7 Haziran Seçimlerinin beþ ana gündemi olacak gibi görünüyor. Baþkanlýk ve yeni anayasa tartýþmasý, Erdoðan tartýþmasý, Davutoðlu’nun liderliði, radikal sol söylem ve çözüm süreci seçimlerin ana temalarý olacak.
Baþkanlýk ve yeni anayasa tartýþmasý
Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn baþlattýðý baþkanlýk sistemi tartýþmasý, seçimin ana temalarýndan biri olacak. Erdoðan’ýn seçim sürecinde meydanlara ineceði sýr deðil. Bu mitinglerde halka baþkanlýk sistemini anlatacak ve destek isteyecek. Muhalefet liderleri ise baþkanlýk sistemini Erdoðan’ýn padiþah olmak için istediðini seçim meydanlarýnda dillendirmeye devam edecek. Yeni anayasa vurgusu ise özellikle Davutoðlu tarafýndan dile getirilecek.
Erdoðan tartýþmasý
Erdoðan’ýn Cumhurbaþkaný olarak seçilmesi sonrasý halka teþekkür konuþmalarý yapma planý biliniyor. Erdoðan þu anda da siyasal gündemin parçalarýndan biri. Meydanlara indiðinde daha fazla odak olacaktýr. Üstelik muhalefetin Davutoðlu’nu deðil de Erdoðan’ý muhatap alma siyaseti, Erdoðan’ý daha fazla gündemde tutacaktýr. Erdoðan’ýn bu durumdan þikayetçi olacaðý söylenemez.
Davutoðlu’nun liderlik algýsý
Bu seçimin yeni aktörü Davutoðlu. Seçim sonunda Davutoðlu’nun liderlik algýsý büyük oranda oluþmuþ olacak. “Ahmet Hoca” , “dürüst” ve “çalýþkan” algýlarý ön plana çýkacak gibi görünüyor.
Bahçeli ve Kýlýçdaroðlu Davutoðlu’nu muhatap almadýklarý, esas mücadeleyi Erdoðan’la yaptýklarý mesajýný verecekler. Davutoðlu’da bolca Bahçeli ve Kýlýçdaroðlu eleþtirisi yapacak, onlarý kendi sahasýna çekmek isteyecektir.
Davutoðlu il kongrelerinde; milli birlik, millet, “Büyük Türkiye”, büyüyen ekonomi, çözüm süreci, paralel yapý, yeni anayasa, baþkanlýk sistemi, milli savunma sanayisi, þehir vurgularý yaptý. Muhtemelen halka yönelik seçim konuþmalarýnda benzer temalara vurgu yapacak. Sivas il kongresinde gençlerin tezahüratlarý sonucunda ana pozisyonu ifade etti: “Selçuklunun varisi, Osmanlýnýn torunu, Cumhuriyetin çocuðuyuz”
Radikal sol söylem
HDP ve “Birleþik Haziran Hareketi” radikal sol söylemlerde bulunacak. Yunanistan’da Syriza’nýn lideri Aleksis Tsipras’ýn radikal sol söylem ile iktidara gelmesi, sol söylem üzerinden iktidara gelme görüþünü güçlendirdi. CHP ise muhafazakar adaylar gösterme ile sol söylem arasýnda iyice sýkýþacak gibi görünüyor.
Radikal sol muhalefette; siyasal sistemin eleþtirisi, çevre ve yeþil vurgusu, yaþam biçimleri savunusu, kadýn tartýþmasý, Erdoðan eleþtirisi gibi temalarýn birlikte kullanýldýðý bir söylemler topluluðu ile oy alýnabileceði kanaati oluþtu. Demirtaþ bu dili Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde kullanmýþtý ve iþe yaramýþtý.
Bu seçimin HDP ve CHP açýsýndan farklý anlamlarý var. HDP barajý geçmek için sosyalist, Alevi ve “endiþeli modernlerin” oylarýný CHP’den almaya ihtiyacý var. CHP ise bu oylarýný kaptýrmama mücadelesi verecek. Bu seçim, CHP için iktidara gelmekten ziyade, oylarýný kaptýrmama meselesine dönüþüyor.
Çözüm süreci
Çözüm sürecinin gidiþi, 7 Haziran Seçimlerini etkileyebilecek en önemli dinamiktir. Çözüm sürecinin uzlaþmaya veya þiddetli çatýþmalara dönmesi durumunda Ak Parti, HDP ve MHP oylarýnda dramatik deðiþimler olabilir.
HDP’nin barajý geçip geçememesi büyük oranda çözüm sürecinin gidiþine baðlý. 6-7 Ekim Olaylarý Demirtaþ için lider olmak, HDP için Türkiyeli olmak için en büyük engel. Bu algýyý deðiþtirebilecek tek þey çözüm sürecindeki radikal bir deðiþimdir. Halkýn kulaðýna hoþ gelir bir tarzda sonuç alýnabilirse, oluþan atmosfer seçim dinamiklerini etkileyebilir. HDP barajý açma þansý bulabilir.