Yabancý sermaye- doðrudan yabancý yatýrým çok faydalýdýr. Yabancý sermaye, iþ ve aþ getirir. Ama getirmeden önce ülkeyi didik didik inceler. Yabancý sermaye iyi kurgulandýðý zaman, kazan-kazan sistemidir. Hem siz kazanýn, hem biz kazanalým...
Yabancý sermaye bu konuda tercih sahibi. Hangi ülke iyi evsahipliði yapacaksa, ona gider. Çünkü dünyada bu sermayeyi çekmek için kýyasýya rekabet var. Herkes vitrinden ‘gel bana’ diyor... Ýþin güzeli, ilerlemiþ ekonomiler de yabancý sermaye istiyor... Fransa’da yaþanan son olay, hem yabancý sermayenin bakýþýna, hem de Fransa ekonomisinin neden umutsuz vaka olduðuna güzel bir örnek:
Fransa’da Goodyear þirketinin oto lastik fabrikasý var. 1.200 iþçi çalýþýyor. Ýþveren tam 5 yýldýr sendika ile anlaþamýyor. Fransa’da iþçi sendikalarý kendilerine ‘komünist’ ya da ‘sosyalist’ demeyi sever... Ýkisi arasýnda bir fark kalmadý, ikisi de batýk, ama öyle diyorlar... Fransa’da iþçiler pek çalýþmayý sevmiyormuþ. Ve Goodyear sonunda pes edip gitmeye karar veriyor. Çünkü adamlarýn burasýna gelmiþ.
Fransa hükümeti de fabrika kapanacak diye telaþlanmýþ... Alýcý ararken Amerikan Titan þirketi ile temasa geçmiþ... Titan, ABD’nin ve dünyanýn önemli lastik imalatçýsý...Titan’ýn CEO’su Maurice Taylor gidip Fransa’daki fabrikaya bakmýþ, sonra ‘ilgilenmiyoruz’ deyip ayrýlmýþ. Fransa Endüstri Bakaný ise ‘gelin konuþalým, anlaþalým, hemen gitmeyin’ diye ardýndan mektup yazmýþ... CEO Taylor cevaben öyle bir zehir zemberek mektup döþenmiþ ki, yabancý sermaye tarihinin altýn sayfasý olur...
Taylor 8 Þubat’ta Sayýn Bakan’a diyor ki: “Ben fabrikayý iki kez ziyaret ettim. Gördüðüm þudur: Fransýz iþçisi yüksek ücret alýyor, ama günde üç saat çalýþýyor. Mesai belki 7 saat, ama bir saat yemek molasý alýyorlar, sonra üç saat sohbet ediyorlar, kalan üç saatte de çalýþýyorlar. Bu durumu sendikaya sordum, -Burasý Fransa. Bizde böyle- dediler.”
Taylor diyor ki, “Siz Fransa hükümeti olarak günü kurtarma çabasýndayken Çin, devlet desteðiyle bütün Avrupa’ya cayýr cayýr lastik satýyor. Bu gidiþle sizin Michelin 5 yýl sonra Fransa’da üretim yapamaz hale gelir, siz de sanayi altyapýnýzý kaybedersiniz.”
Taylor’un sözleri hem doðru, hem de dudak uçuklatan cinsten, ama asýl bombayý sonra patlatýyor: “Sayýn Bakan, bana -görüþmeleri baþlatalým- diyorsunuz. Siz bizi aptal mý sanýyorsunuz? Para ve teknoloji bizde. Çýlgýn sendikanýzýn elinde Fransýz hükümetinden baþka ne var? Fransýz çiftçisi ise Hint mi, Çin mi diye bakmadan ucuz bulduðu lastiði alýyor. Hükümetinizin de umurunda deðil: Çünkü orasý Fransa!”
Taylor, ABD hükümetinin de ayný atalette olduðunu, Çin’in ABD’ye sübvansiyonlu ucuz lastik sattýðýný vurgulayýp, hedefini ilan ediyor: “Titan olarak gidip bir Çin ya da Hint lastik fabrikasý alacaðýz. Orada iþçiye saati 1 Euro’dan daha az ücret ödeyeceðiz ve Fransa’ya istediði kadar lastik satacaðýz. O -iþçi- dediðiniz elemanlar da sizin olsun.”
Vay vay vay... Üslup tartýþýlsa bile içerik yerden göðe doðru... Adam ayný lastiði saati 1 Euro’dan ucuza ücret alacak ve 8-10 saat arý gibi çalýþacak iþçi ile Hint’te, Çin’de üretecekse -Avrupa Birliði kriterlerine uygun- ve de artýk memurluða geçmiþ Fransýz iþçisinin kaprisiyle neden uðraþsýn?
Burada ‘sendika’ ya da ‘emek’ ile kimsenin bir sorunu yok. Sendika da hayatidir, emek de kutsaldýr. Ama sorun ‘sendika’ maskesi altýnda dalga geçip 3 saat çalýþan ve ‘eee burasý böyle’ diyen ‘AB iþçisinde’... Sendika hakkýný arayacak, ama Goodyear’ý kaçýrtacak kadar da iþin tadýný kaçýrmayacak.
Avrupa boþuna ekonomik krize girmedi. Seçmeni tavlamak için hükümetler olmayan refahý daðýttýlar. Borç üzerinden ‘refah devleti’ tiyatrosu oynamaya kalktýlar, sonuç: Ýflas... Fransa Çalýþma Bakaný zaten ‘Ýflastayýz’ dedi. Doðruyu söylediði için adamcaðýzý hâlâ hýrpalamaktalar. Avrupa’da belki bir zamanlar refah devleti, cebinde olan parayý daðýtýyordu. Ancak bir zaman, ekonomi rekabet gücünü kaybetti, teklemeye baþladý ve hükümetler alýþýlmýþ refahý düþürmemek, iktidardan da düþmemek için verimsiz ekonomiyi borca ittiler. Þimdi yýllýk milli gelire eþit borç daðlarý yaratýldý. Bundan önceki üç kuþaðýn veresiye yediðini-içtiðini, bundan sonraki beþ kuþak ödeyecek. Borç ödemek için üretim ve yatýrým lazým. O nereden gelecek? Taylor’ýn lafý kulaklarda çýnlýyor: Siz bizi aptal mý sanýyorsunuz?
twitter.com/selimatalayny