Savaşın Pr’ı olur mu?

Rusya Hazar Denizi’nde konuşlu gemilerinden Suriye’deki Işid hedeflerini vurdu. Bin 500 kilometre mesafeden, 2 ülkenin havasını geçip, 3.ülkedeki bir hedefi vurmak ve bunu tüm dünyaya açıklamak askeri bir gereklilikten çok daha fazla anlamlar içeren bir tercih.

Amaç  Işid hedeflerini vurmak değil tüm dünyaya askeri potansiyelini göstermek. Belli ki Moskova’nın bu çabası Batı’da da fark edilmiş.

Dünyanın belli başlı ajansları son 3 gündür atılan 26 füzeden 4’ü İran’a düştü diye üst üste haberler geçiyor. Bir cephede yürütülen savaş var bir de birbiriyle savaşmayan ülkelerin yürüttükleri PR savaşı...

***

Rusya için bir ateşlenen silahlar var bir de vanası kapatılan doğalgaz... Ukrayna gerginliğinde bu silahın nasıl kullanıldığını tüm dünya görmüştü. Şimdi Moskova’yla yaşadığımız tartışmada durmadan Türk Akımı haberleri yapılıp duruyor.

Daha bu gerginlik başlamadan önce projenin erteleneceğine dair çıkmış haberler vardı. Hatta kabul edilen gaz indirimi uygulanmıyor diye detaylandırılan tartışmaları da hatırlıyorum.

Sonuç mu, Türkiye açısından Azerbaycan ve Tanap’ın önemini bir kez daha ortaya çıkardı tüm bu yaşananlar. Peki tek bir haber okudunuz mu buna dair?

Ya da 90’lı yıllarda sadece Rusya’dan gaz tedarik eden Türkiye için kaynakları çeşitlendiren ve bulduğu çok sorunlu Botaş’ı farklı bir noktaya taşıyan Taner Yıldız’a bu krize dair sorulmuş kaç soru duydunuz mu? Enerji ciddi bir diplomasi alanıdır aslında. Mesela Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış doğalgaz alıyoruz biz.

Mesela İran’dan Türkiye’ye doğalgaz boru hattı gelir ama petrol boru hattı yoktur. Niye derseniz,Amerika, İran’a yaptırımları uygulamaya sokarken, Türkiye’nin doğalgaz için sadece Rusya’ya bağımlı olmasını istememiş ve burada bir ayrıcalık tanımıştır.

***

Savaşın Pr’ı oluyor da enerjinin iletişimi olmaz mı? Olur elbette. Mesela Avrupa Yakası’nda bugün ve yarın yapılacak elektrik kesintileri. Bu işin uzmanı , hocası, eski EPDK üyesi insanlarla konuştum.

Neden gece çalışması değil, yer altı kablo ile yer üstü kablo arasındaki çalışma prensibi farkı, kesintinin hafta sonu olmasının hata olup olmadığına dair bir sürü soru sordum.

Sonuç mu, kesintilere dair kurumdan yapılan açıklamanın özellikle gerekçe konusunda yeterince aydınlatıcı olmadığı.

Durduk yerde şeffaflık eleştirisi başlatır bu özensizlik... Rusya savaşın Pr’ını yaparken biz kesintinin iletişimi doğru yapamıyoruz.

Daha da komiği hayata nasıl ve ne zaman geçeceği belli olmayan bir projedeki rakamlara hayıflanırken, çok önemli ve söz sahibi olduğumuz bir projeyi ıskalıyoruz.

Belki de propaganda ve iletişim arasındaki farkı bilmediğimiz için oluyor tüm bunlar...