Tüm meyvelerle dost, tatlýlarla kan kardeþ bir meyve þeftali... Ülkemizde 60 küsür çeþidi bulunan meyveye bir de dýþ kabuðu tek renk, koyu sarý þeftali eklendi. Bu þeftali ile unuttuðumuz lezzete tekrar doyacaðýz.
Uyumlu, estetik, lezzetli ve ekonomik. Hiçbir reçete yok ki onu dýþlasýn, egosu yüksek çilolata bile içtenlikle sarmalar þeftaliyi.
Kimi meyve piþmeye gelmez, kimisi taze yenmez. Kimisi tatlýlarý sulandýrýr, keke, tarta konmaz, kimisi fýrýnda kek piþene kadar kurur, kavrulur. Kýsaca her meyve her tarife eklenmez. Þeftalide ise durum farklý. O girdiði her tarife uyum saðlar. Mesela bir þeftaliyi rendeleyin, içine bisküvi kýrýntýlarý koyup karýþtýrýn. Þu an size baya baya bebek mamasý yaptým... Peki buna hayýr diyecek var mý aranýzda? Emin olun ben bu püreyi günün her saati bayýla bayýla yerim.
Sarý þeftalinin Ýstanbul çýkartmasý
1885 yýlýna kadar Ýran’dan çýktýðý sanýlan þeftalinin, ünlü botanikçi De Condolle’nin ortaya koyduðu Çin’li olduðu tarihte kanýtlanmýþtý. Þimdi biliyoruz ki þeftali, orta Asya üzerinden göç yoluyla Buhara, Keþmir ve Ýran’a Çin üzerinden yayýlmýþ bir meyve. Miladi tarihin baþlarýnda ise Roma’ya, ayný dönem Fransa ve Ýtalya’ya götürülmüþ. Zaten sonrasýnda da tüm dünyaya hýzla yayýlmýþ. Çünkü lezzetli bir meyve. Reçeli, tatlýsý tadanlarý kendisine hayran býrakýyor. Günümüze kadar çeþitleri sürekli arttýrýlan, sevilen bir meyve.Þeftalinin beyaz, sarý ve kýrmýzý etli olarak Türkiye’de de 60 küsür çeþidi bulunmakta. Bölgesel olarak tüketilen türlerinin dýþýnda bizler genellikle üç çeþidini pazarda görüyoruz. Halk arasýnda ‘domat þeftali’ denilen ‘yassý þeftali’, çekirdeði kolay ayrýlan ‘yarma þeftali’ ve çekirdeði etine neredeyse yapýþýk olan ‘et þeftalisi.’ Ancak market alýþveriþlerimde son birkaç haftadýr sarý þeftali denilen türüne de denk geliyorum. Dýþ kabuðu tek renk, koyu sarý bir þeftali bu. Baktýðýnýzda pek al benisi yok. Kayýsýnýn hormonlusu biraz da solgunu gibi duruyor. Yaklaþtýkça burnunuza bir koku gelmeye baþlyor. Çocukluðumda kalan mis þeftali kokusu. Artýk unuttuðumuz bir aroma. Kokusu ve lezzeti gerçekten çok güzel, aromasý yoðun, sulu ve bol etli bir þeftali. Peki bu sarý güzel, niye bir anda hayatýmýza girdi, daha önce neredeydi? Kýsa bir araþtýmayla bu þeftali türünün bir zamanlar Akdeniz taraflarýnda yetiþtiðini ancak uzun bir zamandýr yok olma tehlikesiyle karþý karþýya kaldýðýný öðrendim. Migros ise çiftçiyi bu þeftali türünü yetiþtirmesi için destekleyerek üretimine teþvik etmiþ. Sanýrým ileriki senelerde daha da bol göreceðiz bu türü.
Þeftalinin beyaz, sarý ve kýrmýzý olarak Türkiye’de 60 küsür çeþidi bulunmakta.
Nerelerde kullanabiliriz?
Tatlýlarda, yani piþirilerek kullanýlacak olan þeftalinin ‘et þeftalisi’ olmasýna dikkat edin. Kokusu parfümümsü, olgun ve beresiz olanlarýný tercih edin. Özellikle de komposto yapacaksanýz mutlaka beresizleri seçin. Tart, pasta, kurabiyeye çok yakýþan, yoðurtu ve bisküvili yediðinizde tadý damaðýnýzda kalan þeftaliyi aklýnýza gelen her türlü tarife uyarlayabilirsiniz. Yaz günlerinde yerken keyif alacaðýnýz basit bir tarif paylaþýyorum bu gün, afiyetle!
Haftanýn Tarifi
Yoðurtlu buz þeftali
4 kiþilik
- 6 adet þeftali
- 200gr süzme yoðurt
- 4 yemek kaþýðý bal veya agave þurubu
- 200gr kurabiye (tercihen þekersiz hazýrlanmýþ)
-1 paket limonlu jöle (hazýr toz)
-1 tatlý kaþýðý vanilya þurubu
Limon jölesini hazýrlayýp ýlýmasýný bekleyin. Þeftalilerin ikisini ince olarak dilimleyin. Servis yapacaðýnýz kaplara önce þeftali dilimlerini paylaþtýrýp dilimleri üzerine ekleyin. Buzdolabýna koyup donmasýný bekleyin bu yaklaþýk 10dk sürecektir. Yoðurdu bal ile çýrpýn, bisküvileri ufalayýn. Geri kalan þeftalinin kabuklarýný soyup bir kaç parça buz ile blenderdan geçirin. Jölenin üzerine sýrasýyla bisküvi, yoðurt ve þeftali püresini koyup bekletmeden servis yapýn.
Ajandanýza þimdiden not edin
1 - 4 Eylül’de kapýlarýný Ýstanbul Fuar Merkezi CNR Expo’da kapýlarýný açacak olan 24’üncü Uluslararasý Gýda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarý için geri sayým baþladý. Uluslararasý Fuarcýlýk tarafýndan düzenlenen 24’üncü Uluslararasý Gýda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarý’nda konuk ülke Kenya’lý aþçýlarla özel etkinlikler, sektöre yönelik özel bölümler, konferanslar, Türk ve uluslararasý mutfaklarýn lezzetlerine ait ikramlarýn yapýlacaðý etkinliklerde, yemek þovlarý da gerçekleþecek. Yurt dýþýnda Türk mutfaðýný baþarýyla temsil eden EuroTurk Chef Club aþçýlarý ‘aþçýlýk sanatý’, ‘artistik’ ve ‘patisserie’ dallarýnda gösteriler yapacaklar.