YETERLÝ ve dengeli beslenmede haftada 1-2 kez tatlý yemekte sakýnca yok. Ancak tatlý denildiðinde akla þeker, gazoz, þekerleme deðil sütlü ve meyveli tatlýlar veya dondurma gelmeli. Tatlýyla ilgili sorun þekerli yiyeceðe baðýmlýlýk derecesinde düþkün olmakla baþlýyor. Öðünlerde tüketilen karbonhidratlý besinler sindirim metabolizmasýnda glikoza (þekere) dönüþerek emilimi tamamlar ve kana geçer. Vücudun ihtiyacý olan glikozu (yani þekeri) doðal olarak meyvelerden , emilimi daha uzun süren ve kan þekerini hýzlý yükseltmeyen tahýllardan, süt þekerinden, kurubaklagillerden ve karbonhidrat bakýmýndan zengin olan bazý sebzelerden (bezelye, patates gibi) elde ederiz.
Vücudun þekere ihtiyacý var mý?
Vücudun sofra þekerine ihtiyacý yok. Gün içinde alýnan besinlerle þeker ihtiyacý karþýlanabilir. Düzenli olarak beslenen kiþilerde tatlý yeme eðilimi çok daha az görülür. Alýnan yüksek miktardaki kalorili besinin bir kýsmý þeker depolarýný bir kýsmý da yað depolarýný doldurur. Bu nedenle gün içinde yeterli miktarda kalori almaya, asla öðün atlamamaya ve karbonhidrat, protein, yað alýmýnýn dengeli olmasýna dikkat etmek gerekir.
Tatlý krizi diyabet göstergesi mi?
Sabah kahvaltý yapmayý sevmeyen, öðlenleri hafif ve hýzlý besinlerle geçiren ya da öðün atlayan, kiþilerde genellikle akþam tatlý krizleri görülür. Bu krizler reaktif hipoglisemi denilen insülinin düzensiz salgýlandýðý bir saðlýk probleminin iþareti olabilir. Reaktif hipoglisemi ilerde görülebilecek bir þeker hastalýðýnýn göstergesidir. Akþamlarý tatlý eðiliminiz görülüyorsa mutlaka bir uzmandan yardým almalýsýnýz.