Gece yarýsý herkes uykudayken Ermenistan, Gence’ye gönderdiði füzelerle doðrudan sivilleri hedef aldý. 13 sivil hayatýný kaybetti, onlarcasý yaralandý, meskenleri yerle bir oldu.
Tartýþmasýz bir savaþ suçu irtikap edildi.
Peki çaðdaþ dünya ne yaptý? Ýnsan haklarýndan bahseden o demokrasi havarisi ülkeler ne tepki verdi?
Hiç.
Dahasý o anlý þanlý haber ajanslarý bu savaþ suçunu haber olarak bile vermedi. CNN ve BBC baþ kesen Ýslami terör haberlerini manþet yaptý. Reuters ise Trump’ý manþete taþýdý Gence katliamýna hiç yer vermedi.
Sorunu çözme eksenli MÝNSK grubu (Rusya, ABD, Fransa) üyeleri býrakýn kýnamayý Ermenistan’a destek olmayý tercih etti. Rusya ateþkes hamlesiyle Ermenistan’a açýktan destek olmayý tercih etti. Fransa meclisi Karabað’ý resmen tanýma tartýþmalarýna sahne oldu. ABD dýþ bakaný Ermenistan’ýn savunma hakkýndan bahsetti.
Dünyanýn kör ve saðýr olduðu bu þartlarda Azerbaycan’ýn yanýnda yüksek sesle yer alan Tek ülke Türkiye oldu.
Onun içindir ki cumhurbaþkanýndan sokaktaki Azerbaycan vatandaþýna kadar hemen hepsi Türkiye’nin bu cesur desteðine içtenlikle teþekkür eder oldu.
Baþkan Erdoðan liderliðinde baðýmsýz politikalar üreten Türkiye, sadece bölgenin deðil dünyanýn ruhu ve vicdanýný temsil eden tek ülke oldu.
Emperyalizmin Suriye’de kurduðu tezgâhý, Libya’da oynadýðý oyunu, Doðu Akdeniz’de kurulan tuzaðý Erdoðan liderliðindeki bu Türkiye bozdu.
Onun için Baþkan Erdoðan, Türkiye düþmanlarýnýn ortak hedefi haline geldi.
Onun için ‘seni baþkan yaptýrmayacaðýz’ kampanyalarý düzenlendi.
Onun için muhalefet tek adam diyerek saray rejimi diyerek ülkenin cumhurbaþkanýný tanýmama politikalarý güttü/güdüyor.
Onun için ABD Baþkan adayý Joe Biden, Türkiye’de tek hedeflerinin Baþkan Erdoðan’ý devirmek olduðunu ilan etti ve bu iþi muhalefeti destekleyerek yapacaðýný duyurdu.
Muhalefet de tam Biden’ýn arzusu istikametinde politikalar belirleyerek Erdoðan nefretiyle söylem geliþtirmeyi ve uçuk beyanatlar vermeyi tercih etti.
Biri kalktý Erdoðan seçim yaptýrmayacak derken bir diðeri erken seçim derdine düþtü.
Muhalefet partilerinin birleþtiði tek nokta var o da eski sisteme dönmek. Adýný güçlendirilmiþ parlamenter sistem koyduklarý bir hülyanýn peþine düþtüler.
Çünkü baþkanlýk sistemiyle artýk muhalefet partilerinin iktidara gelme ihtimali kalmadý.
Zira bu sistemde artýk partilerden ziyade adaylarýn iktidarý söz konusu.
Baþkan adayý seçimi kazanýr 5 sene ülkeyi idare eder. Seçimden sonra hükümet ortaðýna ihtiyacý yoktur. Koalisyon ortaðýna ihtiyaç yoktur. Meclisin güvenoyu yoktur. Gensoru yoktur.
Bütün bunlara ilaveten nüfusunun yüzde yetmiþi muhafazakâr olan Türkiye’de artýk Kýlýçdaroðlu veya Kaftancýoðlu zihniyetindeki siyasetçilerin iktidar olma ihtimali ortadan kalkmýþtýr. Yani klasik bir CHP’linin cumhurbaþkaný seçilmesi imkânsýz hale gelmiþtir. Onun için Kýlýçdaroðlu ‘ben adayým’ diyememektedir. Onun için Ekmelüddin’den ve Baþkan Erdoðan’ýn eski arkadaþlarýna yeþil ýþýk yakmaktan medet ummaktadýr.
Ve onun için CHP’nin içi cadý kazaný gibi kaynamaktadýr. Onun için erken seçim söylemleriyle tabanýný meþgul etmeye çalýþmaktadýr. Onun için aslý astarý olmayan belediye baþarýlarýndan bahsetmektedir. Onun için partilerle ilgili anketlerden söz ederek AK Parti oylarýnýn eridiðinden bahsetmektedir.
Bir daha hatýrlatalým. Bu sistemde cumhurbaþkaný adayýnýn alacaðý oy önemlidir.
Bu sistemde partisi zayýf da olsa eðer aday güçlüyse seçilebilir. Fransa ve Tunus örneðinde olduðu gibi.
Kaldý ki AK Parti her þeye raðmen Türkiye’nin en büyük partisidir. Mahir Ünal beyin açýkladýðý gibi AK Parti %41-42 bandýndan aþaðýya düþmemiþtir.
Düþtüðünü kabul etsek bile muhalefetin yükselmediði de gün gibi ortadadýr.
Metropol, Eylül ayý anketinde AK Partiyi %32 bandýnda gösteriyordu. Buna mukabil CHP’nin %17’lerde olduðunu gösteriyordu. Yani muhalefette yaprak kýmýldamýyordu.
Tam tersine yine Eylül ayýnda Betimar’ýn yayýnladýðý araþtýrma sonuçlarý, seçmenin muhalefete hemen hemen hiç inanmadýðýný gösteriyordu.
AK Parti hükümetinin Türkiye’nin sorunlarýný çözeceðine inanýyor musunuz? sorusuna %48.7 Evet, %42.3 Hayýr cevabý vermiþ!
Muhalefetin Türkiye’nin sorunlarýný çözeceðine inanýyor musunuz? Sorusuna %17 Evet, %68.5 Hayýr demiþ!!!
Ayný ankette AK Parti %41.9, MHP %10.5, CHP %23.4, HDP %10.7, ÝP %9.3 oranýnda oy almýþ. Yani Cumhur ittifaký %52.4, Millet Ýttifaký ise %43.4 bandýndadýr.
Muhalefet anketlerdeki parti rakamlarýyla kendini avutmak yerine Baþkan Erdoðan’ýn karþýsýna kimi çýkaracak onu düþünmelidir!
Temmuz ayýnda Areda Survey’in ‘Kimi cumhurbaþkaný olarak görmek istersiniz?’ sorusuna verilen cevaplar da þöyle:
R.T. Erdoðan %48.7, M. Yavaþ %13.6, S. Demirtaþ %7.7, M. Akþener %5.8, K. Kýlýçdaroðlu %4.9, D. Bahçeli %3.5, A. Babacan %0.7, T. Karamollaoðlu %0.4, A. Davudoðlu%0.4, A. Gül %0.1
Bahçeli aday olarak Erdoðan’ý ilan ettiði için Baþkan Erdoðan’ýn oyu yine %53.2 bandýndadýr.
Ve önümüzde daha üç sene var.
Bir tarafta uyumlu ve disiplinli Cumhur Ýttifaký diðer tarafta ise iliþkileri pamuk ipliðine baðlý bir Millet Ýttifaký ve içi fokur fokur kaynayan CHP, ÝP ve HDP .
Seçmen kimi tercih eder sizce?