Hindistan'da gerçekleþen G20 zirvesi küresel sistemde ne anlama geliyor? BRICS dolara alternatif para arayýþý ile dünya ekonomisinde yeni bir arayýþýn sözcüsü olurken G20 zirvesi üye çeþitliliði ve hemen her kýtadaki temsilcileriyle geniþ bir ekonomik potansiyeli ifade ediyor.
G7 ülkeleri, 1999 yýlýnda uluslararasý ticareti ve finansý kontrol edebilmek için yüksek pazara sahip ülkeleri dahil ederek G20'yi kurdular. Zamanla küresel meseleler de topluluðun gündemine girmeye baþladý.
BRICS zirvesinin ardýndan G20 zirvesi de savaþýn gölgesinde gerçekleþti. Lahey Uluslararasý Ceza Mahkemesi tarafýndan alýnan tutuklama kararý Putin'in, Yeni Delhi'ye gitmesine engel oldu. Ancak gelecek zirvenin ev sahibi Brezilya Devlet Baþkaný Lula da Silva önümüzdeki yýl gerçekleþecek zirve için Putin'i Brezilya'ya davet etti ve tutuklama kararýný uygulamayacaðýný söyledi.
Sonuç bildirgesinde Rusya-Ukrayna savaþý hakkýnda "Ukrayna krizi" ifadesi kullanýldý. Üye ülkelerin Rusya'yla yakýn iliþkideki ülkelerin metne müdahale gücünü gösteriyor. Ukrayna Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan zirveye dönük sitem mesajlarý dikkati çekti.
Küresel sistemde çatlaðýn giderek büyüdüðü ve Bretton Woods sisteminin sac ayaklarýnýn sorgulandýðý bir dönemdeyiz. Batý sisteminin ise birkaç hamleyi bir arada yürüttüðünü görmekteyiz.
Çin'i sisteme çekmek için diplomatik giriþimler sürüyor. Hindistan'ý bu kamplaþmada ayrýþtýrmak, Çin'in üretim misyonunu yüklemek böylece dünyanýn en kalabalýk nüfusunu Batý kampýnda tutmak istiyorlar. Rusya'yý savaþý uzatarak yýpratmak ve uluslararasý sistemden uzaklaþtýrmak bu sürecin görünen hamleleri.
G20 zirvesinde Tahýl Koridoru en önemli gündem baþlýklarýndandý. Sonuç bildirisinde Türkiye'nin ve BM'nin çabalarý takdir edildi. Erdoðan'ýn dünya liderleriyle bir araya geldiði G20 zirvesi Türkiye'nin dýþ politikadaki aktif ve yapýcý durumunu resmediyor adeta.
G20 zirvesine bu yýl Afrika Birliði de dahil oldu. Çin ve Rusya'nýn Afrika'da artan varlýðý rekabetin her alanda devam ettiðini bize gösteriyor.