Anayasa deðiþikliði konusunun "ciddiyet" kazandýðý bu günlerde, meseleyi kiþiler üzerinden tartýþmanýn hatalý olduðu kadar, anayasa gündemine de zarar vereceðini daha önceki yazýlarýmda belirtmiþtim. Bizim kiþilere, olaylara veya "siyasi pazarlýklara" indirgenmiþ bir gündemimiz olmamalý, þayet konu anayasa ise...
Selvi'nin önerisi ne?
Sayýn Abdulkadir Selvi, bu baðlamda yani Anayasa tartýþmasýný kiþilere indirgeyen ikinci yazýsýný yazdý, evvel gün. Önceki yazýsýnýn þerhi konumundaki bu yazýda, bir fark var sadece. Öncesinde "Erdoðan tahliye kararý versin" diyor iken bu yazýda bir Türk Yargýsý olduðunu hatýrlýyor, bu sevindirici!
Sakýncalara dikkat!
Yazý özetle CHP'nin Kavala ve Atalay'ýn serbest býrakýlmasý karþýlýðýnda Anayasa meselesini gündeme alabileceðini belirtiyor. Hatta mahkemelerin nasýl karar verebileceðine dair bir öneri de sunuyor. Yazýnýn hukuki boyutuna deðineceðim. Ama öncesinde birkaç tespitime yer vermek istiyorum:
- Birincisi meseleyi bu noktaya indirgemek yani Atalay ve Kavala üzerinden tartýþmak, "fikri kamplaþmanýn tetik noktasýna baský uygulamaktan" baþka bir þey deðildir.
- Ýkincisi ise tüm ülkenin bu isimlere gelene dek konuþmasý gereken daha ciddi sorunlarýný es geçmektir bu.
- Son olarak da bilinmelidir ki "terör suçu" kapsamýndaki faillerin tümünün salýverilmesine giden yolun önünü açabilir.
Tüm bunlarýn dýþýnda kafamdaki bir soru da þu: "CHP'nin böyle bir gündemi olduðu, düþüncesi nereden hasýl oluyor?"
Dikkatli olmak yetmez, makul olmak da gerekiyor
Hukuki konularda görüþ ileri sürerken dikkatli olmak baþlý baþýna kâfi deðil. Makul olmak da lazým. Selvi yazýsýnda Kavala'nýn ceza aldýðý (TCK m.312) suçta kastedilen "hükümet" olgusunun deðiþtiðini önceden Baþbakan ve Bakanlardan müteþekkil yapýnýn Anayasa deðiþimi ile Cumhurbaþkanýna dönüþtüðü için ortada "maðduru" olmayan bir suçun oluþtuðunu söylüyor. Bu konuda "bir fantezi" olarak belirlen bu düþünceye itibar etmek mümkün deðil.
AYM kararýnýn absürt hali...
Selvi'nin bu düþüncesine Anayasa Mahkemesinin "Atalay kararýndaki" yaklaþýmýnýn ilerlemiþ bir evresi diyebiliriz. Zira Anayasa Mahkemesi açýk terör suçu olan bir durumu "Anayasadaki muðlaklýk" sebebiyle (yani 14. maddede TCK'daki eylemlere atýf yapýlýp yapýlmadýðýnýn belirsiz olduðunu düþünerek) hukuka aykýrý bulmuþtu. AYM kararýnýn -her ne kadar katýlmasam da- kendi içinde tutarlý olduðunu söylemek mümkün, ancak Selvi için bunu söylemek mümkün deðil maalesef!
Benzerleri gündeme gelmiþti
Selvi'nin düþüncesine yakýn bir kýsým hukukçular -zamanýnda- Cumhurbaþkanýna hakaret suçu tartýþmasýnda dile getirmiþti. Cumhurbaþkaný parti genel baþkaný olduðundan, eski sistemdeki Cumhurbaþkaný için düzenlenen bu suçun uygulama kabiliyeti kalmamýþtýr diye!..
Hükümet edenler deðiþir, hükümet deðiþmez...
Þunu bilelim "hükümet" ile "hükümet etme biçimi" ayný þeyler deðildir. Türkiye'de hükümet hep tektir. Ama hükümet etme biçimi 1924-2024 aralýðýnda deðiþimlere uðramýþtýr. Darbe dönemlerinde bu "asker" olmuþtur. Parlamenter sistemde "baþbakan/bakanlar" þimdi ise bizatihi Cumhurbaþkanýdýr.
Hükümet, yürütmedir...
TCK anlamýnda hükümetten kasýt Yürütmedir. Sistematiðine bakýnca bu çok nettir. Nitekim madde gerekçesinde "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik unsurunun oluþtuðu üç güçten yönetim gücünü temsil eden Hükûmetin ortadan kaldýrýlmasýna veya böyle olmamakla birlikte görevini yapmasýný kýsmen veya tamamen engellemeye teþebbüs edilmesi ayrý bir suç olarak tanýmlanmýþtýr" demektedir.
Cumhurbaþkaný yürütmeye dahildir!
Bir de bilinmesini isteriz ki eski sistemde de Cumhurbaþkaný hükümetin bir parçasýdýr. Baþbakana ve bakanlara ayrý bir kalkýþma suçu, Cumhurbaþkaný için ayrý bir suç ihdas edilmemiþtir. Zira bunlarýn tümü yürütüme yani hükümettir.
Gerçek niyet neyse söylenmeli, zorlamaya gerek yok
Niyetlerin net, söylemlerin açýk olmasý gerektiði kanaatindeyim. Selvi veya düþüncesini taþýyanlarýn talebi bir af ise bunu açýkça belirtmeleri gerekir.
Þayet böyle yorumlara devam ederlerse 15 Temmuz faili darbecilerin de "biz eski hükümete karþý ayaklandýk, þimdi sistem deðiþti, maðdur kalmadý dolaysý ile suç da kalmamýþtýr" demelerinin mümkün olacaðý bir yöne taþýnacaktýr mesele!
Gündem Anayasa iken "farazi" tartýþmalara girmek manasýz!
Umarým meseleye Selvi gölgesi düþmez...