Seçimlerin üçü ayný günde yapýlsa!

Normalde 2019 Mart ayýnda Yerel SeçimlerAðustos ayýnda cumhurbaþkanlýðý seçimi, Ekim ayýnda da genel seçimlerin yapýlmasý gerekiyor. 

Anayasa 127 Madde üçüncü fýkra, ‘milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki bir yýl içinde yapýlmasý gereken mahallî idareler organlarýna veya bu organlarýn üyelerine iliþkin genel veya ara seçimler milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapýlýr.’ diyor.

Yani normal takvim iþletilirse yerel seçimlerle genel seçimler ayný yýla denk geldiði için birleþtirilecek.

***

Ancak AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinden oluþan üçlü anayasa komisyonunda 2019’da yapýlacak seçimlerin üç yýla yayýlmasý istikametinde müzakereler yapýldýðý haberleri geliyor.

Bu haberlere göre yerel seçimlerin Ekim 2018’e çekilmesi, cumhurbaþkanlýðý seçimlerinin 2019 da yapýlmasý, genel seçimlerin ise (Milletvekilliði süresi 5 yýla çýkarýlarak) 2020’ye tehiri söz konusu.

Böylece her sene bir seçim yapýlmýþ olacak.

***

Partilerin hesaplarý nedir orasý çok net deðil, ancak ben bir vatandaþ olarak seçimlerin üç yýla yayýlmasý yerine her üç seçimin de birleþtirilerek ayný günde yapýlmasýný ve vatandaþýn önüne üç sandýk konmasýnýn daha faydalý olacaðýný düþünüyorum.

Üç seçimi üç seneye yaymak üç yýl boyunca siyasetçilerin de vatandaþlarýn da seçimlerle meþgul olmasý ve vakit kaybetmesidir diye düþünüyorum.

Siyasetçi hizmet üretmek yerine üç sene seçimlerle meþgul olacak demektir.

***

Maalesef ülkemizde siyasiler siyaseti, rekabet deðil adeta düþmanlýk þeklinde icra etmektedirler.

Dolayýsýyla seçimler üç seneye yayýlýrsa vatandaþlar da üç sene siyasi propaganda etkisi atýnda daha fazla politize olacaklar  ve toplumdaki  siyasi gerginlik üç sene boyunca devam edecek demektir.

Oysa üç seçim ayný gün yapýlsa en fazla altý ay seçim çalýþmasý yapýlýr ondan sora 5 yýl siyasetçiler hizmetle vatandaþ da kendi iþiyle meþgul olur.

***

Seçimlerin bileþtirilmesi ekonomik yönden de kârlýdýr.

Mesela, Yüksek Seçim Kurulu 7 Haziran 2015 seçimleri için 190 milyon lira mâliyet açýklamýþtýr.  

Bu hesaba göre seçimler birleþtirilirse üç seçim için 200 milyon civarýnda maliyeti olacak ama üç yýla yayýlýrsa bu maliyet üçe katlanacak ve bütçeye en az 400 milyon lira artý yük getirecek demektir.

Her ne kadar demokrasilerde bunun hesabý yapýlmazsa da böyle bir boyutunun olduðu da kayda deðer diye düþünüyorum.

***

2023 hedeflerine kilitlenmiþ Türkiye’nin üç yýl peþ peþe seçimlerle meþgul olmak yerine projelere odaklanmasýnýn daha faydalý olacaðý kanaatindeyim.

Ýstikrarlý bir beþ yýl kalkýnma açýsýndan hem devlet hem toplum için daha avantajlýdýr diye düþünüyorum.

Hatta her üç seçimin sürekli bir arada yapýlmasý da düþünülebilir!

5 senede bir kez sandýk baþýna gidilir geri kalan sürede herkes kendi iþiyle meþgul olur!

Ne dersiniz?!

Karayollarý’na Not:

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve baðlý yollar insaný gerçekten gururlandýrýyor. Batý standartlarýnýn üstünde bir eser olmuþ. Emeði geçenler her türlü takdir ve teþekkürü hak ediyorlar.

Yalnýz çýkýþlardaki otomatik bariyerler bu muazzam esere gölge düþürüyor.

Açýlýp kapanan bariyerler yýðýlmalara sebep oluyor. Öyle ufak tefek yýðýlma deðil . Evvelki gün Mahmutbey’den Ömerli çýkýþýna yarým saatte vardým, rüya gibiydi,  sevindim. Ama turnikelerde bir saat sýra bekledim üzüldüm. Kilometrelerce araç kuyruðuna sebep olan bariyerler yerine bir an önce bariyersiz okuyuculara geçilmesi lazým!