Yarýn baþlayacak olan 37. Uluslararasý TÜYAP Kitap Fuarý’nýn bu yýl ki onur konuðu Selim Ýleri. Geçen yýl ‘Sevdiðim Romanlar Kýlavuzu’ ve edebiyatta 50. yýla adanmýþ, (Ayþe Sarýsayýn’a verdiði röportajlardan oluþan) ‘O Aþk Dinmedi’ kitaplarýný okuduðumuz Ýleri, bu yýl okurlarýna iki kitap daha armaðan etti: ‘Elimde Viyoletler Beklenen Sevgili’ ve ‘Kumkuma’.
Selim Ýleri, velud bir yazar. Hikaye, roman, deneme, anlatý dahil edebiyatýn pek çok alanýnda eser verdiði gibi, film senaryolarýna ve tiyatro eserlerine de imza attý.
Kendi tarzýný ve okur kitlesini oluþturmuþ usta bir yazar olmasýnýn yaný sýra Ýleri’nin en önemli özelliklerinden biri de, katýksýz edebiyatseverliðidir. Eþine az rastlanýr türden bir ‘edebiyat okuru’ olan Ýleri, unutulmaya yüz tutmuþ nice kýymetli yazarý benzersiz bir kadirþinaslýkla bugünün okurlarýna hatýrlatan, hafýza tazeleten kalemdir.
Bir edebiyat arkeoloðu titizliðiyle geçmiþ ve bugün arasýnda köprüler inþa eden, hatta bizzat o köprünün kendisi olan edebiyat emekçisinin Everest’ten çýkan ‘Kumkuma’ adlý anlatýsýný okurken bu kanaatim bir kez daha pekiþti. Ýleri, bu eserinde, Türk Edebiyatýnýn ‘Þair-i Azam’ý olarak anýlan Abdülhak Hamid’i adeta mezarýndan kaldýrýp onun ‘iç sesi’nden alternatif bir ‘Hamid ve yakýn çevresi’ okumasý yapýyor. Kitapta, Hamid, adeta görünmez bir kiþi olarak mezarýndan kalkýp etrafýna bakýnarak bir sorgulamaya giriyor. Makber’in yazarý, aþklarý, arkadaþlarý, edebiyat çevresi ve eserleriyle yeniden yüzleþiyor.
Diðer kitap ‘Elimde Viyoletler Beklenen Sevgili’ ise Selim Ýleri’nin hayata, yazarlýða, yaþlýlýða, geçmiþe ve bugüne dair düþüncelerini anlatan mektuplardan oluþan bir roman.
Milli Eðitim Basýmevinde çalýþan ve tekaütlüðüne üç ay kalmýþ yaþlý bir müsahhihin, ‘Biricik dostum’ diye hitap ettiði Þefkati’ye gönderdiði mektuplar, yýllarca bir lokma ekmek uðruna didinip, hayattan beklentilerini karþýlayamamýþ ‘takýntýlý püsür bir ihtiyar’ýn kendisini, hayatý, etrafýndakileri sorgulama çabasý, bir iç döküþ olarak da okunabilir. Elbette arka fonda tarih mevzularý, giyim kuþam meseleleri, çocukluk hatýralarý, semtler, eski ile yeninin çatýþmasý ve daha pek çok konu var.
Selim Ýleri okurlarý, ‘edebiyatýn kadirþinas ustasý’ ile TÜYAP randevusunu kaçýrmayacaklardýr.