Şehirden naklen

Karşımıza çeşitli durumlar çıkar sokaklarda. Mesela kardan adamlar, ‘elveda deme’ yazısı, gökyüzüne uzanan balonlar, çeşitli bulutlar, bir küçük turşucu dükkânı, bedava içme suyu hayratı. Kısaca naklen İstanbul sokakları.

GALATA’DAN GÖKYÜZÜ

Karlı damları, soğuk bulutlarıyla yılbaşından iki fotoğraf. Biri gece, öteki gündüz manzarası. Gündüz olanında sadece bulutlar, gece olanında insanların izleri; çatılar, bacalar, köprü... Sait Faik’in ilk kitabının adı: Havada Bulut. Galata.

BÜYÜĞÜN YAPTIĞI KARDAN ADAM

Bir başka kardan adam. Beyaz Köşk otobüs durağıyla üzerinde Kodak yazılı bir dükkânın arasında. Büyüklerin yaptığı bir kardan adam. İri, hantal. Atalar. Kartal.

Şehit Musa Aytar Sokağı’nda. Atalar Yufkacısı’nın bahçesinde. Küçük sempatik bir kardan adam. O binada oturan, ilkokula giden bir çocuk yapmış. Atalar. Kartal. Tel: (0216) 306 59 69

YARI ACI TURŞU SUYU

Yılların turşucusu. Salça ve Tokat yaprağı da satıyor. Turşunun kilosu 12 lira. Acı turşu suyu da bulunuyor. Küçük sempatik bir mekân. Adı: Tatar Turşucu.  Tel: (0216) 517 12 41. Atalar. Kartal.

ELVEDA

Bir duvar yazısı: ‘Elveda Deme’. Atalar Spor Eğitim Merkezi’nin arkasında merdivenli duvarda. İngilizce bir şarkıdan alınma herhalde. Orijinali: ‘Never say goodbye’ olabilir; belki. Atalar. Kartal.

Hayat Bilgisi

ÖRÜMCEK ADAM BALONU

Uzun bir ipe bağlı göğe uzanan balonlar. Her zaman kımıldamaktalar. Pek çok çeşit var. En çok kırmızı kalp şeklinde, Pepe ve Örümcek Adam balonları bulunuyor. Tanesi 7  lira. Migros’un yanı McDonald’s’ın civarı. Sahil ana caddesinin yanı. Gezen seyyar baloncu. Rahmanlar. Kartal.

KARGA

Kargalar gagalarının kenarlarını, kondukları dala sürterek temizliyor. Örnek: Ayazma Parkı. Üsküdar.

ÜCRETSİZ SU

Behice Naci Yazgan Hayratı. Ücretsiz güzel içme suyu. Kuyubaşı Parkı’nda. Göztepe’den Kadıköy’e giderken solda. Kuyubaşı otobüs durağının yanında.

ZAMAN

Yazar: Jerome K. Jerome. Kitap: Aylak Bir Adamdan Aylak Düşünceler. Sayfa 148: “Ah, Zaman Baba, nazik ellerinle o acı anıları yük dolu yüreklerimizden kaldırsan ne güzel olur.”

OTOBÜS

Çok kalabalık bir otobüste ayakta yanında durduğunuz biri inmek için kalktığında onun yerine oturduktan sonra dinlemek için Andreas Scholl’dan Handel’in aryası Ombra Mai Fu.