Genç ve baþarýlý bir kadýn þef Müge Ergül en gizli reçetelerini bizlerin beðenisine sunuyor. En güzel malzemeleri bulup, dünyanýn bir ucundaki yenilikleri bizlere aktarýyor, önümüze gelen tabaklarýn daha iyi olmasý için deli gibi çalýþýyor. Restoranlarda onlar olmadan lezzetli tabaklar görmemiz mümkün deðil. Peki ama þefler hiç acýkmaz mý? Piþirirken kokudan mý doyarlar, yaparken mi yerler? Kýsaca ne yer ne içerler? Bundan böyle ayda bir kez köþeme konuk olacak baþarýlý þeflerimizden bu sorularýn cevaplarýný alacaðýz.
En sevdiðin baharat?
Zerdaçal
En sevdiðin sebze?
Yer elmasý, havuç, rezene, kereviz, bamya
Yapmaktan en çok hoþlandýðýn yemek?
Çorba yapmak ama baharatlý farklý çorbalar. Mesela hindistancevizi ile çorba yapmak! Kýþýn aðýr piþirilmiþ et yemekleri yazýn ise hýzlý piþen deniz ürünlerini seviyorum.
Yemeklerini evde de kendin mi yaparsýn?
Kendim yaparým ama evde yemek yapmam. Genelikle eve gittiðim saatlerde yorgun olduðumdan yemek yapmak için enerjim olmaz. Caným bir yemeði çok isterse o ayrý, o zaman piþirir ve yerim. Sýk sýk restorana alýþveriþ yapmak için semt pazarlarýný gezerim. Bu arada eve de bazen sebze alýrým. Genelde en basit halde haþlayýp yerim. Aslýnda evde daha çok çorba piþiririm. Hem besleyici oluyor hem de piþirmesi basit.
Buzdolabýnda olmazsa olmazlarýn var mý?
Peynir, yumurta, salatalýk, süt ve meyve mutlaka olur. Geceleri bazen aklýma gelirse tarçýnlý chia puding yaparým. Sabah kahvaltýsýnda yemek çok keyifli oluyor. Ýtiraf etmek gerekirse dýþardan da yemek söylüyorum.
Senin için yemek yapýlsa mutlu olur musun?
Kendi yaptýðým yemeklerin dýþýnda yemek yemeyi çok seviyorum. Hatta bu beni daha mutlu ediyor. Çünkü kendim piþirdiðim zaman kokusunu duymak veya piþirme esnasýnda tadýna bakmak biraz doyuruyor. Baþkasý yapýp masaya geldiðinde heyecanlanýyorum. Daha eðlenceli oluyor benim için.
Senin için yapýlmasýný istediðin yemek?
Bana yapýlmasýný en sevdiðim yemek annemin yaptýðý sulu köfte. Annem de bunu bildiði için ne zaman gitsem bana sulu köfte yapar. Ben de geri kalanýný eve götürürüm. Her gün olsa her gün yerim. Hiç býkmam. Sürekli yemeklerle iç içe olunca biraz evde yapýlan yemeklere olan düþkünlükte bence zamanla artýyor.
Zararlý bile olsa dayanamadýðýn yemek hangisi?
Dayanamadýðým çok fazla yemek var aslýnda. Mesela Fransýz ekmeði ‘brioche’. Ýçinde çok tereyað olduðunu bilmeme raðmen fýrýndan çýktýðý anda öyle bir koku yayar ki o tepsiden bir tane alýp yememek imkansýz hale gelir. Aslýnda unlu ürünlere biraz zaafým var. Sabah mutfakta erken saatlerde fýrýndan yeni çýkan çikolatalý bir kek bol kolorili ama benim için yanýnda soðuk sütle vazgeçilmez. Aslýnda yemeklerin içinde olunca bir süre sonra bunlara alýþýyorsunuz. Daha az yemeye, sadece denemek için ucundan koparma alýþkanlýðým var. Kocaman bir dilim kek yemek yerine ucundan koparýp tadýna bakmak yeterli geliyor.
Sokak yiyecekleri?
En büyük zaafým sokak yemekleri. Þu sýralar ülkemizde de yaygýnlaþmaya baþlayan yemek karavanlarý var. Hijyen konusunda çoðundan emin deðilim ama özellikle yurt dýþýnda sokak yemeði yemeden dönmem. Nasýl piþtiðini, kullanýlan yaðý düþünmem sadece yerim. Özellikle Uzak Doðu tatilimde yediðim sokak yemeklerini düþününce kendime inanamýyorum. Nasýl yaðlarda kýzardýðýný gözümle gördüm ama yediðim en lezzetli yemekler olduðunu söyleyebilirim.
Yemek yerken sakin misin?
Mutfakta yoðun çalýsan insanlar genelde hep hýzlý hýzlý yemek yerler. Hiç oturmadan elimizde tabak ayaküstü yer, iþe döneriz. Bu bir süre sonra alýþkanlýk haline geliyor malesef. Arkadaþlarýmla yemeðe gittiðimde önce benim yemeðim biter, hýzlý bitiririm. Sanki mutfakta iþ var, fýrýnda yemek var gibi gelir.
Ergül televizyon haberciliði ve programcýlýðý bölümünü bitirmiþ ama aklý hep yemekte olduðu için soluðu mezun olur olmaz aþçýlýk okulunda almýþ. Sabah erkenden mutfaða giriyor. Her zaman daha iyi yemek yapmanýn peþinde çalýþkan ve yetenekli bir þef.