Seçim tartýþmalarý

En sonda söyleyeceðimi en baþta söyleyeyim: 

Seçimin ne zaman yapýlacaðýyla ilgili konu öncelikle Meclis çoðunluðuna sahip olan AK Parti’nin ve Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn kararýna baðlýdýr. AK Parti açýsýndan ise asýl odaklanýlmasý gereken seçimin takviminden ziyade sonucudur; yani seçimin büyük bir oy farkýyla sonuçlanmasý ve Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi’nin saðlýklý þekilde hayata geçirilmesidir. Normal þartlarda 2019 Kasým’ýnda yapýlmasý öngörülen seçimin anlam ve önemi iyi anlaþýlmalýdýr.

Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn rakipleri kim olursa olsun seçimi kazanacaðýndan þüphe duyulmuyor. Ancak hayati olan hem Cumhurbaþkanýmýzýn büyük bir oyla seçilmesidir, hem de AK Parti Meclis grubunun sayýsal açýdan çoðunluða ulaþmasýdýr. Çünkü yeni bir sistem kuruluyor. 

Bu sistemin saðlýklý bir þekilde inþa edilmesi, iþlemesi ve oturmasý güçlü bir Cumhurbaþkaný ve Meclis grubuyla mümkündür. AK Parti kadrolarýna düþen, seçimde en yüksek oyu alacak þekilde çalýþmalarý sürdürmek ve var gücüyle sürece asýlmaktýr. Bizim odaklanmamýz gereken husus öncelikle budur. 

Bu seçim bir iktidarý belirlemenin ötesinde halkýmýzýn onay verdiði Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sisteminin inþasýný gerçekleþtirecek siyasi tabloyu belirleyecek. Bu yüzden sistemin aksamadan iþlemesi, yürütme ve yasamada iktidar partisinin güçlü olmasýna baðlý… 

Kemal Kýlýçdaroðlu, Cumhurbaþkanlýðý seçimini parlamenter sisteme geçiþ için bir referandum gibi takdim ediyor. Bundan dolayý, seçimlerinde çýkacak sonuç bir kiþiyi seçmenin ötesinde sisteme duyulan güveni de teyid etmiþ, farklý arayýþlarda olanlara da en güzel cevabý vermiþ olacak. 

Halihazýr gündeme gelirsek þunlarý söyleyebiliriz; MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli dünkü grup konuþmasýnda seçimle ilgili önerisini þöyle takdim etti: “Önümüzde 2 seçim vardýr. Ya normal tarihi beklenecek. Ya da Milli mecburiyetten dolayý seçimleri erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarýnýn çýkarýlmasýnýn akabinde MHP takdir ve tercih hakkýný seçimlerin erkene alýnmasýndan yana kullanacaktýr”. 

Bahçeli’nin iki hususu vurguladýðýnýn altý çizilebilir:  1. “Seçim zamanýnda da olabilir ama kaosa oynayanlarýn oyununu bozmak için erkene çekmek tercih edilebilir” görüþü. 2. “Türkiye'nin bekasý açýsýndan Cumhur ittifakýnýn korunmasý elzemdir” ifadesinde görülenittifaka baðlýlýk vurgusu.

Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn ve AK Parti’nin genel prensibi seçimlerin zamanýnda olmasýdýr. Ancak ülkenin ali menfaatlerinin gerektirdiði durumlarda erken seçim, olaðanüstü kongre gibi adýmlarýn atýldýðý da biliniyor. Türkiye’nin ulusal menfaati neyi gerektiriyorsa, AK Parti kurullarý bunun deðerlendirmesini en iyi þekilde yapacaktýr. Bu yüzden Erdoðan’ýn açýklamalarýna odaklanmak yerinde olur. 

Cumhur ittifakýnýn sadece sandýkta deðil, öncesinde ve sonrasýndaki süreçlerde de etkili olmasý tabii olandýr. Bu yüzden süreç yönetiminin ittifakýn ruhuna uygun olarak yapýlmasý büyük önem taþýyor. Sürecin selameti için fikir teatisi ve istiþare ile hareket elzemdir.

Ýki parti ilgili kurullarýnda meseleyi deðerlendirip kurumsal görüþünü olgunlaþtýrdýðý gibi, birbiriyle de görüþüp ortak kanaatini ortaya koyar. Bu yüzden AK Parti’nin açýklamasý durumu net olarak ortaya koyacaktýr.

Cumhur Ýttifaký zamanýn ruhunun gerektirdiði bir durumdur ve süreçler bunun hassasiyetine uygun þekilde devam edecektir. Sayýn Erdoðan ve Sayýn Bahçeli arasýnda bugün gerçekleþecek görüþme de bu hassasiyeti yansýtmaktadýr.