Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazýlarý

Sayýn Baþbakan neden hidayete erdi?

Medeniyetler Ýttifaký projesindeki ortaðýmýzý kaybetmiþtik, yeniden bulduk. Ortaðýmýz Ýspanya idi. Projeyi o zamanki Ýspanya Baþbakaný Aznar ile Baþbakan Erdoðan üstlenmiþlerdi. Sonra Ýspanya’da hükümet deðiþti. Yeni Baþbakan Rajoy nedense bu projeyi sevmedi... Ýspanya, Medeniyetler Ýttifaký’ný anmaz oldu. Üstelik daha Baþbakan olmadan Rajoy bu proje hakkýnda ileri geri konuþuyordu. Aznar’ýn boþ iþlerle uðraþtýðýný söyledi. Sonra Medeniyetler Ýttifaký’ný -Kimsenin önemsemediði konuþmalar forumu- diye niteledi. Ve ayný Rajoy önceki gün çark edip BM’de Medeniyetler Ýttifaký’nýn ne kadar önemli bir proje olduðunu söyleyip projeye baðlýlýk beyan etti... Türkiye dahil bir dizi BM ülkesi de herhalde -Ya sabýr...- çekti.

Rajoy’un bu konuda hidayete ermesi, bir dönüm noktasý. Aslýnda Medeniyetler Ýttifaký’ný aklý baþýnda herkes destekliyor. Dünyada bu kadar gerilim varken, dinler ve kültürlerarasý çatýþma bahanesi varken, diyalog ve hoþgörü için çabalamanýn bir zararý olmazdý. BM Genel Sekreteri de hazýr karþýsýnda bulmuþken dün Rajoy’a -Ýttifaka katkýsý- nedeniyle teþekkür etti. Ama Rajoy da Genel Sekreter de biliyor ki, þu ana dek katký yok.

Rajoy’un zorla ucundan tuttuðu ittifaka Brezilya Devlet Baþkaný Rousseff gönülden sahip çýkýyor. Bayan Rousseff dün BM kürsüsünde “Batýlý ülkelerdeki Ýslamofobik týrmanmayý en güçlü biçimde reddediyoruz. Brezilya Medeniyetler Ýttifaký adlý kapsayýcý giriþimin en önde gelen katýlmcýlarýndandýr” dedi ve bu sözleri Genel Kurul’da alkýþlarla karþýlandý. Ardýndan Bayan Rousseff, ittifakýn, Türkiye Cumhurbaþkaný’nýn öncülüðünü taþýdýðýný söyleyip, mevkidaþý Abdullah Gül’ü andý. Her durumda Türkiye, bütün makamlarýyla projenin ortaðý ve sahibi. Din ve kültür gerekçeli çatýþma listesi zaten uzun. Birilerinin de yangýna benzin deðil, su dökmesi lazým, Türkiye onu yapmaya çalýþýyor. Ortak Ýspanya olmazsa, Brezilya olur.

Aman bana oy verin

Peki Ýspanya Baþbakaný nasýl oldu da Madrid-New York yolunda Medeniyetler Ýttifaký’nýn faziletini keþfetti? Efendim Sayýn Baþbakan, Ýspanya’yý BM Güvenlik Konseyi üyesi yapmak istiyor... Konsey üyesi olmak için BM üyelerinin oylarýna ihtiyaç var. Tarihin bir cilvesi sonucu, Medeniyetler Ýttifaký da BM’nin en etkili ve en geniþ katýlýmlý forumlarýndan biri. Bu foruma sýrt çevirip sonra da -Bana oy verin- demek olmuyor... O yüzden Ýspanya, þimdi pek dirayetli bir ittifak üyesi.

Burada küçük bir sorun var: Ýspanya’nýn BM Güvenlik Konseyi üyesi olmak istediði dönem, Türkiye’nin de Konsey üyesi olmayý planladýðý dönem... 2015-16 dönemi için Türkiye adaylýðýný daha önce açýklamýþtý. Yani Ýspanya, BM Güvenlik Konseyi için Türkiye ile yarýþa girdi. Yarýþ vesilesiyle de Medeniyetler Ýttifaký eþ baþkanlýðýna yeniden sarýldý. Konsey sandalyesi için Yeni Zelanda da aday, ancak Yeni Zelanda þimdiden Türkiye ve Ýspanya karþýsýnda fazla dayanamayacaðýný konuþmaya baþladý.

Konsey üyeliði için seçim 2014 Ekim ayýnda yapýlacak. Þimdiden iki yýl sonrasý için kampanya gerekiyor. Ýki yýl sonra ekonomik kriz ne olacak, Ýspanya’da kim baþbakan olacak- sorusu da iyi bir soru.

Hangi BM?

Konsey için bu kadar çaba sürüyor ama bu konsey, örneðin Suriye konusunda hareketsiz kalan konsey. Ya da Kosova’da, Bosna’da, Kýbrýs’ta ve çoðu coðrafyada adil bir sýnav veremeyen konsey. Daha önceki gün Dýþiþleri Bakaný Davutoðlu BM’nin Suriye konusunda sýnavý kaybetmek üzere olduðunu söyledi, ‘’Ýnsan caný BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi arasýnda müzakere konusu olmamalý... Binlerce insan ölmüþse ve hâlâ BM Güvenlik Konseyi bu konuda baðlayýcý tek bir baðlayýcý nitelikli karar çýkaramamýþsa o zaman BM’ye ne zaman ihtiyacýmýz var” dedi... BM’nin ve Güvenlik Konseyi’nin yapýsal sorunlarý malum. Ancak bütün etkisizliðine ve iþlevsizliðine raðmen BM ve Konsey, istendiði zaman iþliyor, istendiði zaman kedi olup fare yakalayabiliyor. O yüzden de Konsey’de olmak gerekiyor. Konsey’de olduðunuz zaman, masadasýnýz demektir.

twitter.com/selimatalayny