Sayeeda Warsi

Baroness Sayeeda Warsi, Avrupa’da Müslüman, kadın ve göçmen olarak üç ayrı kimlikten gelerek, simgeleşmeye adaylık yolunda ilerleyen bir isim.


Öyküsünü hatırlayalım kısaca... İsrail’in Gazze harekatı sırasında, İngiliz hükümetindeki bakanlık görevinden istifasıyla gündeme gelmişti Warsi. Hükümetinin Gazze politikasına getirdiği eleştirilerinin sonucu olarak da kabinedeki görevini bıraktı.

Warsi hafta içinde Türkiye’deydi. Görevinden ayrıldıktan sonraki ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. İstanbul’da da Şehir Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Yoğun trafiği sırasında 24 TV’deki Moderatör programında ağırladık kendisini.

Genç siyasetçinin anne ve babası Pakistan’dan göçmen olarak İngiltere’ye gelmişler. İkinci nesil olarak İngiltere’de dünyaya gelen Warsi’nin mesleği avukatlık.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile çok eskiden tanıştıklarını anlatıyor. Cameron, Warsi’nin istifasını istememiş. “Dostluk başka siyaset başka” dedi Warsi bu konuya yönelik sorum üzerine.

Siyasette prensiplerin önemli olduğunu anlattı. “Politika prensip meselesidir. Hükümetimin Gazze konusundaki duruşunun kabul edilemez olduğuna ve ahlaken savunulamayacağına karar verdim. İngiltere Gazze’de yaşananlara karşı çok daha güçlü durmalı ve burada yaşanan korkunç adaletsizliğe engel olmalıydı. Hükümetimin politikasını değiştirmek için elimden geleni yaptım ama başarısız olunca istifa ettim” şeklinde konuştu.

Warsi, İngiltere’nin ilk Müslüman kadın bakanı olarak tarihe geçti. Bakanlıktan istifa etti ama siyasete ara vermeden devam ediyor. Ömrü boyunca Lordlar Kamarası’nda yer alacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze konusunda cesaret örneği gösterdiğini belirtti.

 Sayeeda Warsi “Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın sadece Gazze’de değil, işgal altındaki Filistin topraklarındaki adaletsizliğe karşı sessiz kaldığı bir dönemde inanılmaz bir cesaret örneği gösterdi ve en doğru politikayı uyguladı” dedi.

 İsrail’in Mescid’i Aksa’ya saldırılarını “dehşet verici bir provokasyon” olarak niteleyen Baroness Warsi, İsrail’in yaptıkları ile dostları tarafından bile savunulamayacak hale geldiğini söyledi.

“Gazze başta olmak üzere İslamofobi ve yabancı düşmanlığı gibi birçok konuda mücadeleme devam edeceğim” diyen Warsi, Ortadoğu konusunda çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

“Tüm Avrupa iki devletli çözümden yana. Hepimiz Filistin devletinin tanınması gerektiğini ve iki devletli çözümün tek çıkar yol olduğunu biliyoruz. Ancak İsrail’in yeni yerleşimlerinin ve attığı son adımların çözümü imkansızlaştırdığını görüyoruz. Filistin’in tanınması için daha fazla baskı yapmalıyız, çünkü çözüm için fırsatı kaçırmak üzereyiz” yorumunu yaptı...

Bu kadın siyasetçiyi izlemeye devam etmeli.