Fransa seçiminde Cumhurbaþkaný deðiþti. Saðcý, statükocu ve devletçi bir Cumhurbaþkaný gitti, solcu, statükocu ve devletçi bir lider geldi. Ekonomik kriz Fransa için sürüyor. Ülkenin kredi notu düþük, bundan sonra da düþme ihtimali var. Yeni Cumhurbaþkaný Hollande, seçim vaatlerinin çoðunu yapamayacak. Yapmaya kalkarsa, Fransa bütçe açýðý geniþler, borç faizi yükselir ve Fransa, Ýspanya/Yunanistan sýrasýna girer. Hollande’ýn hareket alaný çok sýnýrlý.
Hollande Fransa’nýn krizini kitabýndaki ‘sol’ politikalarla çözemez. Fransa ekonomisinde büyük dönüþüm, istihdamda verimlilik lazým. O adýmlarý ideolojik nedenlerle atamaz. Ama Merkel ile çekiþmeye de girmez. Hollande þu an -yüksek transfer parasýyla ve büyük umutlarla takýma gelmiþ, ama kendini de gösterememiþ sakatlanmaya müsait yabancý oyuncu- durumundadýr. Zamanla uyumlu takým oyuncusu olacaktýr. Olmazsa, kriz derinleþir.
‘Zenginlerden daha çok vergi’ ya da ‘emeklilik yaþýný 62’den 60’a düþürme’ gibi Hollande hedefleri de durumu düzeltemez. Fransýz serveti, en yakýn ‘güvenli liman’ olan Londra’ya uçmuþ durumda. Londra’da banka hesabý açtýran Fransýz aksanlýlar çok artmýþtý. Ýngiltere’de Yunanlar ve Ýtalyanlar’ýn emlak aldýðý biliniyordu. Demek ki Fransýzlar da hesap açtýrýyor.
Yunanistan’a gelince...
Yunanistan’da kriz buzdolabýndaydý, þimdi yaz güneþi altýnda buzluktan çýkartýldý. Siyaset seçim gününden beri kavga ediyor. Yunanistan þu an denizin dibinde batmýþ gemi... Ama her nasýlsa içinde hava kalmýþ bölmelerde mürettebat kavga ediyor... Siyaset, -Eurocu statüko- ve -Euro karþýtý aþýrýlar- diye bölündü. Eurocular’ýn iktidar olmasý zor. Ummadýklarý kadar güçlenen aþýrý sað ve sol partiler, nereye basacaklarýný bilemiyorlar. Aþýrýlar, katýlacaklarý koalisyon hükümeti üzerinden Euro Bölgesi ile çatýþmaya girmek isteyecektir. Ayrýca aþýrýlar, -Mevcut AB/IMF programýný yeniden müzakere etmek- gibi olmayacak bir iþe umut baðlýyorlar. Programýn müzakeresi yok. Gereklerini yerine getirmezlerse, Brüksel’den para alamazlar. O para gelmezse, hükümet mesela maaþ ödeyemez, petrol ithalat faturasý ödeyemez, borç döndüremez, bankalarýný bir anda dondurur.
Yine siyasi sarhoþluða kapýlmýþ aþýrý uç partilerin hükümete girip batýk geminin olmayan dümenine geçmeleri, kendilerine özgüven verecektir. Bu özgüvenle Türkiye’ye bulaþmalarý mümkündür. Siyaseten böylesine karýþýk bir Yunanistan hem Avrupa’ya hem de Türkiye’ye istikrarsýzlýk arýzasý verecektir. Önce Avrupa ile didiþmeyi tercih edeceklerinden, Türkiye ile gerilim týrmandýrmaya fýrsat bulamadan Atina’nýn yeni bir ekonomik kriz darbesi yemesi muhtemeldir.
YANÝ...
twitter.com/selimatalayny