistan ve Pakistan'ı manipüle eder. Bu durum üçüncü dünya savaşı demek olur. İnsanlık ve Türkiye böyle bir maceraya hazır değil. ABD İsrail'e "otur yerinde yoksa" der. Rusya ve Çin İran'a "benden bu kadar" deyip hareketlerini sınırlar.

Böle bir manzara doğarsa buradan en çok zarar gören ülkeler arasında Türkiye olur. Tam askerler kışlaya çekildi derken tekrar askeri vesayet dönemi davet edilmiş olur.

Yukarıda çizdiğim tablo muhtemel bir senaryonun tablosudur. İnşallah tablo yanlış çizilmiştir. Bu konuda yanılmayı çok isterim.