Seçim ittifaký mý dönüþüme ayak uydurmak mý?

AK Parti ve MHP arasýndaki ittifak netleþtikten sonra konu ister istemez tüm partilerin gündemine taþýndý. Birkaç gündür herkes hangi partilerin birbiriyle ittifak yapabileceðini konuþuyor. Ýþi bahse girmeye kadar götürenler bile var. 

Muhalefet cenahýndaki muhtemel ittifak senaryolarýna ve cumhurbaþkaný adayý bulma sancýlarýna geçmeden önce AK Parti ve MHP arasýndaki ittifakýn yapýsýna dair birkaç hususun altýný çizelim. 

MHP ve AK Parti, 15 Temmuz darbe giriþiminden önce baþlayan, 15 Temmuz'da güçlü bir irade olarak kendini gösteren, sonrasýnda Türkiye'ye tehdit oluþturan iç dýþ tüm unsurlara karþý birlikte yürütme kararlýðýna sahip bir ittifak içine girdi. Yani sadece seçime dönük olarak kurulmuþ bir ittifaktan söz etmiyoruz. Öyle olsa kýrýlgan bir yapýya sahip olurdu. 

Bu süreçte en çok konuþulan konulardan biri AK Parti-MHP ittifakýnýn Kürt seçmene nasýl etki edeceði oldu. HDP'nin 7 Haziran'dan sonra siyaseti PKK'yý meþrulaþtýrma aracýna dönüþtürmesinin yarattýðý hayal kýrýklýðý ile HDP'ye gitmek istemeyen seçmen MHP'den dolayý AK Parti'ye de gidemezse þeklinde ifade edilen bir kaygý diyelim buna... 

Þunu ifade edelim baþta; PKK'nýn þiddeti sivil yaþam alanlarýna kadar soktuðu, sivil kayýplarýn oluþmasý için elinden geleni yaptýðý bu süreçte MHP son derece dikkatli bir dil kullandý. PKK'nýn, bir taraftan "Türk solunu" teröre angaje etme politikasý güderken bir taraftan da etnik milliyetçiliðe sarýldýðý yerde dahi MHP etnik milliyetçilik yapmadý. 

Kaldý ki 7 Haziran'dan sonra HDP, AK Parti'yi devre dýþý býrakabilmek adýna MHP'nin de olduðu bir formüle sýcak bakýyordu. MHP evet deseydi hükümet kuracaklardý. HDP, MHP ile yan yana gelebileceðini söylemiþken AK Parti'nin MHP ile ittifak yapmasý neden Kürtleri ürkütsün? 

Bu yaklaþýmýn altýnda HDP'yi Kürtlerin doðal temsilcisi sayan kurgulanmýþ bir algý olduðunu ifade etmek gerek.  

***   

Gelelim BBP'yi de yanýna almýþ, Cumhurbaþkaný adayý zaten belli olan "Cumhur Ýttifaký" karþýsýnda kurulmasý olasý ittifaklara. 

Kemal Kýlýçdaroðlu baþta olmak üzere, Sezgin Tanrýkulu, Selin Sayek Böke, Canan Kaftancýoðlu gibi isimlerin HDP ile ittifaký arzuladýðý ve bunu "solda birlik" gibi bir çerçeveye oturtmak istedikleri anlaþýlýyor. HDP'nin PKK ile organik baðý onlar için sorun deðil ama bunu kamuoyuna izah edemeyeceklerini de biliyorlar. 

HDP de yeniden baraj sorunu yaþayacaðýný düþünerek bir ittifaka ihtiyaç duyabilir. Yani bunun sadece CHP deðil HDP için de arzu edilir bir durum olmasý muhtemel. HDP Cumhurbaþkanlýðý seçiminde CHP'nin adayýný destekler CHP de milletvekili seçiminde HDP'nin Meclis'e girmesini saðlar...   

***   

Ýyi Parti ve Saadet ne yapacak peki? 

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Saadet Partisi Genel Baþkaný ile görüþtü. Ancak Karamollaoðlu, nasýl bir hesap içindeyse görüþmeden sonra sol jargonlu konuþmalarla bir takým çevrelere hoþ gelen mesajlar veriyor. 

Ýyi Parti ve Saadet'in ittifakýnýn her iki parti için baraj sorununu ortadan kaldýrabileceði hesabýnýn yapýldýðý söyleniyor. Ancak bunun da garantisi yok. 

Doðrusu Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn olduðu her formülde ittifakýn küçük partiler için sadece Meclis'e girebilmek adýna bir avantaj saðlayacaðý söylenebilir. Ýþte burada CHP'nin kimi aday göstereceði konusu önem kazanýyor. "Yeni bir Ekmeleddin Ýhsanoðlu vakasýný seçmenine izah edemeyeceði için yine parti içinden birini aday gösterecektir" deniyor. Þimdiye kadar zikredilenler arasýnda en güçlü sayýlan isim Ýlhan Kesici. Ne tür bir siyasi baþarýsý var da cumhurbaþkanlýðýna aday gösterilecek sorusunun cevabý yok. Ne var ki CHP'nin saðdan gelmiþ birini aday göstermesi gerekiyor. 

Bizatihi bu durumun ne denli düþündürücü olduðunu kavramadýðý sürece CHP daha çok kývranacaða benziyor.