Savaþ sýnýrýnda, sen neredesin?..

“Beþar’ýn kara ordusu kalmadý. 18-19 yaþýndaki acemi erleri bizim karþýmýza sürdü. Özellikle Halep’te çarpýþan arkadaþlarýmýzýn içi kan aðlýyor, çoðu kez tetiði çekmeye elleri varmýyor. Bu çocuklar savaþý bilmiyor, o nedenle kendilerine, vakit varken kaç git diye baðýrýyoruz, ama kaçamýyorlar, çünkü arkalarýnda bekleyenler onlarý vuruyor. Halep’in Salahaddin bölgesinde bu çocuklarý kurtarmak için üç günlük geri çekilme yaptýk, ki, arkalarýnda bekleyen komutanlarý ve Nusayri çeteleri bu çocuklarý cezalandýrmasýn. Sonra mecburen geri aldýk.”

Bu sözler Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinden birine ait, uzun telefon görüþmemizde anlattýklarýnýn belki de en çarpýcý satýrlarý.

Þimdi… “Bazý arkadaþlar”, burunlarýnýn dibindeki bir savaþý Los Angeles Times, Guardian veya Herald Tribune gazetelerinden takip edip k.ýçlarýný kaldýrmadan sözde analizler yazýyorlar ya, artýk, “birinci elden haberleri” aktarma zamanýdýr.

Devrim yerleþiyor…

HALEP SORUNU:

Halep, çevresiyle birlikte 5 milyon nüfusa sahip çok önemli bir kent. 3.5 milyon þehirli, 1.5 milyon taþralý. Halep’e giren devrim güçleri genel olarak kýrsal kesim insanlarýndan oluþuyor. Bunlar cesur ve savaþçý insanlar ama kent kültürü açýsýndan ciddi eksikleri var. Halep’teki kentli nüfus, devrim hareketini desteklemesine karþýn bu savaþçýlara karþý soðuk kalmayý tercih ediyor. Halepli tüccar kentin yapýsýnýn bozulmasýný köylü gördüðü savaþçýnýn sosyal müdahalesini istemiyor. Kentin yüzde 70’i devrimcilerin elinde fakat bu soðukluk tam kontrolü saðlamakta engel(di.)

ÇÖZÜM YAPILANMA GETÝRDÝ:

Halep sorunu çözüldü. Öncelikle Halepli kentli gençler silahlandýlar ve kentlerinin güvenliðini saðlama konusunda inisiyatif aldýlar. Bu, devrime karþý bir yapýlanma deðil. Nitekim devamýnda, Halep’in ileri gelenleri, aydýnlarý, Mahali Yönetim Konseyi’ni kurarak kent yönetimini Baas’tan devraldýlar. Kent artýk rejimin deðil, Mahalli Yönetim Konseyi’nin kontrolü altýnda ve devrim güçleri bu konseyin otoritesini kabul etmiþ durumda.

BAÐIMSIZ MAHKEMELER KURULDU:

Devrim güçleri ile Mahalli Yönetim Konseyi’nin geçen hafta vardýklarý anlaþma çerçevesinde Halep’li hakim ve avukatlar “baðýmsýz mahkemelerin devreye girmesini” saðladýlar. Bu mahkemelerin birinci görevi devrim güçlerinin kentte yapabileceði yargýsýz infazlarý önlemek. Özgür Suriye Ordusu, mahkemelerin baðýmsýz kararlarýný kabul edeceðini ve yakalanan devrim karþýtlarýnýn oluþturulan cezaevine konulmasýný kabul etti.

DEVRÝMCÝ ASKERÝ KONSEY’LER KURULDU:

En büyük zaaf, askeri örgütlenme düzeyindeydi. Direniþin çok büyük bölümünü silahlanmýþ siviller yürütürken, Baas ordusundan firar edip kendi birliklerini oluþturan askerler daha etkisiz kalýyordu. Bu ayrýlýðýn giderilmesi ve ÖSO’nun düzenli bir ordu haline getirilmesi için Devrimci Askeri Konsey’ler kuruldu. Silahlý sivil birlikler ÖSO saflarýna geçmiþ komutanlarýn emrine girdi. Halep’te albay, Humus’da iki albay, Þam’da general bölgede savaþan birliklerin komutanlýðýna getirildi. Devrimci Askeri Konsey, özellikle Türkiye’de yaþamayý tercih eden firari askerlere de, “ya ülkeye dönüp rütbelerinle görev alýrsýn, ya da yurtdýþýnda askeri kimliðinle hareket edemezsin” mesajýný önceki gün gönderdi.

ASKER SÝVÝLÝN KONTROLÜNDE:

Varýlan anlaþma çerçevesinde Devrimci Askeri Konsey’ler, Halep, Hama, Humus, Ýdlib’de oluþturulmuþ Mahalli Yönetim Konsey’lerinin kontrolüne girdi. Komutanlar, Konsey’lerdeki sivillerin talimat ve bilgileri doðrultusunda hareket edebilecekler. Bu yapýlanmada ülkenin yüzde 80’ini kontrol altýna almýþ ÖSO’nun, sivil halkýn tam desteðini saðlama yönündeki hassasiyeti büyük rol oynadý.

ABD-Rusya: Gizli ittifak!..

Los Angeles Times veya Guardian bunlarý anlatmýyor, acaba neden? Bu sorunun yanýtý da yine ayný kaynaðýmýzýn þu sözlerinde saklý:

“Ýsrail’in güvenlik endiþesi, Batý’yý artýk Rusya’dan farksýz bir noktaya sürüklemiþ durumda. Onlar, bizim rejimi yýkmamýz halinde Suriye devletinin de yok olacaðýný sanýyorlar. Oysa devlet kalacak, biz yeni yapýlanmamýz ile bunu ispatlýyoruz zaten. Amerikalýlar ve Ruslar ile yaptýðýmýz görüþmelerden bir gerçek ortaya çýktý. Birincisi, ikisi de Beþar’ýn gitmesini ama çürümüþ haliyle rejimin kalmasýný istiyorlar, ikincisi, Türkiye’nin bu krizden tek baþýna zaferle çýkmasýný engellemeye çalýþýyorlar.”

Bilmem, anlatabildim mi?