Demokrat Parti'nin 14 Mayýs 1950 seçimlerini kazanmasýndan sonra Ýsmet Ýnönü CB'lýðýndan ayrýlmýþ, yerine Celal Bayar gelmiþti! Adnan Menderes Baþbakan, yine DP kurucularýndan Fuad Köprülü DýþÝþleri Bakaný, Refik Koraltan ise Meclis Baþkanlýðý koltuðuna oturmuþtu.
NATO üyeliðinin yaný sýra ABD yardýmlarý sonucu ülke hiç görmediði, hatta hayal bile etmediði bir bolluða kavuþtu. Demokrat Parti’nin 10 yýllýk iktidarý sýrasýnda 1923'ten beri süregelen denk bütçe ilkesinden vazgeçildi, para ve maliye politikalarý hepten deðiþmiþti. Ancak 1954'ten sonra ekonomide, özellikle de dýþ ticarette büyük açýklar oluþunca hükümet kaçýnýlmaz olarak dýþ borçlanmaya yöneldi. Bu borçlanma siyaseti de 4 Aðustos 1954'te TL'nin deðerinin düþmesine yol açtý. Bütün bir Ýkinci Dünya Savaþý süresince ihmal edilen kýrsal kesim ve tarým alanlarý DP iktidarýnda canlanmaya baþladý. Özellikle Marshall Yardýmý sonucu ilk yýllarda baþta traktör olmak üzere tarým aletlerinin yaygýnlaþtýrýlmasý gerçekleþtirildi. Örnek vermek gerekirse 1948 yýlýnda 1800 olan traktör sayýsý, 1957 yýlýnda 44 bini bulmuþtu. Biçerdöver sayýsý da binden altý bine çýktý. DP her ne kadar sanayileþme konusunda önceliði özel sektöre vermiþ olsa da, devlet ekonomik kuruluþlarý geniþletmek ve fabrikalar açmaktan geri kalmamýþtý. DP'nin 10 yýllýk iktidarýnda Makina Kimya Endüstrisi Kurumu, Denizcilik Bankasý, Et ve Balýk Kurumu, Devlet Malzeme Ofisi, TPAO, Türkiye Selülöz ve Kaðýt Fabrikalarý, Ereðli Demir Çelik Fabrikalarý birbiri ardýna devreye girdi.
Bütün bu geliþmelere karþýn 1957 yýlýndan sonra dýþ kredi alýmýnýn zorlaþmasý, yatýrýmlarýn durmasýna neden oldu. DP döneminde ulaþým sektöründe de büyük geliþmeler yaþanmýþtý. Atatürk ve Ýnönü dönemlerinin aksine kara yollarýnýn yapýmýna aðýrlýk verildi. Kara yollarý asfalt yol uzunluðu 1640 km'den 1957'de 7 bin km'ye ulaþtý.
Eðitimde de atýlýmlar birbirini izledi, 1957 yýlýnda ODTÜ, 1958 yýlýnda da Erzurum Atatürk Üniversitesi devreye girdi. DP'nin iktidara CHP'ninse muhalefete hazýrlýklý olmamalarý sonucu iki parti arasýndaki iliþkiler gittikçe gerginleþti. Ülke kýsa sürede kendini kýsýr siyasi çekiþmelerin kucaðýnda buldu.