Şekerin azı yarar çoğu zarar

Toplumda diyabetli kişilerin şeker yememesi ya da tatlıya düşkünlüğün şeker hastalığına yol açacağına dair yaygın inanış var. Kanıta dayalı bilimsel araştırmalar ise bu inanışın tersini gösteriyor.

Beslenme araştırmalarına baktığımızda diş çürüklerine neden olan şekerlerin obezite dahil herhangi bir sağlık sorunu ile doğrudan bir ilişkisinin olmadığı yönünde bilgiler öne çıkıyor. Dikkatli ve düzenli olarak yürütülen bilimsel çalışmaların sonucunda, beslenme ve sağlık uzmanlarının görüşleri bu yönde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Diyabete neden olmuyor

  Diyabetin nedeni bilinmiyor ama şekerin diyabete yol açmadığı bir gerçek. Hastalığın temelinde genetik yapı var.  Geçmişte, diyabetli bireyler seçtikleri besinlerde tam olarak şekeri sınırlandırmaları veya kaçınmaları yönünde uyarılırlardı. Ancak günümüzde, uzmanlar kan şekeri düzeyi üzerine şekerlerin ve nişastanın benzer etkilere sahip olduğunu kabul etti. Diyabetli bireyler için önemli olan karbonhidratın kaynağı değil, miktarıdır. Orta düzeyde şeker miktarı dengeli bir diyabetik diyetin parçasıdır. Diyabetli bireylerin diyetlerinin planlanmasına ve izlenmesine mutlaka diyetisyen yardımcı olmalı. Vücudunuzda şekerler değil, çok fazla kalori alımı fazladan yağ oluşturur. Karbonhidrat, yağ veya protein kaynaklarından çok fazla kalori elde edilebilir. Kişinin tatlıyı sevmesi, şekerli besinleri yenmesi de bu besinlere olan düşkünlüğün artacağı anlamına gelmez.

İştahı etkilemiyor

 Tatlı yenmesi iştahı çok fazla artırmaz. Peki kilo problemi olan bireyler tatlıya düşkün müdür? Bu bireyler, normal ağırlıktaki bireylerden daha fazla mı şeker tüketirler? Beslenme uzmanları bunun yeterli kanıt olmadığı görüşündeler. Gerçekte, onlar az şeker tüketebilirler, ancak daha fazla yağ tüketiyor da olabilirler. Kalorinin bilincinde olanlar için, tatlı tatların belirli porsiyonlarda eklenmesi düşük kalorili dengeli bir diyetin daha cazip hale gelmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı ağırlığınızı korumak için, besin seçiminizde şekerlerden gelenler dahil olmak üzere tüm kalorileri kontrol etmede bilinçli olmalısınız. Bazı insanların aşırı düşkünlüğü, ‘tatlıya olan düşkünlükten’ çok ‘yağa olan düşkünlük’ nedeniyle olabilir. Ağırlık kontrolü için, yağları kestiğiniz zaman kaybettiğiniz kaloriyi karbonhidratlardan gelen enerji ile karşılayın. Fiziksel olarak aktifseniz, enerjiyi şekerlerden sağlayabilirsiniz.

Sonuçta, şeker içeren içecek ve yiyeceklerin kalori içerikleri ve glisemik indeks değerleri yüksek olduğundan şişmanlamaya neden olabilir. Bu yüzden tatlı besinleri kararında tüketmek en doğrusu.