Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Þekeri hayatýmdan çýkardým

Geçen hafta Belçikalý hekim Prof. Dr. Vincent Castronovo’nun özefagus kanseri olduktan sonra beslenme konusunda yaptýðý araþtýrmalarýn bir bölümünü yazmýþtým. Bu hafta ayný konuya devam ediyoruz...

Castronovo, týbbi tedaviye öncelik verdiðini ama beslenmesini planladýðýný ve besin destekleri kullandýðýný belirtiyor. Ýnsanýn baðýrsaðýnda insan saðlýðý bakýmýndan çok önemli olan yararlý bakterilerde bulunan zengin enzim çeþitliliði, besinlerin vücudumuza emiliminin yaný sýra vücudumuz için gerekli bazý enzim ve vitaminlerin üretilmesini saðlar. Kemoterapi sýrasýnda maalesef baðýrsaklardaki bu bakteriler ölüyor. Castronovo bu yüzden onlarý yenilemek, baðýrsak florasýný düzenlemek için probiyotik kullandýðýný vurguluyor. Bunun yaný sýra düzenli olarak vitaminler, mineraller ve Omega-3 yaðlarýný taþýyan ürünler kullanmýþ.

Günlük diyetinde yeterli seviyede protein almýþ, kýzartmalarý ve hepsinden önemlisi þekerli ürünleri hayatýndan çýkardýðýný ifade ediyor. Kendisinin de bir onkolog olmasý nedeniyle bu uygulamalarý sýrasýnda meslektaþlarýnýn direnciyle karþýlaþmamýþ.

ÝYÝ ÇÝÐNEMEK ÇOK ÖNEMLÝ

Memelilerin beslenmesinin ilk ve en önemli aþamasý çiðneme. Maalesef sosyal yaþam biçimimiz ve deðiþen ve rafine besinler bizleri çiðneme alýþkanlýðýndan uzaklaþtýrdý. Çiðnemek biyomekanik bir olay, bu suretle vücutta bazý sistemler harekete geçer. Bunun yaný sýra parçalanan besinlerin sindirimi kolaylaþýr. Baðýrsaklarda oluþan gazlarýn sebebi daha ziyade iyi çiðnememedir. Dr. Castronovo yiyeceklerin iyice çiðnenmesini ve strese kapýlmadan yavaþ yavaþ yenmesini öneriyor. Yemek yemeyi aceleye getirmeyin, yemek için kendinize zaman ayýrýn diyor. Dr. Castronovo’ önerilerini þu þekilde sýralýyor:

- Haftada en az üç kez yaðlý balýklarý tüketin. Ton balýðý tüketin, içinde yüksek miktarda vücut için dýþardan alýnmasý þart olan yað asitleri bulunur. Bu yað asitlerini vücudumuzun çalýþmasý için gereklidir. Ancak vücutta üretemeyiz, dýþardan alýnmasý gerekir.

- Þekerden uzak durun. Þekeri ve türevlerini (niþastalar, karbonhidratlar) hayatýnýzdan çýkarmaya çalýþýn. Rafine þekerleri kesinlikle tüketmeyin.

- Brokoli tüketin. Ýçinde kanserin yayýlmasýný önleyen bir madde var. Brokoli ve diðer sebzeleri tüketirken bunlarý suda kaynatmayýn. Ýçinde faydalý olan her þeyi suyuyla atarsýnýz. Piþirirken yavaþ yavaþ buharda piþirin. Yaðýný da sonradan ekleyin.

- Yaðlarý piþirmeyin, yakmayýn. Üzerinden duman çýkan yað zararlýdýr. Sýcaklýk yaðlarýn kimyasal yapýsýný deðiþtirip onlarý zehirli hale getirir. Yaðý mümkünse piþmenin tamamlanmasýna yakýn son aþamasýnda ekleyin.

- Kanýnýzdaki bakýrý azaltýn. Bunun için ýspanak tüketin.

- Kýzartmalardan uzak durun.

- Palmiye yaðý (hazýr kurabiyelerde var) ve ayçiçek yaðýný kullanmayýn.

HASTAYA UYGUN BESLENME

Dr. Castronovo bu deneyimlerine dayanarak þimdi kendi merkezinde önce hastalara kan testi yaparak hangi vitamin, mineral ve yaðlarýn eksik olduðunu tespit ettiklerini, alýnan sonuca göre hastaya uygun bir beslenme planý oluþturduklarýný belirtiyor. Hastalýðýn tedavi sürecinde vücutta eksik olan ne varsa beslenmeyle yerine konulmasý gerektiðini, aksi halde yeterli tedavi cevabýnýn saðlanamayacaðýný ifade ediyor.

Aktardýðým bu görüþler benim de büyük ölçüde katýldýðým önemli hususlarý içeriyor. Uygulanmasý son derece basit ve herhangi bir risk söz konusu deðil.