Herkesin nefeslerini tuttuðu TFF Baþkanlýk seçimleri sonuçlandý. Ýbrahim Hacýosmanoðlu 134 oy alarak Mehmet Büyükekþi'ye karþý seçimi kazandý. Böylece Mehmet Büyükekþi dönemi sona erdi. Aslýnda Servet Yardýmcý'nýn çekilmesinin ardýndan spor kamuoyunun genel düþüncesi, "Büyükekþi gitsin yerine kim gelirse gelsin" þeklindeydi. Seçimin 5 oy farkla bitmiþ olmasýnda küçük büyük rol oynayanlar var. Ali Koç'un ve Hulusi Belgü'nün muazzam konuþmasýnýn da mutlaka payý vardýr.
Ancak Hacýosmanoðlu'nun seçimi kazanmasýný saðlayan öyle aktörler var ki onlarýn rolü karþýsýnda bu konuþmalar solda sýfýr kalýr. Size perde arkasýnda yürüyen seçim çalýþmasýndan biraz bahsedeyim. Seçimin kazanýlmasýný saðlayan en önemli aktör þüphesiz Ecmel Sarýalioðlu ve onun ekibi. Bu konuda kamuoyu hemfikir. Mecnun Odyakmaz'ýn etkisini de yabana atmayalým. Ancak öyle birisi var ki onun adý hiç kimsenin aklýna gelmiyor. Sadece seçim kulisinin kalbinde olanlar o ismi biliyor. Bu isim kim mi?
Haluk Ulusoy.
Bu seçimin kazanýlmasý en çok onun sayesinde oldu. Hacýosmanoðlu'na oy verenlerin yarýsý Haluk Ulusoy tarafýndan yönlendirildi. Ural Aküzüm ve Ceyhun Kazancý'nýn Hacýosmanoðlu'nun yönetimine girmesini saðlayan da Ulusoy'du. Bu strateji sonrasýnda Galatasaray ve Beþiktaþ oylarý Hacýosmanoðlu'na yöneldi. Hacýosmanoðlu'nun yönetimine bir bakýn. Tipik Ulusoy yönetim kurulu modeli. Önemli alt lig takýmlarýnýn baþkanlarý, Anadolu Kulüpleri ile Fenerbahçe dýþýnda 3 büyük kulübün verdiði isimlerle oluþan bir yönetim kurulu ortaya kondu. Listede ismi mevcut olup kendi oyu olmayan hiç kimse yok. Listeye ismi yazýlanlarýn en az iki üç oyu var. Hedef, gerçekçi biçimde oylarýn tamamýnýn peþinde koþmadan yarýsýna odaklanmak ve salt çoðunluðu yani toplam oylarýn yarýsýnýn bir fazlasýný almaktý. Hacýosmanoðlu'nun seçim
Gelelim kaybeden tarafa. Bu tarafýn genel kurulu oluþturan delegelerin peþinde koþmak gibi bir düþüncesi hiç yoktu. Onlar için yönetim listesinin gücü de önemsizdi. Onlar, belli güçlü gruplarýn desteðiyle TFF seçimlerini kazanabileceðine emin bir kesimdi. Bu düþünceye öylesine alýþmýþlardý ki, Genel Kurul üyelerini seçimden seçime hatýrlamanýn, onlarý her seçim öncesi mutlu etmenin seçimin kazanýlmasýna yeteceði yanýlgýsýyla, seçimi kaybettiler.
Bu þekilde kazanmalarý zaten artýk mümkün deðildi. Çünkü her biri sýrtlarýna basarak kendilerini taþýttýklarý insanlarýn dayanma sýnýrýný aþtýklarýný dahi göremeyen kibir abideleriydi. "Siyasilerden oluþan bir divan kurar, daha o noktada seçimi bitiririm" düþüncesindeki bu yapý, bir gün gelip taþýn bile çatlayacaðýný unutmuþ olmalýlar. Taþ çatladý.
