Şeker ihtiyacını meyveyle karşılayın

Vücudumuz aynen kolesterole ihtiyacı olduğu gibi sağlıklı şekerlere de ihtiyaç duyar. Nasıl kolesterolün fazlası ister yemek ile isterse karaciğerde sentezlenerek oluşsun zararlı ise; sofra şekerini fazla yemek veya çok fazla hamur işleri yemek de aynı şekilde zararlıdır. Sağlıklı bir vücut istiyorsak karbonhidrat yani sizlerin tabiri ile şekerli yiyecekleri en az düzeyde tüketmeliyiz. Ancak şu önemli konuyu iyi anlamak gerekir; ister sofra şekeri ister daha kompleks karbonhidratlar içeren tam tahıllı ekmek olsun her ikisi de kan şekerini yükseltir. Hatta tam tahıllı ekmeği gereğinden fazla yediğinizde aynı sofra şekeri kadar bile kanda şekerinizi arttırabilir. Fakat sofra şekeri tüketilince şişmanlanmaz; kanda yağlar ve kolesteroller artabilir. Kan şekeri her zaman yüksek seyredeceğinden pankreas yorulabilir. Sofra şekeri dışındaki diğer sebze, meyve, kurubaklagil ve tahıllardan alınan şekerler ise biraz daha farklı kimyasal yapıdadır. Daha zor sindirim sisteminden sindirilir, emilir ve vücutta küçük parçalara ayrışması için de daha fazla süre geçer. Bu da kanda şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. O nedenle hem doyum hem de vücudun şeker ihtiyacını karşılamak için saflaştırılmış ve besleyici değeri olmayan şeker yerine taze sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagilleri yemek oldukça sağlıklıdır.

Tatlandırıcılardan kaçının

Yaşam boyunca beyaz şeker, esmer şeker, yapay tatlandırıcıları tüketmemek en doğrusudur. Bunun yerine mevsime uygun yasağı olmadan tüm meyveleri; günde 2-3 porsiyonu geçmeyecek şekilde yemelisiniz. Taze sebzeleri ise çiğ olarak yenilebileceklerde sınır tanımayın. Özellikle; turp, domates, salatalık, taze nane, taze maydanoz, biber ve soğan çeşitleri, sarımsak, dereotu bolca yenilebilir. Bunun dışında; taze bamya, taze fasulye, patlıcan, ebegümeci, şevketibostan, taze bezelye, patates, havuç, enginar, kereviz, kabak, lahana, brokoli, lahana çeşitlerini de pişmiş, ister etli ister zeytinyağlı 2 küçük tabağı geçmeyiniz.

Tahıllar ve kurubaklagiller hem kilo durumu hem de sağlık açısından, önemli rol oynar . Tahıllar ve kurubaklagillerde denge halinde bulunan antioksidanlar vücuda çok yararlı etkiler gösterirken, fazla yenilmesi kilo alımını da hızlandırabilir. Bu nedenle kontrollü tüketmek gerekir. Ekmeği günde 3-5 ince dilimi geçmeden, kurbaklagilleri haftada 4 kere 1 küçük tabaktan fazla olmadan ve tahılların ise rafine yani saflaştırılmamış formlarından da günde 3-4 yemek kaşığını aşmamak kaydı ile yemelisiniz.