Küresel satrancýn ustasý Birleþik Krallýk, Fransa veya Almanya gibi kara Avrupasý devletlerinden çok özel bir yetenekle ayrýlýr: Günü geldiðinde paradigma deðiþtirme hýzý...(Brexit bunun son örneðidir.)
Ýngilizler, sistemlerinin devletlerine saðladýðý esneklikle, sýrtýný eski imparatorluk geleneklerine dayamýþ devletlerden bu yönleriyle ayrýlýrlar. Almanya, Fransa, Ýspanya, Rusya, hatta Osmanlý genetiðini kurumsal olarak barýndýran Türkiye, diplomasi/bürokrasilerinde aðýr iþleyiþ ve durmuþ-oturmuþluk nedeniyle siyasetin elini-kolunu baðlayan, karar mekanizmalarýný yavaþlatan yapýya sahiptirler.
Bu nedenle...
Erdoðan’ýn, Pazartesi günü gerçekleþtirdiði ikili atak, tarihi nitelik taþýyor. Türkiye, bu atakla, kendini sýkýþtýran, hareket alanýný daraltan ve gelecekte daha da hareketsiz býrakacak bir paradigmayý, tek hamle ile geride býrakmayý baþardý. Bu, günümüz dünyasýnda Anglo-Amerikan siyaset/diplomasi geleneðinde yaþanabilecek bir manevra... Türkiye’nin izlenen stratejilerin her 24 saatte bir yeniden gözden geçirilmesini zorlayan 21’nci yüzyýl koþullarýný iyi deðerlendirdiðini, “diplomatik esnek mukabele gücü” ile güvenlik/strateji uzmaný Hüseyin Bayazýt’ýn ýsrarla üzerinde durduðu “bilge gücünü” birleþtirdiði çok özel bir süreç yaþýyoruz.
Geçmiþinde imparatorluklar olan köklü devletlerin örneðin, ABD’de olmayan “bilge güçleri” vardýr. Önemli olan savaþý deðil, muharebeyi nihai noktada kazanmaktýr.
Ýkili hamlenin çok özel yapýsý
Baktým, Türkiye’nin, Rusya-Ýsrail hattýnda gerçekleþtirdiði “yumuþama” ataðýna dönük tüm yorumlarda ýskalanan önemli bir nokta var, belirteyim:
Ankara tek hamlede, küresel güçlere “ben hiç bir kampa yanaþmýyorum, kendi çizdiðim rotada yürüyorum” mesajýný verdi.
Eðer, ABD’nin PKK’ile yaþadýðý Ortadoðu dansýnýn ortasýnda yalnýz Rusya ile yumuþamayý öne çýkarsaydý, üzerine gelecek kampanya belliydi...”Türkiye Rusya-Ýran ittifakýna yaklaþtý, Batý’dan koptu!” sloganý hem dýþ basýnda hem de içimizdeki emperyalist iþbirlikçilerinin kalemlerinde þekillenecekti...
Geliþme, Moskova ile yumuþamayý getirirken, Ýsrail baðlantýsý, Türkiye’yi Moskova-Tahran hattýna mahkum olmayan bir devlet konumuna taþýdý,artýk, Amerikan yönetiminin Türkiye’ye karþý manevra alaný kýsýtlanmýþtýr.
Ýsrail’in önde gelen yayýn organý Haaretz’in Atatürk Havalimaný saldýrýsýný “Ýstanbul terör saldýrýsý Türkiye’ye yönelikti ama asýl mesaj bütün dünyayadýr” baþlýðýyla manþetine taþýmasý, alt baþlýðýnda ise dünyaya dönük terör tehdidi olarak DAEÞ ile birlikte PKK’nýn da adýný vermesi dikkat çekicidir.
Dünyada hiçbir mahfel, Türkiye’nin son diplomatik manevrasýna bir “kartvizit” yazamadý! Türkiye, Rusya-Ýran cephesiyle iliþkilerini istikrara ulaþtýrmaya çalýþan ama Ýsrail üzerinden Batý’nýn stratejik sahasýnda varlýðýný kabul ettiren bir güç olarak kendini gösterdi.
Sýnýr ötesi temizlik önemlidir
Bu çerçevede, Irak-Suriye’de bize dayatýlan “askeri paradigmayý” deðiþtirme zamaný da geldi. Atatürk Havalimaný’na yönelik kanlý saldýrý, bu coðrafyanýn tüm terör unsurlarýnýn Türkiye’ye dönük sürdürdükleri savaþý, bir üst noktaya taþýdýklarýnýn iþaretidir.
Eðer, o üç katil, terminalin içine girmeyi baþarsalardý, bugün, yaklaþýk bin kiþinin öldüðü “Türkiye’nin 11 Eylül’ü” olarak adlandýrýlan bir trajediyi konuþuyor olacaktýk... Böyle bir riskle, hiç bir devlet uzun süreli yaþayamaz!..
Küresel sistem, bugüne kadar, bu savaþý kendi topraklarýmýzda göðüslememizi zorladý. PKK’nýn son bir yýlda yaptýklarý, DAEÞ’in bombalý saldýrýlarla masum insanlarý en hayati bölgelerde hedef almasý bunun sonucudur...
Türkiye, “güvenlik coðrafyasýný” geniþletmek zorundadýr.
Bir savaþ alanýndan çok, terörizmin kuluçka makinesine dönüþmüþ Irak-Suriye’deki sýnýr ötesi tüm yakýn terör tehditlerinin “sýfýrlanacaðý” yeni bir askeri güvenlik stratejisine ihtiyacýmýz olduðu açýktýr.
1- DAEÞ, küresel bir ittifakla, bu bölgede yok edilecek, 2- Ulusal askeri strateji doktrini yenilenerek PKK ve tüm uzantýlarý beslendikleri sýnýr ötesi alanlardan temizlenecek.
Zor bir karar, biliyorum. Ama karþýlaþtýðý saldýrýlarý “beka sorunu” olarak deðerlendiren bir devletin bu noktadan sonra baþka bir seçeneði kalmamýþtýr.