Selanik 55 - Yunan sineması 100

Selanik Film Festivali 55. yılında Yunan sinemasının 100. yılını kutluyor! 31 Ekim - 9 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Festival, yine seçkin bir uluslararası program sunmanın yanı sıra Yunan sinema tarihinden örneklerle içeriğini zenginleştirecek. Yunanistan, Manaki Biraderler’in kısa belgesellerini ve Spiros Dimitrakopoulos’un kısa komedilerine rağmen sinema tarihini  1914 yılında Konstantinos Bachatoris tarafından çekilen ilk uzun metrajlı film “Golfo”dan başlatır. Uyarlandığı tiyatro oyununun sevilen replikleri sessiz dönemde senaryoda yer alamadığı için izleyicinin ilgisini çekmeyip Bachatoris’in iflasına neden olmuştur “Golfo”...

55. Selanik Film Festivali 31 Ekim akşamı Kornel Mundruczo’nun 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde İzleyici Ödülü kazanan “Beyaz Tanrı” adlı, köpekler üzerinden sarsıcı bir ırkçılık eleştirisi yapan filmiyle açılacak. Kapanışta ise bu yıl Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan Roy Andersson filmi “İnsanları Seyreden Güvercin” gösterilecek. İlk ve ikinci filmlerin kabul edildiği Uluslararası Yarışma, dünya sineması seçkisi Açık Ufuklar, yeni eğilimleri derleyen Akımlar, çocuk ve gençlere yönelik filmlerden oluşan Gençlik Ekranı, Roy Andersson, Hanna Schygulla, Kornel Mundruczo, Ramin Bahrani ve Zelimir Zilnik toplu gösterileri ve masterclass misali etkinlikler 55. Festival’in uluslararası programını oluşturuyor.

Festival’e bölgesel önemini atfeden Balkan Survey bölümünde Türkiye sinemasının bu yılki en başarılı üç yapımı; Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış Uykusu”, Kaan Müjdeci’nin “Sivas” ve Kutluğ Ataman’ın “Kuzu” filmleri gösterilecek. Balkan Kısaları bölümüne Serhat Karaaslan’ın “Dondurma” adlı kısa filmi seçildi. Festival’in film endüstrisine ayrılan Agora bölümündeki Crossroads Ortak Yapım Forumu’na Türkiye’den Zeki Demirkubuz’un “Bulantı” ve Özcan Alper’in “Rüzgarın Hatıraları” adlı yapım aşamasındaki projeleri seçildi.

Yunan filmleri üç ayrı bölümde toplandı: Festival’in eskiden yarışmalı olan Yunan Sineması bölümü geleneksel olarak yapılıyor. Bir de 100. Yıl Yunan Sineması 2014 başlığı altında bir seçki izleyeceğiz. Yunan Sinemasının 100 Yılı başlığı altında ise en eskisi 1932 tarihli “Kinoniki Sapila” (Toplumsal Yozlaşma) olan 20 klasik sunulacak. Stelios Tatasopoulos’un imzasını taşıyan 60 dakikalık bu filmin ve ellili yıllardan iki örneğin haricinde 100. yıl programı ağırlıklı olarak ‘80’li, ‘90’lı ve 2000’li yılların başarılı yapımlarından oluşuyor. 

Festival’in Lux (Işık) ödülleri 2013 ve 2014 yıllarında filmlerinin başarılarıyla dikkat çeken üç yönetmene gidiyor. Polonyalı Pawel Pawlikowski “Ida”, Sloven Razredni Sovraznik “Class Enemy” (Sınıf Düşmanı) ve Fransız Celine Sciamma “Bande de Filles” (Kızlar Çetesi) ile Işık altında parlamayı hak etti.

Uluslararası Yarışma’da her zaman olduğu gib Yunan sinemasının ayrıcalığı var. Yannis Fagras’ın “Forget Me Not” (Beni Unutma) ve Yannis Veslemes’in “Noriviya” (Norveç) adlı filmlerinin yanı sıra iki de Yunan ortak yapımı seçildi: Latvia’dan Juris Kursietis’in “Modris” ve Bulgaristan’dan Kristina Grozeva ile Petar Valchanov’un yönettiği “Urok” (Ders). Yılın ses getiren ilk filmleri arasında yer alan “Ich Seh, Ich Seh”, “Magical Girl”, “She’s Lost Control” da Altın İskender ödülüne aday.  Bu yılın diğer adayları arasında İsveç “Flugparken”, Norveç “Amnesia”, Estonya “Risttuules”, Rusya “Klass Korrekzii”, Ukrayna “Plemya” filmleriyle ağırlığıh Kuzey ülkelerinde olduğunu gösteriyor.  

Selanik’in coşkulu ve kültürlü izleyici kitlesiyle bu zengin programın buluşmasından çıkan kıvılcımlar Kuzey filmlerini bile ısıtacaktır, kuşkusuz. Türkiye’den filmler de her zamanki gibi kapalı gişe oynayacaktır.