Son dönemin popüler politik tartýþma baþlýklarý.. Seçim ittifaklarý ve seçim barajý.. Bu iki baþlýk hep ayrý ayrý ele alýnýyor.. Oysa bence tam da birlikte konuþulmasý gereken konular bu ikisi.. Zira ittifak demek ayný zamanda baraj sorunu yaþayan küçük partilerin büyük partilerle iþbirliði yapmasý demek deðil mi?.. Bu iþbirliklerine cumhurbaþkanlýðý seçimi olanak saðlýyor.. Fakat parlamento seçimlerinde sistem tam öyle deðil.. Bu vakte kadar ittifaklar, baraj altý kalmasý muhtemel partinin bazý isimlerinin, seçilebilecek parti rozetiyle seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi suretiyle olabiliyordu.. Misal, DSP, CHP’nin içinde, HEP (Bugünkü HDP), SHP’nin (Bugünkü CHP) içinde girdi parlamentoya.. Sonra seçildikleri partilerden istifa ederek kendi partilerine geri döndüler.. Ya da baðýmsýz olarak seçilip seçildikten sonra içeride grup kurdular.. Demem o ki, yasa farklý bir þeyi emretse de insanýn olduðu yerde çare bulunuyor. Baraj engeline takýlan baðýmsýz giriyor, ittifak þansý bulamayan rozetini deðiþtiriyor. O halde gelin bu çalýnýn arkasýndan dolaþma numaralarýna bir son verip, yasal zeminde nasýl bir deðiþiklik yapýlmasý gerekiyorsa yapýlsýn. Teknik olarak ‘baraj’ sorunu ortadan kalkarsa, ‘seçim ittifaký’ tartýþmasý da otomatik olarak bitmiþ olacak. Aksi halde iþin en kolay tarafý, seçilebilecek sayýda milletvekilini ittifak için geçici süreyle transfer etmek olacak. Bu da seçmen açýsýndan çok samimi bulunmayacaktýr..
O gemiyle o iskeleye gidelim
Atatürk’ün Ýstanbul’un iþgal edildiði 13 Kasým 1918 tarihinde güvertesinde “geldikleri gibi giderler” dediði gemi bulundu biliyorsunuz.. 106 yaþýndaki Kartal 2 isimli istimbot Tuzla Tersanesi’nde.. Peki þimdi ne olacak?.. Müze yapýlacaðý söylenmiþ.. Oysa týpký Atatürk’ün Adana’dan trenle geldiði zaman bindiði yerden, Haydarpaþa’dan, týpký Atatürk’ün gemiden indiði yere, Sirkeci’ye hatýra seferleri düzenlese gemi.. Bazen.. Belki haftada bir.. Ýçinde yine ne sergilemek istiyorlarsa sergilesinler. Ama sahiden yaþatýlabiliyorsa suda sefer yaparak yaþasýn..
Kitabýn kapaðýnda subliminal mesaj mý var?
Baðýmsýzlýk referandumlarý sonrasý eldeki imkanlarýný da yitiren Ýspanya ve Irak’a çalýþýrken kütüphanemdeki ilgili kaynaklarý tekrar indirdim masama.. Gözüme Marmara Belediyeler Birliði tarafýndan çýkarýlan ve Doç. Dr. Erbay Arýkboða tarafýndan kaleme alýnan kitabýn kapaðý iliþti..
Muhteva tartýþýlýr kuþkusuz ama kapakta kullanýlan görsel, daha evvel PKK’nýn kullandýðý sembolleri bana hatýrlattý.. Ýnternete dalýnca yanýlmadýðýmý gördüm.. Özerklik gibi tartýþmalý bir konuda sarý kýrmýzý yeþil güvercinlerin bu kapakta kullanýlmasý doðru mu, bilemedim açýkçasý.. Marmara Belediyeler Birliði'nin çiçeði burnunda Baþkaný Mevlüt Uysal bu yayýnlardan elbette haberdar deðildir fakat idari yönetim dikkatli olmalý bence…