Sayın Gül konuşmama kararı aldı!

Geçen gün bir basın organımızda “Sayın Gül konuşma kararı aldı” şeklinde bir haber vardı. Sayın Gül’ün hangi konularda hangi kapsamda. Konuşacağını anlamak, kestirmek mümkün değil. Türkiye açık toplum olma yolunda hızla ilerliyor. Sayın Gül yapacağı konuşmalar ile açık toplumun güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Son on dört yıl devletin tepe noktasında idi. Benim de vakıf olmadığım belgelere erişti. En önemli konularda karar aldı veya aldırdı. Türk tarihine geçti.

Sayın Gül, müktesebatı ile bu on dört yıllık zaman zarfında, geçmişte devlet kurumları olarak nerelerde hata yaptık. İmparatorluktan geçiş sürecinde bilerek bilmeyerek yaptığımız sosyal ve ekonomik alandaki hatalarımız nelerdi bunları gördü ve analiz etme imkanına sahip oldu. Bazı dönemler pragmatik bazı dönemler dogmatik yaklaşımlarla yönetildiğimizi biliyoruz.

Toplumumuzu dogmatik yönetim biçimlerinin kuşattığı dönemler de hangi kazanımlarımız oldu..Bu dönemlerde neler kaybettik.Daha iyilerini nasıl yapabilirdik gibi sorulara, cevapları hiçbir beklentisi olmayan kişilerden duymak bizim için bir kazanım olacaktır. Sayın Gül bu sorulara cevap niteliğinde konuşmalar yaparsa, hem tarihe not düşmüş olacak ve hem de ileride toplum yöneticilerine yol gösterici olacaktır. Elbette ki uzun yıllar siyasette bulunan kişi bazı siyasileri zaman zaman incitmiş ve kendi de incinmiş olabilir. Bazen en yakın bildiği kişilerce tenkit edilmiş ve derinden incinmiş olabilir. Ama sayın Gül ü toplumun büyük bir çoğunluğu müspet bir algı ile hatırlayacaktır.

Sayın Gül bir Ana yol çatına gelmiştir. Topluma daha uzun yıllar hizmet edebilme yolu bir tercihtir. Bunun için tekrar parti saflarına dönülür, hizmete devam imkanlarına bakılır. Bu yol da iki ayırıma sahip, birincisi Putin - Medvedev ikilisinin açtığı bir yoldur. İkincisi ise her kesin gelip danışacağı parti büyüğü, parti ağabeyliği yapma yoludur. Ana yol çatının ikincisi ise, köşesinden ülke gidişatını takip ederek zaman zaman partiler üstü bir düşünce ve zihniyetle topluma seslenme yoludur.

Sayın Gül’ün yapacağı konuşmalar ile tercihinin ne olacağını anlayacak ve tutumuna toplum olarak saygı göstereceğiz.