Þeker ihtiyacýný meyveyle karþýlayýn

Vücudumuz aynen kolesterole ihtiyacý olduðu gibi saðlýklý þekerlere de ihtiyaç duyar. Nasýl kolesterolün fazlasý ister yemek ile isterse karaciðerde sentezlenerek oluþsun zararlý ise; sofra þekerini fazla yemek veya çok fazla hamur iþleri yemek de ayný þekilde zararlýdýr. Saðlýklý bir vücut istiyorsak karbonhidrat yani sizlerin tabiri ile þekerli yiyecekleri en az düzeyde tüketmeliyiz. Ancak þu önemli konuyu iyi anlamak gerekir; ister sofra þekeri ister daha kompleks karbonhidratlar içeren tam tahýllý ekmek olsun her ikisi de kan þekerini yükseltir. Hatta tam tahýllý ekmeði gereðinden fazla yediðinizde ayný sofra þekeri kadar bile kanda þekerinizi arttýrabilir. Fakat sofra þekeri tüketilince þiþmanlanmaz; kanda yaðlar ve kolesteroller artabilir. Kan þekeri her zaman yüksek seyredeceðinden pankreas yorulabilir. Sofra þekeri dýþýndaki diðer sebze, meyve, kurubaklagil ve tahýllardan alýnan þekerler ise biraz daha farklý kimyasal yapýdadýr. Daha zor sindirim sisteminden sindirilir, emilir ve vücutta küçük parçalara ayrýþmasý için de daha fazla süre geçer. Bu da kanda þekerinin daha yavaþ yükselmesini saðlar. O nedenle hem doyum hem de vücudun þeker ihtiyacýný karþýlamak için saflaþtýrýlmýþ ve besleyici deðeri olmayan þeker yerine taze sebze, meyve, tahýl ve kurubaklagilleri yemek oldukça saðlýklýdýr.

Tatlandýrýcýlardan kaçýnýn

Yaþam boyunca beyaz þeker, esmer þeker, yapay tatlandýrýcýlarý tüketmemek en doðrusudur. Bunun yerine mevsime uygun yasaðý olmadan tüm meyveleri; günde 2-3 porsiyonu geçmeyecek þekilde yemelisiniz. Taze sebzeleri ise çið olarak yenilebileceklerde sýnýr tanýmayýn. Özellikle; turp, domates, salatalýk, taze nane, taze maydanoz, biber ve soðan çeþitleri, sarýmsak, dereotu bolca yenilebilir. Bunun dýþýnda; taze bamya, taze fasulye, patlýcan, ebegümeci, þevketibostan, taze bezelye, patates, havuç, enginar, kereviz, kabak, lahana, brokoli, lahana çeþitlerini de piþmiþ, ister etli ister zeytinyaðlý 2 küçük tabaðý geçmeyiniz.

Tahýllar ve kurubaklagiller hem kilo durumu hem de saðlýk açýsýndan, önemli rol oynar . Tahýllar ve kurubaklagillerde denge halinde bulunan antioksidanlar vücuda çok yararlý etkiler gösterirken, fazla yenilmesi kilo alýmýný da hýzlandýrabilir. Bu nedenle kontrollü tüketmek gerekir. Ekmeði günde 3-5 ince dilimi geçmeden, kurbaklagilleri haftada 4 kere 1 küçük tabaktan fazla olmadan ve tahýllarýn ise rafine yani saflaþtýrýlmamýþ formlarýndan da günde 3-4 yemek kaþýðýný aþmamak kaydý ile yemelisiniz.