Selanik için 53. kez festival vakti

Theo Angelopoulos’un doldurulamayan boşluğunda bir Selanik Film Festivali nasıl geçecek acaba? Erkan Oğur ile Cihat Aşkın’ın seslendirdiği Selanik Türküsü kadar hüzünlü herhalde... Bir de Angelopoulos’un kaybına Yunanistan’ın bir türlü içinden çıkamadığı ekonomik krizin yıkıcı etkisini ekleyin...

Ama Selanikliler tıpkı İstanbullular gibi her şeye bitmek tükenmek bilmez bir yaşam enerjisiyle göğüs germeyi, bütün acıların üstüne yiyip içip eğlenerek direnmeyi bilirler. 2 - 11 Kasım tarihleri arasında yalnızca kentlerinin değil ülkelerinin en önemli kültür sanat etkinliği olan Selanik Uluslararası Film Festivali’nde yine salonları biz gazetecilere yer bırakmamacasına dolduracaklardır!

Selanik, hakikaten çok özel bir şehirdir. Dünyaca ünlü değildir; turizm açısından bir gidenin bir daha gitmek isteyeceği, “gusto” ile yaşamaya bilenlere hem tarihinin hem gastronomisinin zenginliğiyle hitap edecek bir yerdir. Sinemasever kitlesinin de film kültürü yüksektir, bir festivalci “izleyici ilgi gösterir mi acaba?” diye tereddüt etmeden program yapabilir. Keşiflere açık ve meraklı bir izleyicisi vardır Selanik Film Festivali’nin. Atina’dan gelen Yunanlı sinemacılarla birlikte onlar da Yunan yapımlarına özellikle ilgi gösterirler ama 15 milyonluk (yoksa daha mı çok?) İstanbul’da en küçük salonu bile doldurmayacak olan film gösterimlerini, nüfusu ilçeleriyle birlikte 800 bini bile bulmayan Selanik’te yapabilirsiniz. Türkiye yapımlarına da yıllardır hiç eksilmeyen bir ilgi gösterirler.

Gelelim bu yılki programına: Selanikli sinemaseverler ne kadar özelse Theo Angelopoulos üstadımız da o kadar özeldi... Sinema tarihine damgasını vurdu filmleriyle. Selanik Film Festivali’nin uluslar arası alanda başarıya ulaşmasında da büyük payı bulunan eski başkanıydı. Festival de onu öncelikle bir toplu gösteriyle anacak. Birçok uzman tarafından başyapıtı kabul edilen “O Thiassos / Kumpanya” (1975), “Taxidi sta Cythera / Kitera’ya Yolculuk” (1984) ve “Topio stin Omichli / Puslu Manzaralar” (1988) Angelopoulos anısına gösterilecek. Usta yönetmenle 1984’ten bu yana hemen her filminde çalışan besteci Eleni Karaindrou ve şarkıcı Dimitra Galani de onun anısına bir konser verecekler festival kapsamında. 2000 yılında Angelopoulos’un kendine özgü tarzını ve 20. yüzyıl tarihine bakışını anlatan festival yayını, metinler eklenerek yeniden basıldı. Ustanın olağanüstü kariyeri de yakın çalışma arkadaşlarının katılacağı bir açık oturumda değerlendirilecek.

Türkiye sineması ise Balkan Survey bölümünden bir kez daha aslan payını kaptı! Bu yıl İstanbul Film Festivali Ulusal Jüri üyesi olan Dimitri Kerkinos’un yönettiği bu bölümde Zeki Demirkubuz’un İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen dahil beş ödül toplayan “Yeraltı”, Reis Çelik’in Berlin Film Festivali Generation bölümünün büyük ödülü Kristal Ayı’ya değer görülen “Lal Gece”, Emin Alper’in Berlin Film Festivali Forum bölümünde Caligari Ödülü kazanan “Tepenin Ardı” filmleri gösterilecek. Semih Kaplanoğlu’nun ortak yapımcısı olduğu Bosna yapımı “Çocuklar” da Balkan Survey’e seçildi. Bu bölümde yer alan altı kısa filmden ikisi de Türkiye yapımı: Rezan Yeşilbaş’ın Altın Palmiyeli “Sessiz”i ve Serhat Karaaslan’ın Zeki Demirkubuz’un sokakta korsan DVD satan bir delikanlıyı filminde oynaması için seçmesini konu alan “Musa”sı. Festivalin belkemiğini oluşturan Open Horizons bölümünde ise Antalya’da Altın Portakal kazanan Hüseyin Tabak imzalı “Güzellin On Para Etmez” gösterilecek. “Gergedan Mevsimi” de Bahman Ghobadi toplu gösterimi dolayısıyla Selanik programında yer alıyor. Uluslararası Yarışma’da Altın İskender’in iddialı adaylarından biri de Ali Aydın imzalı “Küf”.

Selanik Film Festivali’nin parlak ve ilginç programını yakından takip etmeye devam edeceğiz.