Scognamillo’dan vampir resimleri!

Giovanni Scognamillo kültür hayatýmýzýn en renkli simalarýndan biri. Öncelikle sinema tarihçisi bir üstadýmýz. Türkiye’de sinemayý film film takip etmiþ, tanýklýðýný yorumlarý ve arþiviyle kocaman ciltlere dönüþtürmüþ bir eleþtirmen. Kabalcý’dan çýkan “Türk Sinema Tarihi”, “Erotik Türk Sinemasý”,”Fantastik Türk Sinemasý” her sinemaseverin kitaplýðýnda baþköþeye kurulmuþtur! Ama sadece sinemaya deðil Ýstanbul’un, özellikle her daim kentin kalbi olmuþ Beyoðlu’nun bütün kültür hayatýna tanýklýk etmiþ önemli bir yazar. “Cadde-i Kebir’de Sinema”yý ve “Bir Levantenin Beyoðlu Anýlarý”ný okumak baþlý baþýna bir deneyimi paylaþmaktýr...

Üstadýmýz özellikle fantastik meraklýsýdýr, sadece sinemada deðil edebiyatta da. Ýzlediði ve okuduðu kadar yazar da bu türde... Bu kez bize çok hoþ bir sürpriz yaptý ve karþýmýza bir resim sergisiyle çýkýyor. Levent’teki Leonardo Sanat Galerisi’nde yarýn açýlacak olan “Vampirler” baþlýklý resim sergisi 18 Nisan’a dek sürecek.  Ama sürpriz Giovanni Scognamillo’dan gelince katmerli olacaktý elbette! Yarýnki sergi açýlýþýnda “Dehþetin ve Korkunun Kapýlarý” kitabýnýn yeni baskýsý da Bilge Karýnca Yayýnevi tarafýndan üstadýn hayranlarýna sunulacak.

“Korkunun Sanatlarý”, “Ýstanbul Gizemleri”, “Canavarlar, Yaratýklar, Manyaklar”, “Drakula Sonsuz Mitos” misali araþtýrma kitaplarýnýn yaný sýra fantastiðe merakýný “Dehþet Öyküleri”, “Beyoðlu Kabuslarý ve Diðer Öyküler” ile edebiyata da aktardý Scognamillo.  Ona Beyoðlu Kontu lakabý layýk görüldüyse birden fazla nedendir: Hakikaten bu mekanýn soylusudur o! Vampirlerin en önde geleni Dracula da kont idi! 50’nin üzerinde esere imza atan, bu kadar verimli çalýþan biri elbette bir unvaný hak eder!

***

Leonardo Sanat Galerisi’nde yarýn akþam açýlýþý yapýlacak olan “Vampirler” bizi üstadýn fantezilerindeki ölümsüz kan emicilerin alemine götürecek. Baþ köþede serginin adý üstüne vampirler var ama baþka canavarlar ve hepsinin kurbanlarý da yer alýyor! Bu mitle iliþkili mekanlar da en az yaratýklar kadar ürkütücü: Karanlýk ve balta girmemiþ ormanlar var resimlerde. Çiçeklere baktýkça kan fýþkýran sanki! Aðzýndan ateþ saçan ejderhalar, vampirlere esin veren yarasalar, dünyanýn çeþitli kültürlerindeki (Meksika, Çin, Mýsýr) kan emici tasvirleri, hatta uzaylý vampirler (evet, bu konuda da bir kitabý var!) serginin ziyaretçilerini kollarýný açmýþ bekliyor! 

Giovanni Scognamillo üstadýmýz bu fantastik yaratýklarý resimlemek için kendine özgü yöntem geliþtirmiþ: Keçeli kalemle kaðýt üzerine ‘dalga yöntemi’ adýný verdiði bir teknikle çiziyor resimlerini. Renkler elbette canlý canlý, yoksa kanlý canlý mý desek? Siyah beyaz olanlar da var. Çok cesur bir tarza sahip... Ama asýl cesareti biz ziyaretçilerin göstermesi gerek, çünkü o çerçeveden fýrlayýverecekmiþçesine duran yaratýklarla sergi salonu bir korku tünelini andýrabilir! Bunu okuyunca yine kýzacak bana ama ne yapayým ki hala týrsýyorum bu alemden!

Nasýl týrsmayayým hocam? Siz de demiyor musunuz “Aslýnda gerçek vampir kapitalist sistemin kendisi. Sorun þu ki, kaçýp sýðýndýðýmýz fantazya mý gerçek, yoksa gerçek olduðunu sandýðýmýz yaþadýðýmýz dünya mý? Kaçýmýz bunun ne kadarýnýn farkýndayýz?”

Üstadýmýz önceden bir þey tasarlamadan geçiyormuþ masa baþýna. Bize gönderdiði bültende diyor ki “Her þey çizme ihtiyacý ile baþlýyor. Kaðýdýn baþýna oturduðumda çizmek istediðim görüntüler zihnimde beliriyor. Týpký bir filmin kareleri içindeymiþim gibi görüntüler canlanýp hareket ediyor. Çocukluðumdan beri korku ve fantazyaya ilgi duyuyorum. Yabancýsý olmadýðým bir dünya ve ben bu dünyayý eserlerimle paylaþmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”

O mutluluk bize ait... Her bir resmi, her bir satýrý, her bir sözüyle Giovanni Scognamillo yaþayan bir kültür hazinesi.