Şehirde ses sese karışır

Sokaklarda çeşitli seslerin içinden geçeriz. Değişik karışık sesler yan yana, kimi zaman üst üste bize ulaşırlar. Bazı seslerin ayrıntılarına kulak kabartalım mı?

-  ”Hanımların dikkatine. Overlok makinası ayağınıza gelmiştir.” Uçaksavar Sitesi. Etiler.

-  Tıka basa plastik boş şişeler dolu branda büyük torbada yer kazanmak için ayakkabılar ile bu şişeler ezilirken çıkan plastik ezilme ve gacırtı sesleri.

-  Kargaların birbirlerine kimi zaman telaşla seslenmeleri. Ayazma Parkı. Üsküdar.

-  ”Şimdi karşıya geçebilirsiniz.” Yaya geçidinde yeşil ışık yandığı zaman ortaya çıkan ses. Görme engelliler için. Ada vapuru iskelesi önündeki trafik ışıklarında. Bostancı.

-  Karaköy - Sirkeci arasındaki deniz alanında. Akşama üzeri manevra yapan vapurların birbirlerine çaldıkları keskin uyarı düdük sesleri.

-  Birden oluşan ve de ne zaman biteceği bilinmeyen devamlı sürekli kendini tekrarlayan otomobil alarm sesleri.

-  Sırtları gergin kımıltısız burun buruna heykel gibi durup yüksek sesle miyavlayan kediler. Bakraç sokak. Cihangir.

-  Lodos rüzgârları ile sahilde patlayan dalgaların sesleri. Fındıklı - Kabataş arası.

-  Üsküdar - Beşiktaş ya da Eminönü - Üsküdar motorlarının üst katlarını örten branda muşambaların sert rüzgârda dalgalanıp çırpınırken ses çıkarmaları.

-  Boğaz vapur iskeleleri. İskeleden sarkan büyük kamyon lastik tekerlerinin vapurun yanaşma sırasında ezilirken çıkardıkları mekanik gıcırtılı sürtünme sesi. Örnek: Kanlıca vapur iskelesi.

-  Pek çok farklı değişik, çeşitli seslerin yumağı olarak bir uğultunun bizi karşılaması. Kapalıçarşı.

-  Vapurlardan atılan simitlere doğru uçuşan martıların çığlıkları. Adalar.

-  Sabah ve akam üstü civarında bu sokaktan seyyar simitçi geçiyor. ‘Sıcak simit’ yerine ‘Cak simit’ diye sesleniyor. Açık Türbe Sokak. PTT’nin yanındaki yokuş sokak. Üsküdar.

-  Uzun metal dondurma kaşığı ile tezgâhta yukardan asılmış çıngırağa aniden vurulunca çıkan ses. Maraş Dondurmacısı. Sahil. Salacak.

-  Kırmızı trafik lambası sönüp yeşil ışık yandığında arkadaki otomobillerin boşuna çalan kornaları.

Hayat Bilgisi

ATM: Kredi kartı asgari ödeme işlemini yaptıktan sonra dinlemek için Philppe Jaroussky’dan Cara Sposa.

YUMURTA: Bir miktar suyun içine biraz tuz atın. Yumurtayı bu suyun içine koyduğunuz zaman, yumurta dibe giderse bu yumurta günlük, ortada kalırsa dört, beş günlük, suyun üstüne çıkarsa bayat demektir.

KEKLİK SESİ: Kitap: Eski Kilikya (Tarsus). Yazar: V.Langlois. Sayfa 26 Namrun Yaylası’nda her türlü meyve çam ağaçları çoktur, sabahları insanlar keklik sesleri ile uyanır ve suları boldur.

UÇAN TAVUK

Her pazar saat 11-17 arasında organik pazar kuruluyor. Belediye binasının karşısında. Kapalı geniş bir alanda. Çeşitli ürünler. Girişte sağ ilerde şimşir tahta bıçaklar 10 lira. Orta kısımda “Dört enginar alana bir enginar bedava” yazısı. Sol illerde bir yazı: “Hem gezen hem koşan bazen de uçan tavuktan ekstra taze yumurta. 10 tanesi dokuz lira.” Kartal.

EBEGÜMECİ

Geniş sahil yolunun kenarında. Maltepe Sahil otobüs durağının arkasında yer alan bir mekân: Şelale adlı kafe. Geniş çeşitli bahçelere sahip.  Hatta bahçesinde küçük bir süs olarak yapılmış güzel bir köprü bile var. Bu mekânın cadde tarafındaki boş alanında otlar arasında ebegümeçleri bu günlerde yetişiyor. Koparıp yemek yapmak imkânı. Maltepe.