Seçim barajý tartýþmalarý yeni deðil. Ama þu dakikada ýsýtýlýp masaya sürülmesi dikkat çekici. Seçime çeyrek kala bu konuyu yeniden raftan indirmek gibi bir adýmý bir kenara not edelim. Ýleride “siyasal mühendislik” dendiði zaman iyi bir örnek olarak ele alýnmayý hak ediyor çünkü.
Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi (AÝHM) bu konuda son derece net bir karar vermiþti yýllar önce. “Kürt sorunu” klasörü içindeki seçim barajý dosyasýný, “siyasal istikrar” vurgusuyla “hak ihlali deðildir” diyerek kapatmýþtý AÝHM, 2007 yýlýnda.
Þimdi yeniden ýstýlýyor bu konu. Hem de yargýnýn en üst makamý tarafýndan. Anayasa Mahkemesi baþkaný Haþim Kýlýç, Anayasa Mahkemesi’ne yapýlan ilgili baþvurunun genel kurul gündemine taþýnacaðýný söyleyerek, tartýþmaya açýyor mevzuyu. Kürt siyasal hareketi çözüm sürecine odaklanmýþken, on yýllardýr süren bir sorunun çözümü için son düzleme girilirken sabotaj beklentisi elbette vardý. Ama en son beklenen bu sabotajýn üzerinde adalet elbisesi olan bir merci tarafýndan yapýlmasýydý.
Siyasal istikrarýn elzem olduðu bir dönemdeyiz. Ýçeride çözüm süreci, dýþarýda baþta Suriye, Irak ve Ukrayna olmak üzere pek çok çetrefilli gündem maddesi. Güçlü, saðlam bir iktidarýn sadece içeride deðil, dýþarýda da memleketin garantisi olduðu günler. Her zamankinden daha fazla.
Batý demokrasilerinde istikrar demek güçlü partiler, iktidar ve muhalefet dengesi demek. Parçalý koalisyonlarla hantal iþleyen hükümetlerin hareket alanýnýn olmadýðý tecrübeyle sabit. Belli ki, seçim barajýný tartýþmasýný tetikleyenlerin rüyasý çok parçalý koalisyonlar. Ama hesaba katmadýklarý bir gerçek de var... Seçmen eðilimi, elinin oy verirken titremediðinin de kanýtý ayný zamanda.
Davutoðlu Atina’da
Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun dün baþlayan Atina ziyareti kilit önemde. Davutoðlu’na 10 bakan ve 80 iþadamý eþlik ediyor. 3. Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Ýþbirliði toplantýsý yapýlacak.
Gündem öncelikli olarak Kýbrýs olacak. KKTC’nin Avrupa Konseyi’ndeki temsilcisi Özdil Nami, 24 yayýnýnda Davutoðlu’nun ziyaretini deðerlendirdi. Yakýndan izlediklerini söyledi ziyareti. Doðu Akdeniz’deki enerji kaynaklarý Kýbrýs sorununun çözümünü zorlaþtýrýyor. Mýsýr ve Ýsrail gibi Türk dýþ politikasýndan hazzetmeyen ülkelerin bu sorunu kaþýmalarý da bu zorluðu katmerlendiriyor. Ancak, Özdil Nami’ye göre, enerji krizi geçici olabilecek bir olgu. Bakalým, zaman gösterecek. Kýbrýs sorununun çözümsüzlüðünü konuþmak için aslýnda bir nedene gerek de yok. Zira, sorunun çözülmemesi pek çok ülkenin iþine geliyor. Avrupa Birliði’nin bloke ettiði müzakere fasýllarýndan girip, Rumlarýn elindeki Barbaros Hayrettin araþtýrma gemisi bahanesinden çýkabiliriz.