Seçimin deðiþik sonuç vermesi için...

Gittiðim yerlerde ben soruyorum, bana soruyorlar:
-Seçim ne getirir, Ak Parti oylarýný geri alabilir mi, tek baþýna iktidar çýkar mý? 

Belli ki bu soru sadece Ak Parti açýsýndan anlam taþýyor.

Þöyle cevaplar aldým pek çok kere:

-Etrafýmda þöyle þöyle insanlar var, onlar eskiden oy verdikleri halde bu defa bir sebeple Ak Parti’ye oy vermemiþler. Baþka partilere oy kullanmýþlar ya da sandýða gitmemiþler. Ama çýkan sonuçtan piþmanlar.

Buradan gelecek oy nedir bilmem.

Aldýðým bir baþka cevap, Ak Parti’nin oy kaybýna iliþkin alt alta sebepler sýraladýktan sonra “Bunlar giderilirse oylar yeniden toplanýr” þeklinde oluyor.

Aslýnda soru bana sorulduðunda ben de kayýp sebeplerini sýralýyorum ve “Onlar giderilirse......” diye cümle kuruyorum.

Baþbakan Davutoðlu da seçim sonuçlarý ortaya çýktýktan sonra sanýrým binlerce insanla “Neden böyle oldu?” baþlýðý altýnda “Dinlemeler” gerçekleþtirdi. Þu anda Ak Parti’nin önünde, ciddi bir “Kayýp dosyasý” mevcuttur.

Bu kayýp dosyasýnýn iyi incelenmesi ve eðer “misyon gerçekten ciddiye alýnýyorsa” gerçekten radikal kararlar alýnmasý kaçýnýlmaz.

Gerçekten radikal kararlar alýnabilir mi, onu da bilmiyorum. Çünkü bunlarýn bir kýsmý “Kendim ettim kendim buldum” cinsinden þeylerdir.

Dün bir düðün vesilesiyle Ankara’daydým. Kendisini “Tayyip Bey’in hastasý” olarak niteleyen ve Ak Parti için canla baþla çalýþan genç bir insan, “Abi en baþta Tayyip Bey Baþbakanlýktan ayrýlmamalýydý, deyiverdi. Cumhurbaþkanlýðý ona yetmiyor, devreye girdiðinde de problem oluyor. Hem kendisi gereksiz müdahalede bulunuyor gibi gözüküyor hem Baþbakan gölgeleniyormuþ gibi...” Alýn bakalým, ne yapabilirsiniz bu konuda? Önümüzdeki seçimde Ak Parti tek baþýna iktidara gelse bile belli ki baþkanlýk sistemini getirecek oya ulaþýlamayacak, ondan sonra ne olacak?

“Kayýp tahlili”nin liste baþýnda “Adaylar problemi” geliyor. Doðu’da Batý’da temsiliyeti olmayan adaylar konmuþ. Nasýl çözeceksiniz bunu? Adaylar belli ki en tepelerde listelendi. Bu temsiliyeti olmayan adaylar hangi kriterlerle oralara yerleþtirildi ve kim yerleþtirdi? Ak Parti bunun muhasebesini yapabilecek mi?

Þu “kibir” meselesi. Biliyorum ki bu siyasi hareketin manevi kodlarýnda ona yer yok. Ama insan bu. Güç ve iktidar insaný bozar. “Ýnnel insane le yatða en reahüstaðna.”  Anlamýný merak eden Kur’an mealine baksýn. Baþbakan danýþmanlarýndan birisi bir eðitim kurumunun genel müdürünü arýyor ve “Size kayýt için bir çocuk gönderiyorum, onlarý kapýda karþýlayýn” fermanýnda bulunuyor. Ne bu? Bakmak lazým bu psikoloji, bürokrat - vatandaþ iliþkilerine, Ak Parti’nin il-ilçe yönetimlerine ne kadar yansýyor? “Ýktidar emanettir, ateþten gömlektir, hesabý zordur”dan nerelere gelmiþ insanlarýn bir kýsmý?

Kirlenme... Hele þu kirlenme... Nasýl yapýþtý kaldý büyük bir misyonla yola çýkan bu hareketin üzerine? Hangi itinasýzlýklarla? “Kim olabilir ki bu kötü tipler?” diye herkesin hiç ortaya çýkmayacak yüzler aramasý yerine herkesin kendisine bakmasý lazým külli bir özeleþtiri için.

Yorgunluk, daðýnýklýk, belki rakipsizlik...

Bakýn iþte, proje diyelim demeyelim, bir rakip oluþturuldu ve yol týkandý. Panik duygusu geldi çöktü siyasi vasata. Pek de kolay çözülmüyor sorun, herkes görüyor. Ýnsanlar kolay kaybediliyor, kolay kazanýlmýyor. Hele bir kere efsun bozulunca. Her iþin bir sihri var çünkü, ve belki sihrin en etkin olduðu alan da siyasettir.

AK Parti yeniden sihrini üretmek zorunda. Seçimden umutlu olmak için. Ýþ çok ciddi.

Tepeden týrnaða herkes kendine bakmalý ve özeleþtiri yapmalý.

Un bitti lan un bitti!

Gene de Selahattin Demirtaþ sorumluluk duyan adam! Oradan sesleniyor ideolojik birliktelik yaþadýðý eþkýyaya:

-Ulan un bitti geri zekalýlar, TIR yakýyorsunuz, yol kesiyorsunuz, oysa onlar bu topraklara un taþýyor. Fýrýnlarda un kalmadý ekmek yapacak, ne yesin ananýz babanýz!

Ana - baba dineleyen mi var? Unu ekmeði hesap eden mi var? Yak TIR’ý, karþýda yamyam dansý yap. Elde silah, yol kesmenin keyfi hiç bir þeyde yoktur muhakkak. Ama azýcýk ayaðýnýz yere basmaya, orda burda size soru sorulmaya baþladýðýnda“Unun hesabýný merak etmeye” de baþlarsýnýz.

Bir ara Demirtaþ, “Terör olursa buralara yatýrým yapýlmaz, ekonomi geliþmez” de demiþti. Yaaa iþte böyle. Azýcýk sorumluluk duyarsanýz unu da görürsünüz, bedeli ödenmeyen elektriði de, gelmeyen yatýrýmý da... Sadece azýcýk sorumluluk duyun yeter.