Seçimlerde baþkanlýk temasý

7 Haziran seçimlerinde Ak Parti’nin “Baþkanlýk” temasýný öne çýkaracaðý ifade ediliyor.

Böyle bir tercihte seçmenin baþkanlýðý satýn alacaðý var sayýlmýþ olmalýdýr.

Çünkü seçimlerde her parti, seçmene satabileceði mallarýný vitrine, tezgaha çýkarýr.

Ak Parti’nin 13 yýllýk hükümet olarak vitrine çýkarabileceði bir hayli ürününün bulunduðu yadsýnamaz. Davutoðlu da, yeni Ak Parti Hükümetinin baþkaný olarak, ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda paket paket sunumlar yapýyor.

Ancak bütün bu sunumlar yanýnda, Baþkanlýk temasýný öne çýkarýrsanýz, onun tüm seçim atmosferine kendi rengini-dozunu vereceðini tahmin etmek zor deðil.

Kaldý ki, muhalefet de seçimlerde Baþkanlýðý tartýþmayý kendi pozisyonu itibariyle faydalý bulacak gibi bir görüntü var.

Acaba muhalefet hangi sebeple baþkanlýk tartýþmasý ekseninde bir seçim atmosferi ister, Ak Parti neden?

Önce muhalefete bakalým:

Muhalefet anlaþýldýðý kadarýyla Baþkanlýk tartýþmasýný, “otoriterleþme”Tayyip Erdoðan’ýn tek adam olmasý, belki CHP jargonuna yansýyacak þekilde “Padiþahlýk” ekseninde sürdürecek. Düþünülüyor ki, “Davutoðlu’nun Tayyip Erdoðan’ýn gölgesinde kaldýðý, Erdoðan’ýn da padiþahlaþtýðý temasý güçlü biçimde halka ulaþtýrýlýrsa, halk Ak Parti’nin çok güçleneceði bir geliþmeye izin vermez, seçimde oyunu esirger.”

Acaba böyle mi olur?

Mesela bu deðerlendirme tarzý Ak Parti açýsýndan sýfýr deðerde bir yaklaþým mýdýr?

Ya da Ak Parti, “Halk bizim baþkanlýk önerimizi satýn alýr” diye düþünürken nereden hareket etmektedir?

Þöyle düþünülmüþ olabilir, kanaatindeyim:

- Þu an Tayyip Erdoðan Cumhurbaþkaný oldu. Seçimlerde Ak Parti lehine sergileyeceði her davranýþ tarafsýzlýk açýsýndan tartýþma getirecektir. Bunun, Ak Parti’nin kemik taraftarlarýný olumsuz etkilemesi söz konusu olmasa bile, yüzer gezer olup da son tahlilde Ak Parti’de karar kýlacak olan oylarý olumsuz etkilemesi ihtimali vardýr.

Peki bu durumda Ak Parti, Tayyip Erdoðan’dan tamamen baðýmsýz bir seçim kampanyasý mý yürütsün?

Bunu da düþünmüyor Ak Parti kurmaylarý, anladýðým kadarýyla.

Ýþte Baþkanlýk için anayasa deðiþikliði temin edecek kadar oy talebi, hiç adý konmasa bile, seçimleri, Tayyip Erdoðan’la Ak Parti’yi bütünleþtiren bir mahiyete büründürecektir.

Böylece Ak Parti, oylarýný, Tayyip Erdoðan’a verilen destekle tahkim etmiþ olacaktýr.

Tayyip Erdoðan’ýn Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde aldýðý oy, yüzde 52’dir.

Bu oy, 14 parti artý Camia’nýn koalisyonuna raðmen gerçekleþmiþtir.

Ak Parti’nin oylarý þu andaki kamuoyu yoklamalarýna göre yüzde 45-50 bandýnda gözükmekte, bu oylarýn aþaðý yukarý yüzde 48’e oturacaðý tahminleri yapýlmaktadýr.

Kuþkusuz bu oy da çok önemlidir.

Hele bu oy, Tayyip Erdoðan’a verilen yüzde 52 ile tahkim edilebilirse, muhtemel ki yüzde 50’nin üzerinde bir rakama ulaþmak mümkün olur.

Bu durumda muhalefetin Tayyip Erdoðan-Ak Parti iliþkisine dair tüm eleþtirileri, Ak Parti hiç Erdoðan’dan bahsetmese bile, Erdoðan’ýn Ak Parti’yi tahkim eden bir rol üstlenmesine mani olmaz. Yani muhalefet, Ak Parti’nin hesabýna hizmet etmiþ olur.

Þöyle bir soru üzerinde durulabilir:

Acaba halkta baþkanlýk sistemi ile parlamenter sistem arasýnda, Türkiye’nin ihtiyacý olmak bakýmýndan kesin tercihler oluþmuþ mudur? Yani halkýn önemli bir çoðunluðu, diyelimTayyip Erdoðan’ýn Baþkanlýðý kaçýnýlmaz gören argümanlarý üzerinde ayný heyecanla mutabakat halinde midir?

Ben henüz bu netleþmenin gerçekleþtiði kanaatinde deðilim.

Tabii ki politikacý kendi tezlerini daha güçlü argümanlarla topluma sunmayý sürdürecek ve ikna etmeye çalýþacaktýr. Zaman içinde ikna etkinliðinin artmasý da beklenebilir.

Ama öncelikle Ak Parti’nin lider deðiþimine raðmen, bugüne kadar artarak gelen desteði korumasý ve onun üstüne yeni oylar bulmasý gerekiyor.

Þu ana kadar Davutoðlu’nun performansýna iliþkin hep olumlu þeyler duydum toplumdan. Ben de Davutoðlu’nun hem birikimi, hem çalýþkanlýðý, hem de samimiyeti ile, hem Ak Parti bünyesinde hem de, daha geniþ toplumsal alanda karþýlýk bulduðu kanaatindeyim. Dolayýsýyla “Tayyip Erdoðan gitti, Ak Parti bitti” durumu yok.

Bir de “Zaten Tayyip Erdoðan da gitmedi, misyon olarak durduðu yerde duruyor ve Cumhurbaþkanlýðý ile Hükümet, birbirini besleyen bir sinerji ile Türkiye’ye hizmet ediyor” izlenimi pekiþtirilirse, seçmen karþýlýðý muhtemel ki daha da yükselmiþ olacaktýr.

Böyle mi olacak, hangi hesap doðrulanacak göreceðiz.