Erdoðan, kendi ifadesiyle, 1989’daki Beyoðlu Belediye Baþkanlýðý adaylýðýndan bu yana anketlerle çalýþan bir siyasetçi. Son günlerde, anketlerdeki karmaþadan söz ediyor, güvenilmez bulduðunu ifade ediyor.
Anladýðým kadarýyla, onun da gözleri benim gibi, rahmetli Erhan Göksel’i arýyor. (1989 yerel seçiminde ‘Bedrettin Dalan kaybedecek”, 1994’te de ‘Ýstanbul’u Erdoðan, Ankara’yý Gökçek alacak’ diyen isimdir. 1994 tahminini STAR’daki Kýrmýzý Koltuk programýmda yaptýðýnda ortalýk birbirine girmiþti.)
Göksel, siyasetteki “dip dalgayý” her zaman iyi tespit eden bir beyin oldu, eðer bugün yaþasaydý, çoktan, sokaktaki çalkantýnýn nedenlerini gösteren raporu masamýza koymuþtu.
Önce bir konuda anlaþalým: 15 Temmuz baþarýsýz darbe giriþimidir ama toplumda derin siyasal travmalar býrakan bir saldýrýdýr, siyasetteki etkilerinin, darbe dönemleri sonrasýnda yaþanýlanlara denk olmasý doðaldýr.
Millet, büyük çoðunlukla, beka sorunuyla karþýlaþtýðýna inanmakta, siyaseti teyakkuz ruh haliyle izlemektedir.
Bu ortamda, “kalýcý baðlýlýklarýn” yerini “deðiþken cepheleþmeler” alýr, hiç beklemediðiniz siyasi unsurlarýn (Millet Ýttifaký zorlamasýndan söz etmiyorum, kalýcý olmadýðý çok belli, suni…) bir araya geldiði bir zeminden konuþuyorum.
Mesela, Ýslam’ý Haçlý’ya satan sözde din adamlarý, cemaat ve tarikatlar ile Batý emperyalizmine karþý mücadelede ÝBDA-C ile Avrasyacý Atatürkçülerin ve Ülkü Ocaklarý’nýn kendilerini yan yana bulmalarýna yol açacak geliþmelerden kastým.
Olur mu, evet olur. Bu milleti sömürgecinin postalýndan kurtaran, bayraðý yükseltip, ezaný susturmayan Kuvvayý Milliye, ne tür bir sentezdi sanýyorsunuz?
Anadolu’nun bilge kimliði, PKK ile mücadeleyi her zaman devletin meþru silahlý güçlerine býraktý. Millet, Kürt komþusuna asla düþman olmadý, emperyalizmin bu topraklarda beklediði “iç savaþ” senaryosuna da izin vermedi.
Ama FETÖ’ye bakýþ farklýdýr.
1- Muhafazakar-dindarlar, yýllarca kendinden bildiði insanlarýn aslýnda Amerikan ajaný olduðunu gördü.
2- Eðitim, kardeþlik, diyalog gibi kavramlarýn TSK içinde yapýlanma, hukuku teslim alma, sonrasýnda da ülkeyi Amerikan-Ýsrail ittifakýna peþkeþ çekme amaçlý kullanýldýðýný anladý.
Milletin düne kadar yüzlerine yerleþtirdikleri mütedeyyin gülümseme ile bu kadar büyük bir ihaneti gerçekleþtiren bir örgüt çerçevesinde siyaseti sorgulamasý kaçýnýlmazdýr.
Sözü uzatmadan söyleyeyim: Millet, FETÖ ile mücadelenin TSK, Ýçiþleri ve Adalet Bakanlýklarý ile sýnýrlý kaldýðýna, özellikle siyasetin (hangi parti olursa olsun)FETÖ’den temizlenmediðine, sivil bürokrasinin de ihanet zamanýný bekleyen, güvenilmez kriptolarla dolu olduðuna inanýyor.
Bu güçlü bir duruþ, yarýnýn siyasetini de bu duruþ belirleyecek.
Eðer,mütedeyyin muhafazakar kesimde güçlendirilen maðduriyet edebiyatý siyaset olarak beni zora sokar, FETÖ’nün silahlý adamlarýyla yargýdaki unsurlarýný temizleyelim, geri kalanýný da kazanmaya çalýþalým diye bir düþünce varsa, tarihi yanýlgýdýr.
Bu tür bir strateji, Anadolu’nun geleneksel muhafazakar oy depolarýnda küçük bir etki yapabilir, (ters tepme eðilimi de yüksektir) amametropol orta sýnýfýnýn büyük ölçüde kaybýna yol açar.
Erdoðan-Bahçeli ikilisin samimiyetine inanmasam ben de kolay yolu seçer, eyyamcýlýk yapabilirdim ama olmuyor ufukta beka mücadelesi var!..
Daha önce de söyledim, testi kýrýldýktan sonra konuþan çok olur, (1) önemli olan testinin kýrýlmasýný önlemektir.
(1) https://www.star.com.tr/yazar/uzlasma-erdoganin-intiharidir-zorlamayin-yazi-1353810/