Savunma açığı hücumla kapanır

Hücum güveni, iştahı ve üstün beceri düzeyi... Beşiktaş’ta bunu çok kez gördük. Gaziantep maçında bu özelliklere çok değerli iki ekleme vardı: Topu yitirdiğinde o an ‘takımca’  yeniden kazanmaya geçmek! En kestirme yoldan hep öne oynamak.

Top kazanmaya çabuk geçemediği anlar da oldu. İşte o zaman başına dertler açıldı. Gaziantep net pozisyonlara girdi. Bundan Tolga’nın bireysel becerisiyle kurtuldu. Takımca hatayı, birey önledi.

Araya sıkıştırayım ki, “Boyko’ya ne gerek var?” düşüncesini taşıyanlar, onun alınmasının görünmeyen etkisini de fark etmişlerdir her halde. Beşiktaş onunla hem iyi bir kaleciye daha sahip oldu hem de mevcutların form kazanmasını sağladı.

 “Yeni stopere ne gerek var”, söylemlerini de çok duymuştum. İşte bunun için vardı. İki stoperle iş yürütmek riskliydi. Sakatlıklar, cezalar olabilirdi. Tüm maçları oynamış Rhodolfo’nun 18.dakikada sakatlanması ve tedavisinin 6 ay sürecek olması hem yorumculara hem yöneticilere ders olmalı. Beşiktaş şimdi gene iki stopere kalmış oldu. Rhodolfo, bırakın bu dönemi gelecek sezonun hazırlık aşamasında bile olmayacak!

Beşiktaş’ın net pozisyonlar vermesinin gerekçesi savunma bloğundaki yenilenme, uyumsuzluk değildi. Asıl gerekçe, topu kazanma girişimi zamanlamasında yaşanan gecikmelerdi.

Beşiktaş’ın bir artısı da topla oynamayı çok seven Gökhan’ın bile gereksiz oyalamaları yapmamasıydı. Rakibin Beşiktaş’ı kontrol etmesine fırsat vermeyen çabuk top kullanmalar hücum gücünü besleyen en önemli değerlerden biriydi.

Lige üç hafta geç başlamanın bir konsantrasyon kaybı yaratacağı endişesini yıktı Beşiktaş. İştahlı, istekli idi. Bıraktığı yere göre üstüne koymuştu. Bir tek, savunma moduna geçişini çabuklaştırması gerekiyordu. Tam bunun çalışmasını yapacağı sırada Rhodolfo’nun uzun süreli takımdan ayrılması büyük sorun. Bu aşamada en çok yanıtı beklenen soru, Marcelo-Delgado’nun oynatılamayacağı iki maçta kimlerin stoperlik edeceği... İlk akla gelenler elbette Tosiç ile Necip. Ki böyle olmalı. Bunun getirdiklerine katlanmalı. Açığın kapatılması için Beck’in, Atiba’nın görev yerlerini değiştirmek takımın oturmuş yerlerini de bozmak olur. Bu da başka sorunlar üretir.

Asıl çözüm, üstün hücum gücünü ayakta tutarak, savunmasından doğabilecek açıkları hücum becerileri ile kapatabilmektedir. Beşiktaş’ın bu kapısı açık. Yediğinden fazlasını atar, yoluna devam eder.