Seçim bitti, iyi ki bitti. Þimdi Türkiye gerçek gündemine dönme imkânýna sahip artýk. Son iki yýlda kaç seçim havasý yaþadýk. Hepsi bir gerilim kaynaðý oldu maalesef. Bizde biraz farklý anlamlara da çekildi seçimler. 7 Haziran’ý düþünün. Ak Parti düþmanlýðý seçim kampanyasýnýn malzemesi yapýldý. Her seçim kutuplaþmayý arttýrdý. Ak Parti karþýsýndaki blok, kutuplaþmanýn suçunu bütünüyle Ak Parti’ye yýkmak gibi bir yanlýþýn içinden çýkamýyor.
1 Kasým, seçmenin çaktýrmadan yaptýðý bir sýnavýn sonucu gibiydi. Doktora yapanlar iyi bilir, yeterlilik sýnavý diye bir aþamasý vardýr bu çalýþmanýn. Doktora yapýlacak alanla ilgili dersleri alýp bazý seminer, rapor, konu takdimi gibi faaliyetlerden sonra yeterlilik sýnavýna girilir. Bu sýnavda çalýþma yapýlan alanýn genel konu ve kavramlarýnýn ne kadar içselleþtirildiðine bakýlýr.
Bizim seçmenler 7 Haziran’da açtýlar sýnavý. 1 Kasým’a kadar da baktýlar duruma.
CHP için sýnav iyi geçmedi. Ekonomik vaatleri inandýrýcý bulunmadý. Seçmen, “nasýlsa iktidar þansým yok” anlayýþý içinde gördü CHP’yi. Esasen bu parti asýl sorununun altý okla hesaplaþmak olduðunu kavrayamýyor ve seçim dönemlerindeki faaliyetlerle halkýn gözüne girebileceðini düþünüyor. Mesela Kürt sorununun ortaya çýkmasýndaki payýný hiç tartýþmadan “terör sorununu biz çözeriz” gibi bir sloganý yaymaya çalýþabiliyor. Küresel sistem içinde Türkiye’nin nasýl bir konuma sahip olacaðýna iliþkin somut bir önerisini hatýrlýyor musunuz CHP’nin? Özgürlük sadece söylemle saðlanacak bir husus deðil.
MHP için de sýnav iyi geçmedi elbette. Ama bu ifade hafif kalýyor. Çok kötü bir sýnavdý. Bir siyasi parti deðil miydi MHP? Hiçbir siyasi çözüm üretmeyen ve üretme istidadý göstermeyen bir yapýya nasýl parti diyeceðiz. Bazý þartlarý varmýþ. Kendilerince bunlar önemli olabilir. Fakat bu, bir inatlaþmanýn ve “hemen þimdi ele alýnsýn” anlayýþýnýn konusu olamaz. Olsun denirse siyaseten çözümsüzlük çýkar ortaya. Bu da sýnavdan zayýf not almak için yeterli olur zaten. Aslýnda MHP’nin Türkiye’nin hangi sorununa ne tür bir çözüm önerdiðini bile anlayan yok. Kürt sorunu yok onlar için. Türkiye’nin idari ve hukuki anlamda reforma da ihtiyacý yok MHP’ye göre. Yok, zira bu konular gündemlerinde yok.
“Seçmen hoca” HDP’ye çok kýzmýþ. Bu açýk. PKK ile içli dýþlý görüntüsünü affetmemiþ. Barýþ çaðrýsýnýn gönülden gelmediðini, sadece aðýzdan dökülen kelimelerden ibaret olduðunu fark etti seçmen hoca. Onca barikat ve hendeðe tek kelime etmeyen HDP yönetimi inandýrýcý olmaktan uzaktý. Daha da önemlisi, Kürt sorununun siyaset içinde çözülebileceði ümidiyle oy verenleri hayal kýrýklýðýna uðratmasýydý. Çok iyi bir HDP analizi için Birikim Dergisi’nin internet sitesinden Cuma Çiçek’in “1 Kasým 2015 Seçimleri ve HDP: Kayýplar, Kazançlar ve Sonuçlar” baþlýklý yazýsýna bakýlabilir.
Kýsacasý muhalefet partilerini yeterli bulmadý seçmen hoca. Siyasetin genel konu ve kavramlarýný yeteri kadar çalýþmadýklarýna hükmetti. Geçemediler yeterlilik sýnavýný.
Kýsa vadeli gerçek gündemin ilk maddesi ekonomi elbette. Çok sýk konuþulan ve hemen hayata geçirilebilecek yapýsal reformlarýn acelesi var. Anadolu’nun üretim gücü sadece önündeki engellerin kaldýrýlmasýný istiyor, daha fazlasýný deðil. KOBÝ’ler hem üretim hem de istihdam sorununun çözümünde en önemli enstrüman. Hukuk devleti olmak için AB’den daha kestirme bir yol yok. Petrol ve doðal gaz gibi doðal kaynaklara sahip olmayan ve büyümek zorunda olan Türkiye’nin sermaye ihtiyacýný karþýlamak için hariçten gelecek sermayeye ihtiyacý açýk mý? Evet diyorsak hukuken kestirilebilir bir ülke olmanýn yolu þimdilik AB olarak gözüküyor.
Ýkinci madde terör sorunu. Çözüm sürecinin özgürlükleri geniþletmekten geçtiðini biliyoruz. Bunu saðlamak için yine AB en pratik yol olarak duruyor önümüzde. Ayrýca cesarete ihtiyacý var bu sürecin. Bu anlayýþla oturulursa masaya birlikte yaþama iradesine sahip olanlarla anlaþmak kolaylaþýr.
Mülteciler sorunu önümüzdeki en ciddi problemlerden biri. Bu konuda AB ile iþbirliðini arzuluyorsak iþi sadece oradan gelecek paraya baðlamak yanlýþ olur. Kaldý ki AB de bu sorunla nasýl uðraþýlacaðýný bir proje olarak detaylý bir þekilde görmezse iþbirliðine soðuk bakacaktýr. Mülteciler iþini þimdi ele almazsak, bir zamanlar yaþadýðýmýz gecekondu sorunu gibi içinden çýkýlmaz bir sorunlar yumaðý ile yüzleþmeye hazýr olmalýyýz.
Uzun vadeli gündemin ana maddesi hiç þüphesiz eðitim. Bu konuda söylenecek söz çok. Þimdilik sadece katma deðeri yüksek ileri teknoloji ürünleri için yüksek lisans, doktora ve araþtýrma projelerinin buna göre þekillendirilmesi gerektiðini söylemekle yetinelim. Bundan sonuç almak için kararlý adýmlar atmak ve sabýrlý olmak gerektiðini de...
Muhalefet partileri sýnava girdiklerinin bile farkýnda deðillermiþ anlaþýlan. Bir koalisyona mecbur edemediler Ak Partiyi. Seçmen bunun 1 Kasým sonrasýnda da aynen tekrarlanacaðýný anlayýnca ikinci bir defa riske girmedi ve siyasi istikrar için Ak Parti dedi. Þimdi Ak Parti sýnavda. Sorumluluðu daha da büyük. Baþbakan Davutoðlu’nun üslubu da ümit verici.