Toplumda diyabetli kiþilerin þeker yememesi ya da tatlýya düþkünlüðün þeker hastalýðýna yol açacaðýna dair yaygýn inanýþ var. Kanýta dayalý bilimsel araþtýrmalar ise bu inanýþýn tersini gösteriyor.
Beslenme araþtýrmalarýna baktýðýmýzda diþ çürüklerine neden olan þekerlerin obezite dahil herhangi bir saðlýk sorunu ile doðrudan bir iliþkisinin olmadýðý yönünde bilgiler öne çýkýyor. Dikkatli ve düzenli olarak yürütülen bilimsel çalýþmalarýn sonucunda, beslenme ve saðlýk uzmanlarýnýn görüþleri bu yönde olduðunu rahatlýkla söyleyebilirim.
Diyabete neden olmuyor
Diyabetin nedeni bilinmiyor ama þekerin diyabete yol açmadýðý bir gerçek. Hastalýðýn temelinde genetik yapý var. Geçmiþte, diyabetli bireyler seçtikleri besinlerde tam olarak þekeri sýnýrlandýrmalarý veya kaçýnmalarý yönünde uyarýlýrlardý. Ancak günümüzde, uzmanlar kan þekeri düzeyi üzerine þekerlerin ve niþastanýn benzer etkilere sahip olduðunu kabul etti. Diyabetli bireyler için önemli olan karbonhidratýn kaynaðý deðil, miktarýdýr. Orta düzeyde þeker miktarý dengeli bir diyabetik diyetin parçasýdýr. Diyabetli bireylerin diyetlerinin planlanmasýna ve izlenmesine mutlaka diyetisyen yardýmcý olmalý. Vücudunuzda þekerler deðil, çok fazla kalori alýmý fazladan yað oluþturur. Karbonhidrat, yað veya protein kaynaklarýndan çok fazla kalori elde edilebilir. Kiþinin tatlýyý sevmesi, þekerli besinleri yenmesi de bu besinlere olan düþkünlüðün artacaðý anlamýna gelmez.
Ýþtahý etkilemiyor
Tatlý yenmesi iþtahý çok fazla artýrmaz. Peki kilo problemi olan bireyler tatlýya düþkün müdür? Bu bireyler, normal aðýrlýktaki bireylerden daha fazla mý þeker tüketirler? Beslenme uzmanlarý bunun yeterli kanýt olmadýðý görüþündeler. Gerçekte, onlar az þeker tüketebilirler, ancak daha fazla yað tüketiyor da olabilirler. Kalorinin bilincinde olanlar için, tatlý tatlarýn belirli porsiyonlarda eklenmesi düþük kalorili dengeli bir diyetin daha cazip hale gelmesine yardýmcý olabilir. Saðlýklý aðýrlýðýnýzý korumak için, besin seçiminizde þekerlerden gelenler dahil olmak üzere tüm kalorileri kontrol etmede bilinçli olmalýsýnýz. Bazý insanlarýn aþýrý düþkünlüðü, ‘tatlýya olan düþkünlükten’ çok ‘yaða olan düþkünlük’ nedeniyle olabilir. Aðýrlýk kontrolü için, yaðlarý kestiðiniz zaman kaybettiðiniz kaloriyi karbonhidratlardan gelen enerji ile karþýlayýn. Fiziksel olarak aktifseniz, enerjiyi þekerlerden saðlayabilirsiniz.
Sonuçta, þeker içeren içecek ve yiyeceklerin kalori içerikleri ve glisemik indeks deðerleri yüksek olduðundan þiþmanlamaya neden olabilir. Bu yüzden tatlý besinleri kararýnda tüketmek en doðrusu.