Savaşı kim istiyor?

Biden'in iç siyasetteki sorunları, giderek artıyor. Afganistan'dan çıktıktan sonra Biden, Amerikan kamuoyunda ciddi darbe aldı. Afganistan'ı alelacele terk eden Amerikan askerlerinin görüntüsü, Biden'e o kadar ciddi darbe oldu ki; Amerikan medyasında, hali hazırda bile, Biden'i rahatsız eden yazılar ve haberler çıkıyor. Yeni ve orta ölçekli savaş, küresel şirketler kadar, bizzat Biden ve ekibi için elzem gözüküyor.

Ukrayna son bir kaç gündür, hazin görüntülere sahne olmaktadır. Oligark ve iş adamlarının ülkesini terk ederek, paralarını çıkarttıklarına dair bilgileri, Başkan Zelenski, Alman Kansleri ile ortak basın toplantısında; ima ederek ifade etti. Gidenlerin rotası Batı ülkeleri gözüküyor. Tabii bu durumda akla ciddi sorular gelmekte. ABD istemeseydi, o paralar Ukrayna'dan çıkarılır mıydı? Ne de olsa tüm banka ve finans sistemi küresel patron olan ABD'nin elinde değil mi?

Rusya askeri tatbikatlarını tesadüfen, eski Sovyet sınırları boyunca gerçekleştirmiyor. Burada Rusya kendine ve sınır boyu bölgelerine güvenlik belgesi talep ediyor. Bunu talep ettiği gün ise, savaş olacak yaygarası, Amerikan merkezli medya üzerinden empoze ediliyor. Durum ulu orta herkes tarafından görünüyor. ABD'nin kendisinden bu kadar emin olması, bu şüpheleri de, beraberinde getiriyor.

Rusya ısrarla "savaşmayacağız" diyor. O halde bu savaşın fitilini, birinin yakması lazım. Aynı zaman diliminde, Rus suları, Amerikan denizaltı gemisi tarafından ihlal ediliyor. Bu hiç tesadüf olabilir mi? Bence değil!

Peki, bu durumda bunca zorlama ve dayatma, savaş için mi?

Rusya'nın hata yapmasını çok arzu eden Biden ve ekibi, bu konuyu daha fazla ileri taşırmadan, lokal kalmasını arzu ediyor. Böylelikle Rusya'ya, ağırlaştırılmış yeni yaptırımlar uygulamasını sağlayarak, eli ve kolu bağlı Rusya'yı engel olmaktan çıkarmak arzusundalar. ABD'nin bu planı tutar mı? Bence "Hayır". Nükleer bir ülke, ne kadar zayıf olsa da, bu kadar kolay indirilemez.

Ukrayna asla savaşmak istemiyor. Dahası var: "Bu bölgede savaş çıkarsa ve bu savaşa Rusya müdahil olursa, kurtuluruz." durumu da söz konusudur. Bu beklentinin sebebi de; savaşan tarafın, savaştığı bölgeye girmesiyle, bedel ödemesidir. Biraz da böyle bir beklenti söz konusudur.

Rusya böyle bir duruma sıcak bakmıyor. Ama Ukrayna üzerinden Donbass ve Lugansk bölgesinde eğilimler söz konusu olursa, o zaman işler ters döner.

ADB, Kiev'i buna zorluyor. Moskova'da da durum gergin gözüküyor. Ordu içinde de girelim bitirelim eğilimi var. Putin ise sabırlı. Zannımca ilk adımı kendisi atmayacak. Peki, ABD'nin provokasyonunu önleyebilecek mi?

Rusya bu savaşı başlatmasa bile, savaş fitilinin yakılacağı beklentisi Moskova'yı düşündüren bir durum. Putin duygusal değil, tecrübesiz hiç değil. O nedenle nasıl yol takip edeceğini en yakın çevresi bile tahmin etmiyor. Sakin, sinirlerini kontrol eden bir kişi olarak, ABD'nin senaryosuna, ayna siyaseti ile cevap veriyor. Bu durumda şu soru akla geliyor: Madem Rusya savaş istemiyor. O halde, savaşı başlatan olmasa da, savaşı bitiren taraf olabilecek mi?