ULUSOY FAKTÖRÜ
Diyebilirsiniz ki Hacýosmanoðlu TFF baþkanlýðýnda baþarýlý olabilir mi? Yaþý yetmeyenler hatýrlayamaz. Ulusoy döneminde de baþarý ve baþarýsýzlýk atbaþý gidiyordu. Ama Ulusoy girebildiði her seçimi kazanýyordu. TFF Baþkaný olabilmek için lise diplomasý þartý getirilmese Ulusoy'u bugüne kadar kimse deviremezdi. O da Ulusoy aday olmasýn diye konmuþtu. Nitekim onun gidiþinin ardýndan bu þart kaldýrýldý. Kaderin bir cilvesi olsa gerek. Eðer TFF Baþkanlýðý için lise diplomasý þartý halen aransaydý Hacýosmanoðlu da asla TFF Baþkaný olamayacaktý. Gelelim sorunun cevabýna. Hacýosmanoðlu da týpký Ulusoy kadar baþarýlý olacaktýr. Seçimi kazanmasýný saðlayan çoðunluk için baþarýsý yeterli gelecektir. Bu da hiç zor deðil. Bir dahaki seçime daha dengeli bir yönetim listesi oluþturulacak ve seçimi yine kazanacaktýr. Bu grubun baþýnda Hacýosmanoðlu mu olur yoksa Ulusoy sahalara tekrar döner mi bilemem. Ancak bu grubu uzun yýllar Türk Futbolunun en tepesinde göreceðiz. Buna kendinizi hazýrlayýn.
FENERBAHÇE NEREDE DURACAK?
Gelelim Fenerbahçe'nin bu yeni düzendeki yerine. "Bu seçim bizim için yok hükmündedir" diye noktayý koydu Ali Koç. Týpký seçiliþinin kýsa bir süre ardýndan Ulusoy ile köprüleri atan Aziz Yýldýrým gibi Ali Koç da Hacýosmanoðlu ile arasýndaki tüm baðlarýný kopardý. Bundan sonra yönetimler arasýnda mutlaka bir diyalog kanalý açýlacaktýr. Ama bu kanalý siyaseti kullanan Göksel Gümüþdað'ýn temsil ettiði grubun Fenerbahçe yönetimindeki mensuplarý inþa etmeyecektir, edemezler de. Acun Ilýcalý, Hakan Safi ya da Ahmet Ketenci ile bu diyalog kanalý kurulamaz, kurulamayacak. Bu dediklerimi not alýn. Bir süre sonra gidiþatý siz de göreceksiniz. Mecnun Odyakmaz'a da kimse umut baðlamasýn. Adil davranacaktýr.
Ancak o kadar.
Bir özgül aðýrlýðý olacaktýr. Ama yeterli olamaz. Güçlü bir takým kuruldu. "Bu takýmý kimse tutamaz, durduramaz" demeyin. Haluk Ulusoy dönemlerine bir bakýn. Her sezon bir öncekinden daha güçlü takýmlar kurdu Fenerbahçe. Ama kaç kez þampiyon olabildi? Aziz Yýldýrým da týpký Ali Koç gibi esti gürledi. Mücadele etti durdu. Ne oldu sonunda? Lige favori giren Fenerbahçe pek çok sezonu kupasýz kapattý. Aziz Yýldýrým bu yapý ile bir ömürlük mücadele verdi. Haluk Ulusoy'un devre dýþý býrakýlýp Levent Býçakçý'nýn Mehmet Ali Yýlmaz'a karþý seçimi kazanmasý ve seçilmesi ile bu mücadeleyi de kazandý. Kazandý da ne oldu? Akabinde TFF koltuðuna Rahmetli Hasan Doðan'ýn ardýndan Göksel Gümüþdað'ýn temsil ettiði grubun iç mücadelesi ve grup içinde palazlananlarýn iteklediði TFF Baþkanlarý geldi. Herkes döneminin kaymaðýný yedi, keyfini sürdü. Olan da Türk Futbolu'na oldu. Futbol öldü.
Ruhuna bir Fatiha okuyaný bile yok.